• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Всички прозорци гледат на юг , на север само стена , може и да не са 33 кг а повече , ще сметна точно какво съм купувал , сега последно някой има ли с клапа на изходящите ?
gnt69 - майстор
Cherepa83 написа:
Всички прозорци гледат на юг , на север само стена , може и да не са 33 кг а повече , ще сметна точно какво съм купувал , сега последно някой има ли с клапа на изходящите ?
Нямаме клапи само пружини.
Добре , тея пружини ще намалят ли Т на изходящия газ , и пелето-подаването на 1
Минута ли да е или на 30 сек с половин порция ?
andy_forresite - майстор
Нарочно не е сложена клапа на фукса. Така някой ще си причини обратно горене. При значителна тяга се поставя регулатор за тягата на комина на кантарен, чисто механичен принцип. За мен такава клапа трябва, ако ще има такава, да се монтира извън котелното, за да не се изхвърля затоплен въздух. Сега ако котелното е пристройка зад къщата и котелът все едно е навън, тогава клапата може да се сложи където се намери за добре.
Паузата си я направи 45 секунди. Какво постигаш с 1 минута пауза? В горелката постоянно има поне 500 грама пелети, които се обдухват отвскъде. За 45 секунди имат време да се запалят, изгорят, а тези под тях да се загреят преди да им дойде реда. С 30 секунди често ще се разръчкват. За бързозапалващи се пелети е без значение дали ще са 30 секунди или двойна доза подадена за 60. Средно обаче, установено опитно, 45 си е добре и тук творчеството при настройването е излишно, а понякога вредно за доброто горене.
Измери температурата на пушека и ще говорим.
Пружините стесняват тръбите, а пушекът се чуди откъде да мине и става нестабилен като англичанин след 3 часа в кръчмата преди да потегли към околната среда.
Staio1 - специалист
От така предоставената от теб информация, изводите са, че или къщата не е много добре изолирана или у вас стоите на 28 градуса жега. Как регулирате температурата в помещенията (термоглави, стаен термостат или комбинация от двете, или нито едното), каква е температурата във помещенията, котела постоянно ли работи(без да се гаси освен за почистване) или се гаси и пали през определен период от време? На какви градуси държиш водата? Имаш ли трипътен вентил?
6osi6 - майстор
Анди, имай предвид, че някой след това чете и може да се заблуди.
Тягата може да е прекалено или ненужно голяма. Ако е такава, тя Първо се ограничава и после се регулира. Ограничава се със "Z"-ка ф-20 см. при предварително уплътнено котелно. След това вече ограниченият дебит се регулира с регулатор за тягата. Целта на упражнението е да се запази естествената тяга, като се предпази комина от преохлаждане, което ще се случи при варианта клапа извън котелното, в килера, на комина и други съчинения. Също и при рязка промяна на времето с понижаване на налягането, потокът на въздуха се обръща в посока от котелното - навън. При ниско налягане и монтирана клапа на комина е възможно потокът на въздуха да се обърне от горната част на комина през клапата поставена под нея или в килера.
Къщата е изолирана , тея дни ще взимам термометри , с термоглави съм ,буферен съд 25 л, нямам три пътен , помпата отваря на 55, т на водата 63 , основно пускам тема заради прекалено горещите тръби ... и липсата на клапа , имам приятел с бърнит Котел и гледам че има клапа на димоотвода . Така или иначе имам и аз да изолирам част от тръбния път който е ПВЦ , не губи много от там и отделно да си оправя покрива на котела понеже е на ламарина и от там хлуе студ при котлето което Незная има ли значение . Но все пак основното за мен като инженер не по топлотехника но все пак , не е нормално да рекламираме 90 и няколко процента КПД и да не се бара комина от жега...
gnt69 - майстор
Cherepa83 написа:
Къщата е изолирана , тея дни ще взимам термометри , с термоглави съм , нямам три пътен , помпата отваря на 55, т на водата 63 , основно пускам тема заради прекалено горещите тръби ... и липсата на клапа , имам приятел с бърнит Котел и гледам че има клапа на димоотвода . Така или иначе имам и аз да изолирам част от тръбния път който е ПВЦ , не губи много от там и отделно да си оправя покрива на котела понеже е на ламарина и от там хлуе студ при котлето което Незная има ли значение . Но все пак основното за мен като инженер не по топлотехника но все пак , не е нормално да рекламираме 90 и няколко процента КПД и да не се бара комина ....
Клапи се слагат на котли за горене на кюмюр да може като изгори кюмюра да се запази топлото в жарта и да не бяга в комина. На пелетен котел на който не разчиташ на жарта и контролираш подаването на пелети и въздух клапа не ти трябва. Въпрос на регулировка. Вземи има една тема за горелки Грейко попрочети и си регулирай горелката. Проблема не е в котела. И аз имам котел и горелка Грейко ама таквиз високи температури и големи разходи в къщи не съм виждал. :partyman:
Staio1 - специалист
Не бързай да се отчайваш. Значи и 100 градуса трудно се пипат. Неможе да си така критичен без да знаеш с точност. Не защитавам продукта, защото несъм ползвател, просто и ти като инженер би трябвало да знаеш, че условията в които се тестват тези 90% КПД никога не са реалните условия на работа. Не се разбира кое ти е на ламарина котела или котелното? Ако си с отделно от къщата котелно помещение, има вариант ако не ти е добре изолиран тръбният път да губи доста топлина от там. Пак не разбрахме, котела постоянно ли работи или пали и гаси през определен период от време. Ако пали и гаси много често значи ти е много тази температура на водата и нямаш нужда от тази топлина в момента, при положение че нямаш буфер значи ти е преоразмерена горелката, както казват спецовете.
Е деее, Стайко, не приемай сичко за чиста монета. Четеш, отсяваш и тъй. Лесно можеш да се ориентираш що за спец е писал дадено мнение.
Клапата ми е на 80% затворена. Като е студено, напълно. Пък ако стане нещо- Божа работа, пожарогасител съм, има и колеги. Три години минавам между капките.

6osi6, дано си просто инженер, а не лекар. Нищо лично, не искам и да се заяждам....просто изразявам мнение и не щото са мисля за ПО.
Има много просто решение, за комина и регулирането на тягата, със сичките му компромиси, поради сложностите де.
По тоя проблем спирам да коментирам и споделям. За мен не съществува нито във въриант преохлаждане-конденз, нито прекомерна тяга.
Нямам Zки и тинтири-минтири.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пон дек 11, 2017 10:46 pm, променено общо 2 пъти.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Тунинг на Грейко - има ли смисъл ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: