Най - вълнуващия въпрос зимно време.
St_Ivanov - напреднал
Тръбите:
От котела до колекторите /правени/ 1 1/2цола
От колекторите за пъри и втори етаж топла 1цол., студена 3/4. На етажите също имам колектори за към радиаторите с тръби топла и студена ф20.
gnt69 - майстор
St_Ivanov написа:
Ако може някой, който е със затворен тип система и мотирана възвратна клапа с пружина след циркулационната помпа на снудената вода, да сподели налице ли е естествена циркулация дори и частична в системата му.
Аз съм с клапа пружинкова и естествена циркулация нямам. Нарочно съм я сложил за да я избегна. Клапата отваря само когато работи помпата на минимум 5 вата. На 3 вата не ще да отвори. Ама е на топлата вода която излиза от буфера.
Термостата на Есбето. Извади, почисти ако има нужда! Свари го в някое канче бавничко и с термометър провери на колко отваря!
Ако е здрав и при затворен байпас, трябва да раздели двата кръга.
Освен това, трипътните с пряко действие, пропускат известен % през големият кръг, когато са затворили.
gnt69 - майстор
Според мен сега прочетох темата решението е смяна на клапата с работеща, тая не работи.
Аз имах подобен проблем със слънчевите колектори. Нощем когато няма слънце качвах вода от бойлера в колекторите и сутрин водата паднала с 10 градуса в бойлера. Смених клапата и се оправи.
St_Ivanov - напреднал
Трифон П.Трифонов написа:
Термостата на Есбето. Извади, почисти ако има нужда! Свари го в някое канче бавничко и с термометър провери на колко отваря!
Ако е здрав и при затворен байпас, трябва да раздели двата кръга.
Освен това, трипътните с пряко действие, пропускат известен % през големият кръг, когато са затворили.
Термостата на есбето е на 50гр., но нали написах че контролера държи котела на минимум 60гр. при изключила помпа, което кара есбето да е отворено и пропуска през големия кръг.
St_Ivanov - напреднал
gnt69 написа:
Според мен сега прочетох темата решението е смяна на клапата с работеща, тая не работи.
Аз имах подобен проблем със слънчевите колектори. Нощем когато няма слънце качвах вода от бойлера в колекторите и сутрин водата паднала с 10 градуса в бойлера. Смених клапата и се оправи.
Предполагам че при теб системата е затворен тип. Аз нямам буфер, но можеби системите са сходни до някъде. Говориш за възвратната клапа с пружина тип муфа от месинг с клапичка с пружина отваряща при определен напор от помпата?
Ако е така се чудя дали ако я сложа /пружинковата клапа/ пак след помпата на студената вода в пасока котела, вече при затворен тип система няма да има кавитация и съответно естествена циркулация, защото при отворената система в същия случай имаше и кавитация и естествена циркулация :? .
gnt69 - майстор
St_Ivanov написа:
Предполагам че при теб системата е затворен тип. Аз нямам буфер, но можеби системите са сходни до някъде. Говориш за възвратната клапа с пружина тип муфа от месинг с клапичка с пружина отваряща при определен напор от помпата?
Ако е така се чудя дали ако я сложа /пружинковата клапа/ пак след помпата на студената вода в пасока котела, вече при затворен тип система няма да има кавитация и съответно естествена циркулация, защото при отворената система в същия случай имаше и кавитация и естествена циркулация :? .
Според мен клапата ти пропуска. Ако е смъкната надуй я с уста не би трябвало да пропуска. Има едни по скъпи за соларни системи се водят изцяло месингови. При мен 1000 литра вода в буфера загряна над 70 градуса с вертикални щтрангове ф28 мед и къща на 2 етажа над буфера не може да преодолее пружината на клапата.
Прикачен файл:
20161112_235632.jpg
St_Ivanov написа:
Трифон П.Трифонов написа:
Термостата на Есбето. Извади,
Термостата на есбето е на 50гр., но нали написах че контролера държи котела на минимум 60гр. при изключила помпа, което кара есбето да е отворено и пропуска през големия кръг.
Оффф, чета и не осмислям.
Назад има добри предложения.
Как разбра, че имаш кавитация?
Получава се при висока скорост на флуида, а си с ОИ където се търси голяма делта, тоест ниска скорост. Ако си осигурил това, как са наляганията преди и след помпата? Филтър?
Как си го постигнал?
Пружинкова клапа, след помпата, не би трябвало да е проблем, освен ако не е умна помпата, а проблема ще се изразява като шум, по тръбите, при определени условия. Това при затворена система.

Русе, освен пружинката, имаш и 40 см. гравитачен затвор.
preslav - майстор
Аз понеже нищо не разбирам от такива системи искам само да задам няколко въпроса.
- няколко човека споменаха за балансиране на системата с крановете на радиаторите (били те секретни или други) - ти имаш ли изобщо кранове?
- едни термоглави ще решат ли проблема и колко много са скъпи?
- какво би се случило ако стайният термостат гаси котела, а помпата да си е постоянно включена?
- ако триптният ти е за 50 градуса защо котелът го държиш на 60 - може би така е редно, но аз просто питам?
- вариантът с електромагнитен клапан също изглежда логичен, но не е ли прекалено скъп и най-вече опасен?
Аз бих опитал предложеното от Шоп и други с балансирането на системата - изглежда ми най-логично и най-евтино (ако не си пропуснал да си сложиш кранчета на всеки радиатор).
St_Ivanov - напреднал
gnt69 написа:
St_Ivanov написа:
Според мен клапата ти пропуска. Ако е смъкната надуй я с уста не би трябвало да пропуска. Има едни по скъпи за соларни системи се водят изцяло месингови. При мен 1000 литра вода в буфера загряна над 70 градуса с вертикални щтрангове ф28 мед и къща на 2 етажа над буфера не може да преодолее пружината на клапата.
Прикачен файл:
20161112_235632.jpg
Да, точно за тази клапа говорим. Като гледам твоята е 3/4. Ориентирай ме в цената. Аз за моята 1цол платих 13лв. Като я НАДУЯ с уста в посоката която трябва да пропусне съответно пружината се свива и пропуска, а обратно спира на 100% въздуха. Да не би за соларната инсталация да е с по натегната пружина?

Тема "Проблем с гравитачното циркулиране в системата." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: