• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
dilait19 написа:
... Така е, а и тази система е още много екзотична, ШОП какво ще каже :prayer:
Нищо не мога да кажа за ТП със слънчеви фреонови панели. Чел съм, знам я фирмата, виждал съм реален обект, но дотам.

Едно от основните им предимства е ТИШИНАТА Няма външни двигатели, перки, шум, дефрост...

Горе долу на същият принцип са и безвентилаторните ТП въздух/вода тип октопус. Бачкат до външна -30 градуса.
Там хладилният агент е бутан. Няма вентилатор, тихо е и ако има дори и лек вятър са доста ефективни за въздухари.
Недостатъка е, че са огнео и взривоопасни заради хладогента бутан.

Като цяло за въздухари чета само от обща култура.

Прикачен файл

IS48.JPG
IS48.JPG (57.99 KиБ) Видяна 1110 пъти

Прикачен файл

447633728_w640_h640_zavantazhennya_4.jpg
447633728_w640_h640_zavantazhennya_4.jpg (22.68 KиБ) Видяна 1110 пъти
a_stoev - майстор
Някой да изрови темата за немеца който за буфер ползваше еднин басейн, май 2-3-4 м3 и го замразяваше. Имаше панели да го размразява. ТП беше с антифриз естествено. Енергияа на фазовия преходна водата е като dТ 80*C.
Последна промяна от a_stoev на чет дек 28, 2017 2:30 pm, променено общо 1 път.
torbalan - Дървен философ
шоп написа:
...

Нищо не мога да кажа за ТП със слънчеви фреонови панели. Чел съм, знам я фирмата, виждал съм реален обект, но дотам.

...
Искаш да кажеш, че фреона се изпарява в нещо подобно на слънчев колектор за топла вода?

Ще работи, ефективно ще е, но пак ще се обледенява... Обледени ли се веднъж, до там е ефективността...
шоп - майстор
torbalan написа:

Искаш да кажеш, че фреона се изпарява в нещо подобно на слънчев колектор за топла вода?

Ще работи, ефективно ще е, но пак ще се обледенява... Обледени ли се веднъж, до там е ефективността...
Да, точно така. Въпрос на гледна точка. Твоята система с DX изпарение, моята е вода-вода. Доволни сме, защото имаме положителни температури на кондензация.

Сигурно над 75% от хората желаещи да се отопляват с хладилни машини нямат тази геотермална енергия.

Те са доволни и на температури на кондензация -5, -10, дори и -30 градуса.

ТП има дори в Якутия и "Далнъй Восток", където целогодишно грунта е замръзнал до 1 километър дълбочина. Кефят се максимално на КОП 1,5, вярно ел.енергията е копейки.

Октопус далече на север. Просто топлинният коефициент на леда се взима под внимание и се пресмята при разчета на изпарителите.

Прикачен файл

art59_1.jpg
art59_1.jpg (27.29 KиБ) Видяна 1089 пъти
torbalan - Дървен философ
За места, като Якутия, където влажността във въздуха е близка до нула може би е подходящо...

Въпреки това ми е малко странно решение. КОП 1,5 самите хладилни машини не са без пари, топлообменниците дори да са от железни тръби пак не са евтини...

На 3 метра дават температура около -11 градуса целогодишно. Няма ли въпреки всичко да е по-изгодно в земята. Въздуха през зимата там може и -40 да бъде...

Само не знам как се сондира при техните условия, но съм сигурен че имат технология....

П.П.
За влажността в Якутия май не съм съвсем прав, ако се вярва на accuweather.com
joomlla - специалист
Много полезен материал.
Дано автора няма нещо против.

"Д И С Е Р Т А Ц И Я
на Емил Тошков Тошков
за придобиване на образователна научна степен „ДОКТОР“
на тема: „Изследване на хибридна система със
земно базирана термопомпа и слънчеви колектори“"

http://e-university.tu-sofia.bg/e-publ/ ... SIA.OR.pdf
a_stoev - майстор
torbalan написа:
Само не знам как се сондира при техните условия, но съм сигурен че имат технология....
С бързовар. Слагаш го включен на земята и той сам потъва :D.
  • 1
  • 2

Тема "Термопомпа с "земна серпентина" - въпрос" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: