Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Проблемът не е в клингеритовите гарнитури. Холендрите с челно уплътнение (без начение дали е клингерит, гума, силикон) не текат, защото са комплект 2 части с широко чело, докато при тези тръби ти продават обикновено само едната част (гайката), а другата част (нипела) си го осигуряваш сам. Много рядко са ми предлагали към гайките да си купя и нипели с дебело чело. Нормалните месингови нипели са тънкостенни, челото е с малка площ и прерязва гарнитурата или пък тя изплюва. Моята соларна система също е с такива тръби, имаше период, когато работехме само с тях, но се отказахме точно по тези причини. По-добро от медна тръба за соларна система няма. На места сме ходили 2-3 пъти да премахваме течове, което значи източване на ПП гликол, ревмонт на съединението, пак пълнене, проби, цапаници, загуби на течност, време, гориво... Не искам да чуя за тези тръби, не да ги хваля! :cool: Те така и не се наложиха, що ли? :wink:
Antonii - майстор
На теория, а и на практика всички уплътнения пропускат. Това, че не се виждат неозначава, че непропускат.
Единствените връзки които са херметически плътни са заварките и спойките.
И за термосифонна система гъвкави гофрирани тръби са най-неудачния избор поради големите им хидравлични съпротивления.
filmatoplo - майстор
:) И при мен се случи първия път с фабрично пресовани такива тръби на една термосифонка марка Сънсистем ,от тогава им нямам вяра .Знам причината -има менте и при тези тръби .
шоп - майстор
Винаги запресовам минимум по два прешлена. Според задачата, налягането и т.н. и три прешлена. Над 20-30 удара с пресата правя и челото на холендровото съединение става плоско, широко и масивно.

Зегерката трябва внимателно да се затвори, защото ако не е докрай свита гайката я увлича, няма успоредност между челата и това е причината за теча.

Така работя аз.

Относно термосифоните без налягане и там си има лек. Ако водпопроводната тръба е 1/2 то тази на затоплената вода се монтира с еквивалента на 3/4 ( DN 16, DN 20 и т.н.) и проблем със хидравличното съпротивление и дебита изчезват.
filmatoplo - майстор
Тези нямаха никаква Зегерка :?
4799inpl64 - специалист
шоп написа:
Винаги запресовам минимум по два прешлена. Според задачата, налягането и т.н. и три прешлена. Над 20-30 удара с пресата правя и челото на холендровото съединение става плоско, широко и масивно.

Зегерката трябва внимателно да се затвори, защото ако не е докрай свита гайката я увлича, няма успоредност между челата и това е причината за теча.

Така работя аз.

Относно термосифоните без налягане и там си има лек. Ако водпопроводната тръба е 1/2 то тази на затоплената вода се монтира с еквивалента на 3/4 ( DN 16, DN 20 и т.н.) и проблем със хидравличното съпротивление и дебита изчезват.
Николов в механото меташе чукове,затова си се научил.Само Гибона не прихвана!
itsme! - напреднал
Заменете клингерита с тефлон.
naskov - майстор
За неръждавейката заварявам 10-15см медна тръбичка ф18 и си решавам проблема с течовете.
Челото на нипелите е дебело,запресовани са по два прешлена.Да сложа по 2 клингеритови уплътнения или с тефлонови. :?
LazarGanev - "Велик майстор"
Щом са дебелостенни нипелите - стягай тогава. Не знам за тефлонови уплътнения, има силиконови, с които не е по-добре.

Тема "Гъвкави неръждаеми или медни тръби за термосифонна система под налягане." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: