• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ESPACE - майстор
LazarGanev написа:
ESPACE, ако може информация за произхода на тази графика? За газов котел ли е, за термопомпа ли и какво показват отделните линии?
Аз съм чувал, че кондензният газов котел е най-икономичен при работа на максимална мощност при минимална температура и най-неикономичен при работа на минимална мощност при максимална температура.

Горното важи за некондензни котли. Иначе за кондензни графики в линка
https://www.google.bg/search?q=efficien ... 0UbLK4kxM:
Antonii написа:
Тази последната графика е много хубаво нещо, но котела като котел има най-високо КПД при работа на мощност 70-90% от номиналната.
А това няма значение котела дали е на газ, въглища, дърва, отработено масло, смет и т.н.
Това не е вярно за кондензните котли. Разгледайте графиките за ефективността при различните мощностни режими и температури на връщащата вода.
Antonii написа:
А този графика е т. нар. относително КПД и относително е вярна.
Изобщо не е за относително, а си е за реалното КПД и си е напълно вярна за кондензни котли.
LazarGanev - "Велик майстор"
Графики много, автори много и неизвестни, тълкования различни, ето една от същия линк, която пък показва рязък спад на ефективността (най-силно изразено при кондензните котли) при под 25% сезонна натовареност:

Прикачен файл

figure for ew.png
figure for ew.png (16.18 KиБ) Видяна 4204 пъти
шоп - майстор
Да не бъркаме КПД при максимална, номинална и минимална мощност със сезонната ефективност.
КПД при номинална и частична мощност се посочват в паспорта на котела, но при избора на такъв трябва да се изхожда именно от сезонната ефективност, която не е дадена в документацията :)
ESPACE - майстор
95% от графиките потвърждават, че максимално КПД имаме при минимална мощност и мин. темп. на връщащата вода. Не знам какво би ме накарало да вярвам не на тях, а на тази графика горе която визира някаква сезонна ефективност, която въпреки че прочетох статията не разбрах какво имат предвид. Няма как котел според повечето да е най-ефективен при минимална мощност, а сезонно да не е при същите условия.
Споделям конкретен пример за сезонна натовареност. Преди 2 години имах двама клиенти, които настояваха да им монтираме 50кВт котел на около 300-350м2 къщи. Първия не можах да го вразумя, но му монтирах все пак 30кВт котел с 50кВт горелка (като бях сигурен, че никога няма да работи на 50кВт), а с втория си стиснахме ръцете уж на 30кВт, но по средата на сезона ме накара да му я ъпгрейтна на 50кВт. След края на сезона ги питам колко пелети са изгорили - първия ми вика 6т., а втория 8т. Аз с 20кВт горелка съм изгорил 9 тона. Та според сезонната натовареност, кой е най-правилният избор?
Та ако гледаме въпросните графики за ефективност, излиза, че колкото по-голям котел вземем, толкова по-добре - той ще работи само на минимална мощност, т.е. най-ефективно и икономично! Дали е така? :)
ESPACE - майстор
Ами излиза че е така. Не намирам причина да се съмнявам в това според болшинството данни и информацията, която намирам. Не виждам причина да се сравняват кондензните котли с обикновените или пелетните.
Последна промяна от ESPACE на вт фев 27, 2018 4:43 pm, променено общо 2 пъти.
adrian_r_petrov - специалист
От коментарите който чета да разбирам ли че трябва да взема по големия кондензен двукунтурен котел ? :?
Не, не ти трябва двуконтурен.
Antonii - майстор
Понеже темата не е за КПД на кондензен котел, който по същество си е котел като котел и теорията на котлостроенето се отнася и за него като такъв на 100%.
Иначе в Перник сме с кондензен котел 24kW мощност, който никога неработи на тази мощност по причина, че няма толкова консуматори. Максималната мощност на която може да работи е неповече от 70% от номиналната.
Нещата са така защото при избора му небях в БГ и фирмата изграждаща инсталацията е препоръчала такъв, всички може да се досетите защо.
Та КПДто на тоя котел пресметнато по изразходваното гориво и произведената топлина измерена с топломер е около 70%.
Работи само в кондензен режим, като температурата на топлоносителя стига 70 градуса при под -10 навън, че кривата по която се коригира спрямо външната температура е избрана така.
И така годишния ми преразход на газ е около 300-400лв в зависимост от цената на газта.
В тази връзка смятам да го сменя с такъв на по-малка мощност, та ако човека пуснал темата го интересува може да го вземе на изгодна цена.
Даже ще дойда да му го монтирам безплатно.
Иначе тази графика си е относителна отвсякъде, но явно колегата обича да си гледа разни цветни графики и да си им вярва в което няма нищо лошо.
Просто прави безсмислено коректното и обяснение.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: