torbalan написа:А защо при услови, че имаш нужда от 25 киловата (които сигурно са завишени) избираш по-мощен котел?Прав си за това, че през сезона котела на да бъде толкова натоварен, но при избор на котел 20kw няма ли да е проблем обслужването на 25kw-това система на пълна мощност? Нали все пак горелката е модулираща и може да работи на по-ниска мощност ...и ще отделя топлина, колкото е необходимо. Проблем виждам само в това, че водата, която ще се загрява в 30kw-товия котел е малко повече .
Замислял ли си се, че в по-голямата част на отоплителния сезон котела работи на минимална мощност? Какво ще правиш с топлината, която не ти е необходима? Защо ще плащаш, за да грееш околната среда?
Аз не съм докачлив като теб и за да отхвърля вметката за "ехидни" си коментари на мен и писалите след мен на предната страница, ще ти напиша едно-две работи.
1. Мощността на радиаторите (ония 25 kw) се обявява при температури 90/70/20. Като гледам ще взимаш г(о)рейко 30 комплект, но няма значение - максималната работна температура на всички пелетарници, които съм виждал и чел за тях, е 80°. И какво стана с твоите 25 киловата? Станаха към 22. И то ако успее да се върне 70 градуса, което повярвай ми, няма как да стане. Така че не са 22, а са под 20 киловата с работните температури на горелката и ограничението че не може да се върне толкова гореща вода - подаваме 80 пък се връщат 70 - няма начин. Отделно това е за стайна температура 20 градуса, а ти няма да се задоволиш само с 20, нали? От тук мощността на радиаторите пада още. Така, ти пишеш за 30 кв горелка и котел. Че се и сърдиш.
2. Мощността на котела и горелката от 30 kw са наистина 30. Или хайде нека са 28,7 kw, все едно щото може да изкарат и малко отгоре в някои случаи. Твоите консуматори/радиатори при 60° на водата и температура на обратната вода към 47-48°, изключвайки термоглави ако ще слагаш и термостатичния вентил към входа на котела (пак ако ще слагаш), ще отдават близо половината от обявената им мощност ~ 11,5-12 kw. За да я отдадат трябва да я вземат. Откъде? Точно така - от пелетното съоръжение. То ще прави 13 kw примерно, като към радиаторите ще отиват тези 11,5-12, а останалите ще се разсейват от тръбите, фитингите и от самия котел към околната им среда.
3. Колко да е голям и мощен котела и горелката определят не колко kw са радиаторите, а от колко kwh топлинна енергия се нуждае сградата. В твоето жилище може да се сложат и 40 kw радиатори. Тогава 40-киловатов комплект ли ще вземеш? Какво да кажат отопляващите се с кондензни газови котли и термопомпи, които съзнателно и целенасочено инсталират огромни радиаторни мощности, да не би като сложат 40 kw радиатори и котлите и термопомпите да са им по 40 киловата. Не, те са по 14, 17 ... 24 kw, не повече. Просто радиаторът е средството, което пренася произведената топлина от котела да стаята, в която е.
В заключение, една горелка 20 kw за 24 часа на max може да изгори 100 кг пелети. В пари това прави около 36 лева на ден за дървесни пелети и около 20 лева за слънчогледови. Ако с 36 лева или 20 лева не може да се стоплиш, значи работата въобще не е за пелетно отопление. Но аз те разбирам и знам че твоят дом не може да поеме толкова енергия за постигане на топлинен ... тази НЕлюбима за мен дума ... комфорт.