Най - вълнуващия въпрос зимно време.
чет юли 26, 2018 7:38 pmsaraneron написа:

...
КПД не е фактор в случая.Важното е като удариш чертата какво се получава :partyman:
Глупости на кълбета. КПДто е главен фактор, щото участва активно над чертата и влияе конкретно на резултата под нея.
Ма пък стана дискусия.
Има нещо изтрито, ама в цитатите се чете.
Та, ко зимаш с 2 киловата в слънчев ден?
Колко струват тия киловати?
Колко се "избива" на месец.....година.....
Колко са слънчевите дни, в годината!
Ако давам 2 киловата, за топла вода на ден, благоверната ши ми тегли чертата и ши е благоверна другиму.
elpunto - помощник
Системата ФВ панели и обикновен ел. бойлер (без серпентина) ще работи и то много добре.
За целта сумарната ел. мощност на ФВ панели трябва да е поне 1 000 Вт или 1 кВт.
При добра ориентация на ФВ панели т.е. на юг и ако не са засенчени през деня, през лятото
добивът на ел. енергия от 1 000 Вт ФВ панели ще бъде 4-5 кВт/часа.

Това е предостатъчно да се загрее 80 литров бойлер до Т* 70-80* C.
Разбира се панелите трябва да се групират така, че изходното им напрежение под товар т.е.
включен бойлер да бъде 160 - 200V. На празен ход ФВ панели е възможно да дават 300 - 350 V.

Най добре е бойлерът да има нагревател с мощност около 1 кВт.Ако има два нагревателя, просто
единият се изключва.

Има и няколко особености които произтичат от това, че ФВ панели дават прав ток.
Кабелът от ФВ панели до бойлера да бъде поне 6 мм2.
Термостатът на бойлера да включва/изключва реле, а релето да подава правия ток към нагревателите.
Така се предпазват контактите (пъпките) на термостата от ел. дъга на правия ток при вкл/изключване.

Пиша всичко това от личен опит, зимата на 2014 - 2015 г. използвах 8 бр. ФВ панели с обща мощност
от 1 500 Вт/пик включени последователно.ФВ панели захранваха директно акумулираща печка "Ела"
с мощност 1 кВт (изключих двата нагревателя и оставих само един).

Резултатът надмина всичките ми очаквания.Още от сутринта с първите слънчеви лъчи ФВ панели
вкарваха ел. енергия в печката, тя се нагряваше през дена, затопляше стаята, вечер се "самоизключваше"
от залеза и топлеше през нощта изпускайки акумулираната топлина през деня.
Този цикъл се повтаряше отново на следващия ден.

Ел. бойлер е също топлинен акумулатор, но топлината се акумулира във водата.
шоп - майстор
То идеална система няма. Ако имаше такава всички щяхме да сме с такива.

Предимствата на тънкослойните панели е, ча произвеждат ток и при разсеяна сл. светлина.

Недостатъка им е по-високото тегло и по малката мощност от единица площ спрямо поли и монокристалните фотоволтайци.

За човек притежаващ къща, двор и свободно пространство това не е проблем.

Предимството е супер лесното подвързване и безпроблемна работа. Няма скъпи бойлери със серпентина, управления, помпи, течове и пропиленгликол.

Има искрене и това мен единствено ме спира....засега. Но май колегите са го разрещили проблема.
Вичи - специалист
Весела тема!
В другата, преди шест години, колегата си купи на далавера панели по 200 лв. от Германия и му бе обяснено, че не е изгодно. Светлото бъдеще щяло да настъпи, когато цената стане 1$/W.
Данни от сп. EnergyBoom Policy: очаква се към 2020 г. цената на панелите да стане 1 $/W в САЩ,
и тогава използването им ще е съпоставимо икономически с използването на изкопаеми горива;
от 1960 г. програмата за фотоволтаични паркове се субсидира с 200 млн $/година
Сега друг потребител си купува панели по 40 лв. (0,25 $/W), изгодно според него, от Германия, но пък КПД-то отлага революцията, защото стои над някаква черта.
Понеже не разбирам от фотоволтаици, само малко от сметки, искам да попитам хората дали хиляди и десетки хиляди лева, които ще се изплатят след 10-20 години (ако поскъпне тока) за:
- огромни бойлери със серпентини - развъдници на легионела
- медни тръби, помпени групи, РС, арматура...
- антифриз или там както се казва
- скъпи управления
- соларни панели да хващат слънцето
- щори да пазят соларните панели от слънцето
колко трябва да струват фотоволтаиците, за да се върже сметката?
Например, ако някой ти дава сто лева, за да си сложиш такъв изгодно ли би било?
Благодаря на отговорилите!
Последна промяна от Вичи на пет юли 27, 2018 11:11 am, променено общо 1 път.
saraneron - специалист
чет юли 26, 2018 9:28 pmТрифон П.Трифонов написа:
чет юли 26, 2018 7:38 pmsaraneron написа:

...
КПД не е фактор в случая.Важното е като удариш чертата какво се получава :partyman:
Глупости на кълбета. КПДто е главен фактор, щото участва активно над чертата и влияе конкретно на резултата под нея.
Ма пък стана дискусия.
Има нещо изтрито, ама в цитатите се чете.
Та, ко зимаш с 2 киловата в слънчев ден?
Колко струват тия киловати?
Колко се "избива" на месец.....година.....
Колко са слънчевите дни, в годината!
Ако давам 2 киловата, за топла вода на ден, благоверната ши ми тегли чертата и ши е благоверна другиму.
Не разбирам защо се хващате за това КПД,то е технически параметър а не толкова икономически.Има участие дотолкова доколкото първоначалната инвестиция за стойката на фотоволтаиците ще е примерно 4 /6 пъти по голяма от тази на един плосък колектор и дотам!
Относно фотоволтаика, който съм монтирал идеята му е да топли вода за лятна кухня за мивка.Затова мощността му е такава. Бойлера трябваше да е 50 литра но се сдобих с 80 л неръждаем.Зимно пролетно и есенно време се свързва към друг бойлера, който и сега се ползва за къпане и други неща и се топли с ДБ система.Тогава ще работят в тандем двете системи на един бойлер,ДБ+ФВ,като е запазена и функцията 230 волта от мрежата.Идята на дискусията да видим технически и икономически как стоят нещата. Всияки знаем ,че понякога само икономическят ефект не е най важното.Но по презумция приемаме ,че сме решили да изградим една от двете и трябва да избираме м/у класика и ФВ .И ФВ дали е алтернатива?Колегата ШОП много точно посочи факторите, които са в полза на ФВ.Друг колега каза ,че няма толкова място на покрива.Да, това е вярно но всичко е частен случай. Нека дискутираме по принцип.В един жилищен блок, почти никой не слага никаква соларна инсталация поради ред причини, но това не означава, чe соларните системи без значение от вида им са табу или,че аз като живея на първия етаж от 8 немога да си сложа фотоволтаика на покрива или терасата, защото с тръбите ще ми е много по трудно или дори невъзможно отколкото с кабел .За колегата ,който пита колко колектора са нужни за 80литров бойлер.По моя преценка и опит минимум 1200 вата .И с 1000 вата ще се загрява.От няколко месечни измервания от януари до юни ФВ от 1 киловат дава в слънчев ден 4-6 киловатчаса.Като рекорда беше към 20 януари малко над 6 киловатчаса за деня. Но може да има дни с по малко слънцегреене а нямаме запас от мощност.Трифоне,няма трито по темата ,има друга съседна тема и там има малко информация ,после решихме да не спамим там и открихме тази тема.После ще ви разкажа един виц за жената и любовника.Но това по късно.
Hursa - майстор
Но трябва да има критерии по който да ги сравняваме когато избираме. Нека не е КПД, но тогава е абсурдно да ги сравняваме и по максимална производителност. По коректно е да ги сравняваме по средна производителност, а именно тогава пада много значително, както производителността на фотоволтаичния панел, така и на системата изградена с използването му (всъщност, както и на системата с колектори). Когато изграждаме такава система много по важно е какво ще получим в средногодишен план, например. За да решим - заслужава ли си вложението и въобще да се занимаваме.
шоп - майстор
пет юли 27, 2018 7:55 amВичи написа:

Сега друг потребител си купува панели по 40 лв. (25 $/W) изгодно според него, от Германия.....
Май не правите разлика между цена на цял панел и ват/пик
Понеже не разбирам от фотоволтаици,..........
Определено, само от горният пост се разбра
- огромни бойлери със серпентини - развъдници на легионела
- медни тръби, помпени групи, РС, арматура...
- антифриз или там както се казва
- скъпи управления
- соларни панели да хващат слънцето
- щори да пазят соларните панели от слънцето
Гроздето е кисело:-) Вие нямата соларна система за топла вода, аз имам и знам какво е да се облажиш от безплатната енергия. С ум и направи си сам нещата не са скъпи :idea:
От горните изброени неща една ДБ система не притежава почти нито един елемент. Едина Деф. терморегулатор за 30 лв и с в джаза :rock: :supz:
Благодаря на отговорилите!
Моля! :)
Вичи - специалист
пет юли 27, 2018 10:59 amшоп написа:
Печатна грешка - коригирана е. Благодаря за наблюдателността. Иначе твоята енергия е всичко друго, но не и безплатна, едва ли някой е инвестирал повече от теб.
шоп - майстор
пет юли 27, 2018 11:15 amВичи написа:
пет юли 27, 2018 10:59 amшоп написа:
Печатна грешка - коригирана е. Благодаря за наблюдателността. Иначе твоята енергия е всичко друго, но не и безплатна, едва ли някой е инвестирал повече от теб.

Имам пари-инвестирам ги. Наистина е инвестиция. Сметката за ток когато не ми работи ТП е 60-80 лв/месец, а сме три семейства:-)
Разковничето е ИНВЕСТИЦИЯ. Инвестирал съм и не рева, че тока е скъп или пелетите 400лв/тон
Но много добре си правя сметка на парите и купувам само на едро или втора употреба и всичко си правя сам. Това е форум направи си сам :) Излишъка е за приятели:-)

40 лева за 105вата/пик много ли е? За мен е без пари. Вярно, 5 годишни са, но ще бачкат още 20 год.
Вичи - специалист
пет юли 27, 2018 9:18 amsaraneron написа:
.За колегата ,който пита колко колектора са нужни за 80литров бойлер.По моя преценка и опит минимум 1200 вата .И с 1000 вата ще се загрява.От няколко месечни измервания от януари до юни ФВ от 1 киловат дава в слънчев ден 4-6 киловатчаса.Като рекорда беше към 20 януари малко над 6 киловатчаса за деня. Но може да има дни с по малко слънцегреене а нямаме запас от мощност.
4 kWh загряват 80 л. вода с 43 гр. От 10 -12 до 53 - 55. Това е достатъчно за теб, но трудно може да се нарече загрят бойлер - капацитета му позволява повече.
От друга страна по сегашни цени на ЧЕЗ, нощна тарифа струват 50 ст., т.е. спестяват се 15 лв. на месец. Ако приемем, че това е средния добив (дните с 6 kWh компенсират не слънчевите) за година се спестяват 180 лв.
Ако споделиш колко ти струва инсталацията - ФВ, кабел, стойки, реле и пр. ще се изясни след колко време ще започнеш да "печелиш" по 50 ст. на ден. Това при положение, че през това време няма да имаш ремонти, добива на фотоволтаиците ще се запази, инвестицията няма цена (лихви) и и тези 4 киловатчаса са постижими средно на ден на годишна база.

Тема "Подгряване на боилер с фотоволтаични соларни слънчеви PV панели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: