Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Грейко- 16 киловата, Викторията е над 18 номинал, 21 максимал.
До тук, при циклично ползване и двете са добре, като Викторията е напред.
Минималната мощност на Викито е висока, но в предвид начина на отопление, минуса не се смята.
Не се знае каква ще е конюнктурата следващия сезон.
Контролер:
На Грейко е супер "интуитивен" контролера, както обича да квалифицира разни работи един съфорумец.
Викторианския не го познавам.
Пристрастно, безпристрастно и безскрупоплно- GREYKO BIJOU.
Който има нещо против, да се доводи квалифицирано!
Нека сеира започне вече!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пон окт 29, 2018 8:03 am, променено общо 1 път.
burner - специалист
Е да де, ама камината не се състои само от контролер. И тъй като няма как, дори по емпиричен път да установим и сравним горивната ефективност, да речем, то всичко казано дотук са само приказки. Да не говорим, че никой не знае колко трайни ще са изделията на различните фирми и в какъв срок техни елементи ще започнат да дават фира. Малко като жените, дето като купуват кола, гледат цвета и тапицериите. Имам нещо предвид, но ще изчакам още една година, после и аз ще поразсъждавам.
bmahob - майстор
Алфа плама коммо 21 го има от доста години, моята почва 3ти сезон имам познат който почва 6ти сезон.....за кпд не знам но лато чета разхода на бижуто като моята идва...
filmatoplo - майстор
Като взеха да се появяват пелетните устройства около 2012 г и аз се замислих да си купя камина ,не купих Бурнит ,не купих Екоспар ,не купих Голденфайер и взех че си направих моето Прити на пелети -уж временно но за сега не мога да намеря камина която да го превъзхожда наблюдавайки ги -биха ми дали по голям разход .
grants - специалист
Аз съм за Burnit Comfort с преработена кошница :lol:
Иначе по темата човек трябва да иде и да разгледа на живо няколко модела, защото само с питане по форумите няма да стане. 1вото и основно за което бих гледал аз е начина по който се прави основното почистване - да е възможно най-лесен. Грейкото много хора го препоръчват, но не съм гледал как се справя с разхода което също е важен фактора при избора.
LazarGanev - "Велик майстор"
вт окт 30, 2018 8:43 amgrants написа:
Грейкото много хора го препоръчват, но не съм гледал как се справя с разхода което също е важен фактора при избора.
При ефективност 93-95%, измерено с газанализатор, какъв очакваш да е разхода?
martolk - специалист
Четох, четох и реших и аз да се обадя...

Две неща ми станаха много любопитни: какво се има в предвид "нещо, което работи с пелети" и какво е това "нещо предвид", което ще се чака една година. Имам желание да се образовам, но с тези недомлъвки, не ми се получава...
Относно Бърнит, съм се изказвал, при това от личен опит и се старая да информирам незнаещите хора, да не допускат същата грешка като мен. Не купувайте Бърнит, освен ако не искате да се сдобиете с българо-македонско недоразумение, което ще струва скъпо на нервите и джоба ви! Няма да губя време за причините за изводите ми, има ги в стари мои коментари, подробно.
От това, което съм виждал и знам, за мен има три доста прилични модела за цената си и това са: Алфа плам Комо, Виктория и Грейко Бижу. Всеки има плюсове и минуси, но и трите са доста добро решение. Възможно е да има някой нови модели/производители, които да са направили нещо добро, но не съм ги виждал за момента.
Винаги ми е много забавно, когато се говори/спори за разход. Как по дяволите, ще направиш извод, какъв ще ти е разхода, въз основа на глупостите, които се пишат във форумите?! Единственото реално сравнение на разход ще е да се използва едно и също жилище, с различни камини, с еднакви пелети, с една и съща температура на флуида, една и съща поддържана температура в стаите и еднакви външни метеорологични условия. Дори едно от условията да не е спазено, то сравнението е недостоверно.
Няма да накланям везните към какво да залитнеш, но повярвай ми, не искаш да си купиш Бърнит.
Успех!
grants - специалист
Никой не е препоръчал на човека Бърнит (моето беше по-скоро шега :) ) , че наскачахте като ощипани госпожици :)
Темата е адски обширна за избора, така че конкретен избор не може да се даде, по-скоро е важното човека да не направи грешен избор с някой Бърнит.
Някакво по-изчерпателно заключение може да се даде след поне 1-2 години експлоатация, иначе всичко останало е мерене на ... и рекламиране на продукти :) за това попитах и за разхода, защото едно е на сметки и картинки всичко да е наред, друго е да споделиш мнение след като издухаш 5-10 тона пелети през тази камина.

Поздрави !
burner - специалист
,,Нещото", което имам предвид е покупка на Грейко и сравнението и с Бърнит след едногодишна експлоатация. Но аз не мога да бъда особено меродавен, защото не ползвам кой знае колко камината - едната година 40 торби, тази - 50. Все още не съм сигурен, дали да не взема котел. Че с тези камини какъв шум, че и прах е...

Тема "Каква камина на пелети да избера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: