Най - вълнуващия въпрос зимно време.
borchoyor - специалист
Да питам и аз, на моятя отворена система с готварска печка, трябва ли ми такъв вентил?
fbr - майстор
Всеки може лесно да разбере дали има нужда от трипътен вентил. Оглежда се вътрешната стена на котела срещу извода за входящата (студената) вода. Има ли течност, катран, за вентил си.
borchoyor - специалист
Течност нема, има налепи по ризата, но не само долу, а по цялата. Та???
LazarGanev - "Велик майстор"
нед дек 02, 2018 12:56 pmandy_forresite написа:
Е да де, без антикондензен вентил няма да се избегне. Помпата не може да замести този вентил, ако ще на 100°С да се включва. Като се включи от 50-60 какво ... ще дойде вода 20 градуса и хоп конденз. Така и така ще кондензира, поне да избегне стреса за метала от рязката температурна разлика. Ще бъде старт на тласъци - тръгва помпата от 50 гр, идва студена вода, спира помпата, котела пак се набира до 50, през това време изтласканата вода е умряла от студ, пак тръгва помпата, прибутва се гореща вода, идва студена и така няколко пъти. Въобще няма да има разлики топло-студено. Поне да се включи от 40 и повече може и да не спре.
Много трудно се поддържат 65 градуса в котел без антикондензен вентил, особено без термоглави или с такива, но на max. Вчера пробвах без него в продължение на 4 часа. При подавани 61-62° се връщаха 47-48. На първа стоеше много кратко, предимно на втора. Получих малко по-топъл най-далечен радиатор. Къщата обаче е ледник и това не рефлектира върху стайната температура. Затова си върнах вентила на 50 гр., горенето се установи на мощност 1 и така до сега :)
Помпата не може да избегне конденза при пуск, но може да гарантира бързото му влизане в нормален температурен режим и минимална температура на котела. Ако помпата тръгва на 35*С, то се увеличава многократно времето на загряване на котела и той работи дълго време в нискотемпературен режим, т.е. дълго време по стените му кондензира вода. Колкото е по-ниска температурата на котела, толкова повече е отделения конденз. Не е трудно да се поддържат градуси на котела, ако радиаторите за сметнати превилно спрямо котела, което се случва рядко. Затова антикондензния вентил оправя грешките на проектанта.
Шопе, това за термосифонната система предполагам е шегичка :wink:
fbr - майстор
нед дек 02, 2018 4:01 pmborchoyor написа:
Течност нема, има налепи по ризата, но не само долу, а по цялата. Та???
Изстържи налепа и виж метала, ако е накълван, значи конденза го яде.
borchoyor - специалист
Тя ризата е нова, че след 15 години работа, последните 5 постоянно, преместихме се да живеем на вилата, която вече ни е дом, та протече пролетта и сега е нова, няма как вече да е накълвана, старата също не е, тя е ремонтирана и оставена за резерв, макар че според мен не става нищо от нея след като е работила. Деме не ми требва тоя вентил. Помпата ми е на 1, захранвам 3 радиатора и бойлер.
ZMeyGorianin - майстор
Аз трипътен нямам, но понеже всичко ми е в механата /демек постоянно под контрол/ съм сложил байпас с обикновен кран между изхода на камината и входа на помпата. Кранът отварям до толкова, че да ми поддържа минимална входяща темп. 40 градуса /точката на оросяване/. Термостатът на изхода от камината включва помпата на 60 градуса. Няма катрани и конденз.
borchoyor - специалист
Как го разбираш тоя кран колко да е отворен?
andy_forresite - майстор
Ти нямаш такъв кран, защо го питаш :) Или с ръкомера или с термометър. Най-добре с второто.
borchoyor - специалист
Мда, с ръкомера е много яко..., затова питам, без термометър не става, ппитам требва ли ми кран с байпас или вентил??? Целта е да е ок системата, без кондензи, бе чистене на оджака насред зима при 60см снег на покрива и те така те...

Тема "Стоманен котел конденз!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: