Най - вълнуващия въпрос зимно време.
sian - специалист
Защо не го зареди и запалиш с гордно горене. Вместо да си играеш да му дослагваш. Сутринта го пълниш и палиш с горно горене. Като прегори може да му досложиш. И да отложиш новото зареждане с някой час. В голям студ аз зареждах и палех с горно на 12 часа. Веднъж сутрин веднъж вечер. Мъкааа ..
Но втора зима съм с горелка голямо облекчение.
andy_forresite - майстор
пон дек 03, 2018 1:34 pmpreslav написа:
пон дек 03, 2018 1:17 pmandy_forresite написа:
Ех този ПеУник... Знаете ли с какво перничани си търкат билетчетата от лотарията?
Казвай - това не съм го чувал!
Иначе на питащия въпросът му се изясни - котелното в средата на хола и при -10 всички около котела.
Със зъб от софиянец :-D :-D
gardenER-- - специалист
Винаги паля котела с горно горене. Досега с при над нулата, слагах 3-4 лопатки, подпалки - драсках клечката, след 1 час водата в котела вече е на 60гр. и изкарваше по 4-5 часа. Сега пак с горно горене, ако не досложа след 1 час от паленето, почти е невъзможно да вдигна 60гр. и след два часа е под 50гр.
Оставам с убеждението, че има много топлозагуби по тръбите. Големината на файловете е голяма, затова на външен.
http://prntscr.com/lq96tj
http://prntscr.com/lq97xi
Мисля тези дни като се освободя, да взема каменна вата и да облицовам хубаво, за да скрия и колената, дали пък те не създават проблеми :sad:
Вече няма да се лъжа и ще си вземам донбаски. По-скъп, но поне съм сигурен в него.
Полипропилена не отдава много.
Добре е да скриеш колената, но не това е основната причина.
gardenER-- - специалист
пон дек 03, 2018 9:58 pmТрифон П.Трифонов написа:
Полипропилена не отдава много.
Добре е да скриеш колената, но не това е основната причина.
Не отдава много? Топлина?
Ще изолирам, пък каквото рече Господ, че първа година и вече ми омръзна... Като се замисля, до онзи ден радиаторите бяха спрени на втория етаж, но след като са спрени, водата не де върти горе из студените тръби, така че не би трябвало това да го мисля, нали?
Други варианти за неуспешно задържане на градусите?
sian - специалист
Слагаш 3-4 лопатки. Аз слагах 3-4 тенекии от сирене.
На това наблегни.
gardenER-- - специалист
вт дек 04, 2018 2:51 amsian написа:
Слагаш 3-4 лопатки. Аз слагах 3-4 тенекии от сирене.
На това наблегни.
sian, не в това е проблема мисля... Ако беше въглена, предполагам нямаше като сложа в 00:00, в 6 часа да ида и да сложа 5-6 подпалки и да продължим с горенето... Сутринта като го разпалих беше на 10гр. дърва, въглища, само дето аз не влезнах вътре - за час и половина котелът е на 45гр.
sintris - напреднал
Комин имаш ли? горене има ли?
jolobg - специалист
gardenER--, освен на къщата, на бараката и е станало още по-студено.
Представи си, котелът го няма/не гори. Каква ще бъде температурата в бараката? 4-5 град. над външната. Може и малко отгоре, но може и по-ниска, в зависимост от вятъра.
Измери температурата в бараката при разгорял се котел близо до него, сравни я с външната и ще ти стане ясно защо загрява бавно и трудно, а изстива бързо! Трябва да намалиш топло-загубите в котелното! Ако котела на пипане е доста по-топъл от ръката - опитай се да го изолираш. Моите тръби минават във външен комин (не ги топли пушека) и съм ги изолирал с черупка минерална вата 30 мм + фолио. Изолацията на твоите тръби е повече от нищо, но що-годе става за тръби прекарани във вътрешни стени на отопляемо помещение. Не за барака. Ако нямаш конденз в комина, можеш да го оставиш неизолиран за да ти топли помещението. Истинското решение е да затвориш и изолираш бараката, и веднъж стоплена, да изстива бавно. Иначе, с "донбаски" разходът ще бъде по-малък и ще топли повече, но с тия топлозагуби ще трябва да го караш на пламък, а не на тлеене и кпд-то няма е добро.
gardenER-- - специалист
вт дек 04, 2018 10:48 amjolobg написа:
gardenER--, освен на къщата, на бараката и е станало още по-студено.
Представи си, котелът го няма/не гори. Каква ще бъде температурата в бараката? 4-5 град. над външната. Може и малко отгоре, но може и по-ниска, в зависимост от вятъра.
Измери температурата в бараката при разгорял се котел близо до него, сравни я с външната и ще ти стане ясно защо загрява бавно и трудно, а изстива бързо! Трябва да намалиш топло-загубите в котелното! Ако котела на пипане е доста по-топъл от ръката - опитай се да го изолираш. Моите тръби минават във външен комин (не ги топли пушека) и съм ги изолирал с черупка минерална вата 30 мм + фолио. Изолацията на твоите тръби е повече от нищо, но що-годе става за тръби прекарани във вътрешни стени на отопляемо помещение. Не за барака. Ако нямаш конденз в комина, можеш да го оставиш неизолиран за да ти топли помещението. Истинското решение е да затвориш и изолираш бараката, и веднъж стоплена, да изстива бавно. Иначе, с "донбаски" разходът ще бъде по-малък и ще топли повече, но с тия топлозагуби ще трябва да го караш на пламък, а не на тлеене и кпд-то няма е добро.
jolobg, хубав съвет, благодаря за което. Благодарение и на Жоро (Георгиев) и неговите съвети, успях да се справя с проблемите, докато изолирах тръбите. Бях стеснил горивната камера с тухли 1ка, премахнах тухлите, докато котелът гори и ефектът е вече друг. Щом сега проблемите отминаха, догодина правя една изолация, за да си пия виното спокойно. Благодаря ви много!

Тема "Котелът загрява трудно и бързо изстива" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: