Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Фитилчо - майстор
Като ви е голяма инвестицията, всяка година ще трепериме какви пелетти ще ни набутат !
Разлика може да има от небето до земята и НЕ Е обвързана с цената. Миналата година два различни вида пелети, единия на 1 степен само свети а другия е жега на 1 степен.
Ще се разправяте със селяндури тарикатчета като тия от Буллес дето продават Швайнгхофера на 560 лева тона, при положение, че на тир ислиза на малко над 5 лева чувала... да не говорим, че качеството на Швайнгхофера е далет от предишните години.
Цената на пелетите САМО ЩЕ РАСТЕ!
Тоест имате вече два неизвестни фактора в уравнението , които вкарват риск в отоплението на семейството ви. С тази изолация, д ане се окаже след някоя друга година, че е по евтино или същото да се отопляваш на ток?

Много нагли прекупвачи, всеки иска да такова дявола във въздуха ..... :finga:
шоп - майстор
Според мен всички сте прави!
Отоплението е скъпо и ще става все по-скъпо. Енергоносителите поскъпват. Като поскъпне тока-поскъпват и пелетите, които са силно енергоемки.

Истина е че има стотици и хиляди гаражни производители на пелети, които няма как да докарат едно и също качество от партида до партида. То и големите не успяват да фиксират качеството. Има много неизвестни.

В София гледам на много места общината е монтирала мобилни фургони с дизелови мелачки за оползотворяване на растителният и дървесен отпадък. Всичко се мели и познайте за какво се използва :idea:

Тока скоро също ще поскъпне, това е ясно на всички. Предимствата на ТП също са ясни. Мързеливо, чисто и няма нужда да вкарваш пари авансово за гориво, както и да му осигуряваш подслон.

Обаче при отопление с електричество е нужно и някакво РЕЗЕРВНО отопление в случай на авария :idea:

П.П. Аз и в момента имам много познати, които се отопляват с ток на нощна тарифа.
Някои с акумулиращи печки, други с водни буфери и нагреватели. Доволни са, че им е чисто, лесно и инвестицията е жълти стотинки.

ТП вода/вода на ношна тарифа + изолация + рекуперация+ слънчева енергия за мен е най-оптималното и икономически обосновано решение.
Фитилчо - майстор
шоп написа:

ТП вода/вода на ношна тарифа + изолация + рекуперация+ слънчева енергия за мен е най-оптималното и икономически обосновано решение.
Споделям !
А как стои въпроса със въздух-вода ? Колко % по-малко ефективна е от вода-вода
filmatoplo - майстор
Колега ти не беше ли на пелети .
Фитилчо - майстор
filmatoplo написа:
Колега ти не беше ли на пелети .
На пелети съм аз :cool: със Extraflame Lucrezia. Ама понеже имам два големи климатика, се замислям да г направя на термо помпи към подово ....
шоп - майстор
Фитилчо написа:
А как стои въпроса със въздух-вода ? Колко % по-малко ефективна е от вода-вода

Нямам идея. Там спецовете Боян и Стоев трябва да кажат.

По принцип над 12-13-14 градуса външна темпаратура въздух/въздух е по-ефективна

под тези градуси на въздуха вода/вода бие по КОП
LazarGanev - "Велик майстор"
А бе доста по-надолу е границата на равновесие, като се има предвид и разхода на сондажната помпа :cool:
speka_rs - майстор
И според мен е около 7 градуса, защото там смятат КОП-а.
Фитилчо - майстор
LazarGanev написа:
А бе доста по-надолу е границата на равновесие, като се има предвид и разхода на сондажната помпа :cool:
Тетука е ключа от палатката :razz:
шоп - майстор
А вентилаторите вятъра ги върти... те не харчат ток :evil:

Всичко завси от конкретиката и най-вече от колко метра вадим водата и на колко я спускаме. При мен я вадя от 3 и спускам на 2.

помпа 370 вата
ТП над 25 киловата

вентилаторите щяха да са 2х250 вата :idea:

Много спецове казват че вода от дълбочина над 50 метра не е окономиески обосновано да се използва за ТП под 20 киловата, а границата е 100 метра...
Дали е така...не знам, но е логично и може да се пресметне.

Тема "Отопление с термопомпи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: