• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
вт яну 22, 2019 4:01 pmmolt написа:
Дали тези радиатори имат потенциал да топлят с термопомпа или трябват водни конвертори.Чудя се дали нискотемпературна термопомпа няма да ми е по-добре като разход, хамалогия и мързел(автоматизация).Или няколко климатика и при голям студ камината се пали.
шоп - майстор
ср яну 23, 2019 3:39 pmmolt написа:

Аз не съм казал, че искам водни конвектори и алтернативата с панелни радиатори и ниска температура разглеждам както се вижда от по-горните ми сметки.
Аз бях дотук в тази тема.
нека топикстартера погледне първото си мнение в тази тема
шоп - майстор
и радиатори имат потенциал да топлят с термопомпа или трябват водни конвертори.Чудя се дали нискотемпературна термопомпа няма да ми е по-добре като разход, хамалогия и мързел(автоматизация)
Айде със здраве и успехи!
molt - специалист
Шоп не знам защо се "обиди" , но ако аз съм причината извинявай .Твоите мнения са ми много полезни и не само на мен предполагам!

В началото написах
Чудя се дали нискотемпературна термопомпа няма да ми е по-добре като разход, хамалогия и мързел(автоматизация).Или няколко климатика и при голям студ камината се пали.
шоп - майстор
@molt
извинявай ако съм бил краен. Всеки си има лични моменти и се нервира и от реални неща от живота и не е обективен в мненията си тук във форума:-).

Нека продължим по същество ;-)))

Смятам, че при теб термометъра не е монтиран коректно и не измерва реалните градуси
шоп - майстор
Ето ти две снимки, които направих преди 5 минути от два различни ракурса.
Можеш да видиш как аз съм монтирал термометъра.

Гилзата му е потопена до дъно в тетка, която е на изхода на топата вода. В случая това е чугунен котел на въглища, който топли само бойлери за БГВ.

Гилзата е медна и потопена в изходящата вода. Датчика на термометъра е меден с контактни пластини.

Грешката може да е минимална и в десети от градуса.

Погледни при теб как е монтиран в тупик термометъра:-)

Може да има +- 20 градуса ако не и повече:-(

Прикачен файл

SAM_9647.JPG
SAM_9647.JPG (99.14 KиБ) Видяна 1154 пъти

Прикачен файл

SAM_9646.JPG
SAM_9646.JPG (104.99 KиБ) Видяна 1154 пъти
molt - специалист
ср яну 23, 2019 4:01 pmшоп написа:
@molt
извинявай ако съм бил краен. Всеки си има лични моменти и се нервира и от реални неща от живота и не е обективен в мненията си тук във форума:-).

Нека продължим по същество ;-)))

Смятам, че при теб термометъра не е монтиран коректно и не измерва реалните градуси
Няма проблем...нека продължим :partyman:

Температура на водата гледам от няколко места
1-От термометъра на изхода топла вода на камината - за които си писал.

2-От датчика за температура на водата в бойлера.На слънчевия панел дал съм снимки от него вчера когато отчете 1-ят термометър 40-45° този даваше
https://photos.app.goo.gl/YqKMuTs8yzw4E9xe9 . Той е на 4-5м. тръбен път.Няма как водата в системата да е над 60° и водата в бойлера да не дигне и тя температура.

3- Релето за пускане на помпата - не е много точно , но все пак.

Да и мен ме е страх да не ме лъжат показателите температура вода и температура въздух. И ако сложа термопомпа да остана със студени радиатори и мръзнеш зимата.
Вече 4г. правя наблюдения на системата и как варират тези тем. и усещането за топлина.
Пример:
Цял ден паля камината.Поддържам температура в стайте 24-25° /не му вярвам на китайския с часовника, но ми е топло по тениска/.Водата в системата е около 40°-43° .Температура на датчик в бойлера показва около 42° влизам с малкия да се къпе.След време системата пак загрява водата в бойлера на 40-42°.
Това ми говори, че тем. с верни.

Преди няколко поста правих едни изчисления и не ми се връзват сметките.Отговора предполагам е, че съм заложил много предвидена мощност на радиатори и камина и за необходими W на кв.м по 150W.
ср яну 23, 2019 1:17 pmandy_forresite написа:
Шоп, как се "разбират" тръби Ф20 с фитингите към панелните радиатори тип 22, чиито резби са 1/2? Радиаторните вентили 1/2 също са с тясно сечение. Как да завинтя 3/4 вентил в 1/2 резба в радиатор?
В алуминиев, който си направих от 2х10 италиански ребра, завих тапи за 1/2 резби. Ама мога да ги махна и в тази резба 1 цол да зашия толкова радиаторен вентил и да дойда до него с тръба ППР Ф32 или 25-ца от "белите". Тук пО ще стане работата.
В чекмеджето в службата имам кран за дроселиране на радиатор ICMA, made in Italy. Като го гледам е с 3/4 резба на тръбата и 1/2 за завиване в радиатора. В максимално отворено положение дупката за водата е милиметри. Повтарям - в милиметри.
Чудя се дали ще има разлика инсталацията да е с 16-ки в сравнение с 20-ки :?
Анди, не прави това упражнение. Излишно е и не трябва да те притесняват вентилите 1/2.
Мисля, че проблемът при теб, не е от това.
Споменът ми е за ППР. Кой ти лепи тръбите и сигурен ли си в майсторството му? Този въпрос трябва да си го зададеш, просто подсказвам.

molt, извинявай че в темата ти!
speka_rs - майстор
Молт, ако не те бърка това че климатиците духат, слагаи си 4-5 климатика хем ще те топлят хем ще те изстудяват и ще си щаслив, като стане студено палиш си камината и не се занимаваш със глупости. Термопомпата може и да е малко по-малко харчеща, ама не знам дали си залужава хамалогията, ако не те бърка, че климатиците духат.
А за системата не е перфектна ама все пак те топли от години, така че не се занимавай със глупости.
А за 150W не се притеснявай, ползвай си ги така много малко хора реално ще се хванат да си сметнат топло загубите, а не по бакалската сметка. Тя върши много работа ( не ме разбирай грешно), ама след това винаги има едни донагласяния със кранчета и по големи и по малки радиатори.
  • 1
  • 2

Тема "Предложения за отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: