• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nelim - специалист
Къде е къщата е важно? :)
Отделно без климатици вероятно няма да минеш, защото лятото ще сложиш поне 2.

Ние в нашата къща сложихме 2 климатика, няколко години се топлихме с тях, докато се роди първото дете.

От тогава сме на парно, комфорта в къщата е съвсем различен, топло е навсякъде, с климатика подобно нещо няма как да постигнеш.

Лятото обаче камината не може да те охлажда, така че без климатици няма как да минеш, затова и аз бих ти препоръчал термопомпа.
Ако още строиш, дори да нямаш възможност за сонда, ако не си някъде в балкана, може да помислиш и за термопомпа въздух-вода.
Ако сложиш подово (за отопление) + конвектори в някои стай - мисля че ще си най-добре.

Подовото и лири ще ползваш зимата да се топлиш - тъй като е инертно - може да го подпомагаш с конвекторите,
а тях(конвекторите) ще може да ползваш и лятото с термопомпата, ако вземеш такава дето не е само за отопление.
Мога да дам едно скромно мнение на ЖЕНА. Живеем в къща 120кв.м. Дограма ПВЦ, външна 5см фибран изолация , два етажа , без мазета. Първата година камина с водна риза на дърва - ад, като за млади и работещи хора (без деца) имаше много мръсотия ,занимавка , мъкнене и т.н. Тъй като ни се стори скъпо да минем на пелети решихме да сложим климатик и конвектори адакс в спалните . Стигнахме до 400лв ток на месец и аааадски студ. Климатика фуджитсу 1500,лв уж хубав . Събрахме пари (чакахме бебе) преправихме парното сложихме нова камина сръбска и се родихме . Просто няма такова удоволствие - топло като на твърдо гориво , в същото време всичко автоматизирано и лесно, чисто.
Климатика ползваме октомври и април .
moimoimoi - майстор
тя тази стойност 6600 съм я взел от проекта за топлоизолацията /енергийна ефективност/ ,доколко е вярна не знам,изолацията я дават 12 см стиропор, ама аз ще слагам фасадна вата.

по принцип клоня към климатик,по-евтино, по-надеждно ако се развали нещо по котела и цялата къща остава на студено,къщата е в Сливен и тук рядко има температури под -10 градуса.

а какво става с разхода на пелети ако в даден момент не се налага да се отопляват и трите етажа?
примерно котела е 30-35 киловата за трите етажа а се налага само единия етаж да се топли?питам понеже попаднах на една тема в която автора топлеше само един бойлер с котел и разхода му бил 12 кг на ден/4лева/ а въпросния бойлер на ток се топли за 0,50лева
kalin72 - майстор
Очевадно е, че всички ние, топлещи се на пелети, сме се минали, и искаме да те набутаме и теб, според българските разбирания. Така че земи си климатици, и после приятно ти духане, "топлене " де 😁
И друго, 35 квт мощност за отопление.. става, при широко отворени прозорци. Кой те е "съветвал" за тази мощност??
morfei1 - специалист
пон яну 28, 2019 9:29 pmmoimoimoi написа:
примерно котела е 30-35 киловата за трите етажа а се налага само единия етаж да се топли?питам понеже попаднах на една тема в която автора топлеше само един бойлер с котел и разхода му бил 12 кг на ден/4лева/ а въпросния бойлер на ток се топли за 0,50лева
Ми кво да става, топли си. Проблема на големия котел е, че не обича да го спират често или да работи през определени часове. Веднъж загрял водата, няма проблеми с разхода. Моят котел е 35kw. и не се оплаквам от разход. Работи постоянно, не почива принудително, защото това води до студ и преразход за мен. Като си насмогне на загубите почива, като не може - работи, тва му е работата. Лятото идва, тогава ще почива. Виж, голямата горелка е друга бира и може да ти изяде ушите.

Нещо с бойлера не ми се връзва, имам още едно жилище, с два климатика 24 + 12ка Фуджицу, вече 10 - 11 години се отоплява само с климатици и ми е ясно колко топло могат да направят климите, на добре санирана къща с добра дограма. Щот и аз му плащам сметките за ток, съм в течение, кое кога, колко. Що се отнася до бойлера. Имам един 80л. който в момента се ползва сам за топла вода на чешма в кухня, за миене на чинии, без къпане. Преди два дни платих 15лв. ток само за него, работи 24/7. 0.50лв. само за чинии на ден. Не знам как става номера и още 3-4 човека да се къпят за същите пари + чинии.

Не ме разбирай погрешно, просто нещо не ми се връзва във сметката.

На сегашното ми жилище съм си смятал на външни стени и дограма загубите при -25C и идва 5.6kw. слагам още толкова + още 2kw на другия етаж и получавам 13,2kw, само, че толкова харча при -10 грубо, а не при -25.
vrangelov - специалист
пон яну 28, 2019 9:06 pmLazarGanev написа:

Имам клиент, който топли 200м2 с под 3 тона пелети и той е участник във форума, дано види и се включи.
Аз се сещам кой е, но той не топли всичко. Освен това 3 тона пелети изгорени в пелетен котел дават топлина колкото 7,5 кубика дърва изгорени в пиролизен котел, а той е горил повече дърва, когато е имал Atmos.
За да се включи @moimoimoi в 6600kWh/a му трябват поне 20 сантиметра изолация. При сегашната ситуация, ако не проветрява, трябва да се включи в 3 тона пелети. Ако проветрява отива на 4 тона. Виж как един рекуператор би се изплатил за 10-ина години.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон яну 28, 2019 11:35 pmvrangelov написа:
Аз се сещам кой е, но той не топли всичко.
Не, не се сещаш, не е имал пиролизен котел и топли всичко. В ОВК проекта колегата Anton BM беше изчислил необходимост от 11.9кВт за отопление.
vrangelov - специалист
Нека се включи и сподели какво гори и т.н. Ще се радвам и @Anton BM да се включи.
krasi92 - майстор
Като почнеш да живееш в новата къща кое ще можеш да добавиш без нови кардинали ремонти-радиатори и тръбни трасета или климатици.
moimoimoi - майстор
пон яну 28, 2019 11:11 pmmorfei1 написа:

Ми кво да става, топли си. Проблема на големия котел е, че не обича да го спират често или да работи през определени часове. Веднъж загрял водата, няма проблеми с разхода. Моят котел е 35kw. и не се оплаквам от разход. Работи постоянно, не почива принудително, защото това води до студ и преразход за мен. Като си насмогне на загубите почива, като не може - работи, тва му е работата. Лятото идва, тогава ще почива. Виж, голямата горелка е друга бира и може да ти изяде ушите.

Нещо с бойлера не ми се връзва, имам още едно жилище, с два климатика 24 + 12ка Фуджицу, вече 10 - 11 години се отоплява само с климатици и ми е ясно колко топло могат да направят климите, на добре санирана къща с добра дограма. Щот и аз му плащам сметките за ток, съм в течение, кое кога, колко. Що се отнася до бойлера. Имам един 80л. който в момента се ползва сам за топла вода на чешма в кухня, за миене на чинии, без къпане. Преди два дни платих 15лв. ток само за него, работи 24/7. 0.50лв. само за чинии на ден. Не знам как става номера и още 3-4 човека да се къпят за същите пари + чинии.
и колко плащаш за двата климатика? колко е дебела изолацията на тази къща,тавана изолиран ли е?
а за бойлера,имам два бойлера по 80 литра,4 човека сме и всеки ден топлата вода се изхарчва.работят само на нощна, и за месец ноември /от 20.10-20.11/ имам нощна 240 киловата,това са двата бойлера,два тв и един хладилник /няма отопление/ 240х0,122=29,28лева
та идва по един лев на ден,вече ако е на дневна сметката е двойна.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "отопление на нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: