Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zaksofon - специалист
Ето сега какво ми дойде на ум... Да речем, че послушам мнението на всички (шегува се, аз ако не слушам, няма и да питам) и си взема 200 литра. И да речем, че му бодна три колектора по 2,15м2 (което си е скъпо само да го напиша :)). Така си оправям зимата, пролетта и есента. Лятото, когато се напече на 80 градуса, ще му вържа един термостат с биметална пластина, да пуска помпата на котела да превърти през втората серпентина, за да го охлажда. Това, като идея, освен ПАРАТА (за още два колектора и 200 литра бойлер) си е добре, нали? Дали ще се получи? Че да е и - хем душата в рая и оная работа до края?! :partyman:
gnt69 - майстор
чет яну 31, 2019 10:51 pmzaksofon написа:
Ето сега какво ми дойде на ум... Да речем, че послушам мнението на всички (шегува се, аз ако не слушам, няма и да питам) и си взема 200 литра. И да речем, че му бодна три колектора по 2,15м2 (което си е скъпо само да го напиша :)). Така си оправям зимата, пролетта и есента. Лятото, когато се напече на 80 градуса, ще му вържа един термостат с биметална пластина, да пуска помпата на котела да превърти през втората серпентина, за да го охлажда. Това, като идея, освен ПАРАТА (за още два колектора и 200 литра бойлер) си е добре, нали? Дали ще се получи? Че да е и - хем душата в рая и оная работа до края?! :partyman:
Според моя скромен опит от 12 години слънце има достатъчно и във преходните сезони когато вечер трябва да се припалва за да се стопли къщата. Така че е въпрос на обем бойлер, като припалиш вечер за 2-3 часа се достопля бойлера ако не е имало слънце през деня. Ако пък е имало слънце може и да не притопляш вечер. :partyman:
zaksofon - специалист
чет яну 31, 2019 11:06 pmgnt69 написа:
чет яну 31, 2019 10:51 pmzaksofon написа:
Според моя скромен опит от 12 години слънце има достатъчно и във преходните сезони когато вечер трябва да се припалва за да се стопли къщата. Така че е въпрос на обем бойлер, като припалиш вечер за 2-3 часа се достопля бойлера ако не е имало слънце през деня. Ако пък е имало слънце може и да не притопляш вечер. :partyman:
Да, съгласен съм с теб. А какво ще кажеш за оная работа до края и душата в рая? (демек системата за охлаждане с котелната помпа, ще работи ли?)
gnt69 - майстор
чет яну 31, 2019 11:35 pmzaksofon написа:
Да, съгласен съм с теб. А какво ще кажеш за оная работа до края и душата в рая? (демек системата за охлаждане с котелната помпа, ще работи ли?)
Не знам, аз съм по елементарните работи колкото по просто повече време работи. Аз бих сложил по голям бойлер и още един колектор. :partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
Добавяш бойлер 150л последователно преди сегашния, вдата панела ги връзваш на него. Лятото ще топлят двата бойлера, зимата ще помагат на котела. Колкото - толкова, все пак от тая марка чудеса не трябва да се очакват. Правил съм я схемата с един панел Bosch Solar 5000 и 2 бойлера по 150л - загрява ги до 50*С и клиента е много доволен, а е с 3 жени в къщи. :wink:
шоп - майстор
чет яну 31, 2019 10:28 pmzaksofon написа:
но все пак, сигурен съм, че има вариант, който да работи и през 4-те созона.
1.ЗИМА - котел
2.ЛЯТО - колектор (без да стопя тръбите)
3.ЕСЕН и ПРОЛЕТ - повече колектор, по-малко котел. (то иначе няма смисъл да правя каквото и да е)
Привет, то варианти има, но проблема са парите както разбирам.

Най добре според мен е вместо да даваш пари за тръпътни, задвижки и друга подобна арматура да купиш един 200 л бойлер с долна серпентина. Той ще е за соларите.

Сегашния му връзваш и двете серпентини последователно и да е само за котела.

Хубаво е ако купиш 2 селективни колектора по 2м2 и за да не прегряват ги монтираш на " зимен" ъгъл. 60 гр да кажем, а може и регулируема стойка да си направиш. Ти си майстор.

Така ще имаш максимално годишно усвояване на сл. енергия, а лятото няма да прегряват:-)
zaksofon - специалист
Те парите, кога не са проблем за българина, питам аз :-D? Но, в този ред на мисли, ще работи ли системата безаварийно ако си оставя моя бойлер, сложа си още един колектор и станат вече два (черен и селективен) и лятоска защитата от прегряване да ми бъде котелната помпа на горната серпентина. Като стане 80 градуса в бойлера, котела да охлажда водата? Демек - колкторите ще топлят котела, през серпентината. Котела е 60 литра вода все пак. Ако и на него му стане жега, ще се включи и радиаторната помпа. Ако това смятате, че ще работи, то така е най-евтино, а за зимата жената каза, че може и така. А аз най-вероятно ще си сложа умно управление на котела, за да не работи в старт/стоп режим. Така щото хем и зимата да има постоянно вода с малката серпентина, хем и преходните сезони, хем и лятото да не прегрява.
LazarGanev - "Велик майстор"
А бе с тоя бойлер нищо не става ако питаш мен
шоп - майстор
Мен ме притеснява и друго. Ще купиш нов селективен панел и ще го вържеш последователно със стария предполагам 10 ина годишен и вероятно с компроментирано качесто и изолация.

Разбирам и че стария ще е преди селективния по веригата, но пролет, есен при облаци старя може да играе направо като охладител. За зимата не ми се мисли.
zaksofon - специалист
пет фев 01, 2019 10:05 amшоп написа:
Мен ме притеснява и друго. Ще купиш нов селективен панел и ще го вържеш последователно със стария предполагам 10 ина годишен и вероятно с компроментирано качесто и изолация.

Разбирам и че стария ще е преди селективния по веригата, но пролет, есен при облаци старя може да играе направо като охладител. За зимата не ми се мисли.
Да, и мен ме тревожи стария панел. Но той е с размера на новия, т.е. ако не върши работа, ще го махна и на негово място нов. Но първо ще го видим как се справя. И все пак не коментирате охладителната система, която предложих...

Тема "Котел - 2 бр. Сл. колектори - 2 бойлера?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: