Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vrangelov - специалист
Нагласи ги да тръгват на 60*C тогава. Гледаш на радиаторите да им е достатъчна температурата на водата, подовото регулираш от трипътния. Котела го караш както ти писа @Трифон П.Трифонов
fbr - майстор
Трипътните термостатични вентили са измислени, за да поддържат предварително определена температура в един отоплителен кръг. За подово, по висока от 35-40 градуса е нездравословно, не само за човека, но и за пода. 40 градуса пък е нездравословно за котела, минимум 55-60. На 40 градуса, радиатор в общия случай, почти няма мощност. Значи, трябва да имаш три кръга с три различни референти температури. Усещаш ли накъде бия. Един термостатичен за котела с референтна температура 55-60 градуса, и един за подовото на 35-40 градуса. Ама виждам, че си далеч от материята, та, за да се доближиш малко, или трябва много да четеш форума, а, ако не ти е интересно, трябва да намериш човек, който е на ТИ с материята.
sergi - специалист
а, интересно ми е и съм изкълвал целия форум по темата....
и много добре разбирам какво ми съветваш.....
но аз не мога да го сътворя това....и много трудно е да докарам читав спец. да го направи....

това ми е проблема!
sergi - специалист
съб фев 16, 2019 11:58 amvrangelov написа:
Нагласи ги да тръгват на 60*C тогава. Гледаш на радиаторите да им е достатъчна температурата на водата, подовото регулираш от трипътния. Котела го караш както ти писа @Трифон П.Трифонов
сега съм така....
проблема е , че подовото почти го няма, защото помпите включват на по рядко докато стигнат 65 гр.....

затова искам да сложа още един термостат за да пуска подовата помпа на 50гр....

и въпроса е дали ще стане да работи коректно така!!!
Бе Серги, подовото трябва да работи на 35-40 градуса. Писаха ти вече. Слаба работа е щото не работи постоянно. Като минат 2-3 дена ще си доволен, ако има достатъчно тръба, дебит и още работи дето не ги знам. Ако е читаво направено.
fbr - майстор
Подовото на 50 градуса е с висока мощност, и като го пуснеш на 50 градуса, то изпива цялата мощност на котела. и за радиаторите не остава нищо. Ако искаш така да работи коректно, трябва да сложиш таймер, 1 минута да върти помпата, 10 да почива.
sergi - специалист
съб фев 16, 2019 4:03 pmТрифон П.Трифонов написа:
Бе Серги, подовото трябва да работи на 35-40 градуса. Писаха ти вече. Слаба работа е щото не работи постоянно. Като минат 2-3 дена ще си доволен, ако има достатъчно тръба, дебит и още работи дето не ги знам. Ако е читаво направено.
добре.....ясно че подовото трябва да е на 40гр!

може аз да не се изразявам как требе...

пак ще опитам

- печката грее, стига 65 гр и помпите..../2те/ тръгват и към подовото и радиаторите, пред подовото е трипътния за подовото и пуска 40 гр....ок.
а към радиаторите 65гр....ок

така радиаторите са ок, но подовото не грее

.......после темп пада и докато стигне отново 65, помпата на подовото НЕ РАБОТИ, както и другата.

А когато помпите включват на 50 гр тогава подовото загрява, но радиаторите - не.

затова ще поразмишлявам за таймера.....как да стане

п.с. маркираното са двата сценария, които се опитвам да съчетая в едно!
fbr - майстор
Нали това се опитах да ти обясня в предния пост. Ако тръгне помпата на подовото на 50 градуса, печката никога няма да достигне 65 градуса, че да се включи радиаторната помпа. Затова, затвори крана на подовото, дотолкова че едва да циркулира подовото, за да може печката да му насмогне, че да вдигне 65 градуса и се включи радиаторната помпа.
sergi - специалист
ок
слагам термостата на 65, вентила на 40 и притварям подовото на минимум...
но тогава ще топли ли подовото...?
fbr - майстор
Подовото е инертно отопление, след 24 часа ще е топъл пода, ако ли не, още мъничко ще отвориш.

Тема "управление на два кръга с две помпи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: