Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп
- майстор
33 мнения в "Само за теоретици ;)"
Hursa
- майстор
ср фев 27, 2019 11:19 amradius написа: За колко време ще се затопли 500л бидон от 27 до 30С от серпентина 3кв.м. от гофрирана неръждавейка? (Нужни са 1,75квч енергия. ) Т.е. в серпентината влизат 30С и аз очаквам да затопля буфера до 30Този въпрос още актуален ли е? Защото сравнително лесно може да се отговори и „докаже” (с формули![]()
![]()
Дебита през серпентината е 1000л/час. Бидона е тесен и висок, демек подходящ.
Серпентината ще е двойна - 2х20м DN20, ако има значение за сметките.
Ако може с формули.

Но ако трябва да се даде методиката за изчисляване на затоплянето във времето (нестационарния процес на загряване) на буфера (както и на помещение, например) – използват се числени методи и резултата е с някаква степен на приближение - ще е много писане. Формулите са 3, но се решават постъпково и многократно. (Аз за такава методика се сещам, но може да има и по-съвършена или опростена). И силно се съмнявам, че ще е от полза в случая.
ср фев 27, 2019 11:19 amradius написа: Чуденето ми е на практика с такова малко делта Т, дали изобщо подобно нещо може да се ползва за буфер.Поне според мен, ползата от буфера в подобна система е под въпрос. Особено, ако топлинните загуби от него не се оползотворяват – ако е извън отопляемите помещения. По скоро е за щадене на термопомпата, до колкото разбирам.
Трифон П.Трифонов
- майстор
- На линия
Hursa, не мога да повярвам, че постави под въпрос буфер, в такава инсталация.
Където и да е буфера, от него просто няма нужда, в подобен случай.
Няма къща, която да се отоплява с подавани 30 градуса, а даже и за акумулатор се говори.
В една пасивна къща, се таки има електроуреди, без които е немислимо да се живее. По скоро ще се налага да отвеждаме топлина, а аз не вярвам градския да е и на йота от това, та да се притеснява за машината.
За пример- "тъпия" лаптоп, от който пиша, понякога поддържа сутрешното ми кафе приятно топло до около обяд. Това е в "офиса" ми в службата, което не предполага ниско енергийна сграда. Все още е в Топ 5, та затуй не го сменям.
За да повиша максималната скорост на автомобил с 10%, трябва да увелича мощността с 30%. Скъпо е.
За да сваля 400 грама от теглото на велосипеда си, това ще ми коства 1000 лева. По лесно и здравословно е да подобря краката, сърцето и капацитета на дробовете си, освен ако не искам да съм красиво плешив като покойния Пантани.
За да складирам енергия, с температура 30 градуса, ще ми коства повече от колкото да си я платя на енергото.
Където и да е буфера, от него просто няма нужда, в подобен случай.
Няма къща, която да се отоплява с подавани 30 градуса, а даже и за акумулатор се говори.
В една пасивна къща, се таки има електроуреди, без които е немислимо да се живее. По скоро ще се налага да отвеждаме топлина, а аз не вярвам градския да е и на йота от това, та да се притеснява за машината.
За пример- "тъпия" лаптоп, от който пиша, понякога поддържа сутрешното ми кафе приятно топло до около обяд. Това е в "офиса" ми в службата, което не предполага ниско енергийна сграда. Все още е в Топ 5, та затуй не го сменям.
За да повиша максималната скорост на автомобил с 10%, трябва да увелича мощността с 30%. Скъпо е.
За да сваля 400 грама от теглото на велосипеда си, това ще ми коства 1000 лева. По лесно и здравословно е да подобря краката, сърцето и капацитета на дробовете си, освен ако не искам да съм красиво плешив като покойния Пантани.
За да складирам енергия, с температура 30 градуса, ще ми коства повече от колкото да си я платя на енергото.
radius
- майстор
Баце, не се излагай, как тъй нямало такава къща. С 30 градуса се топля когато е 2 навън, а при 10 и с 27работи. Да, целта е да пазя машината.
Не винаги е така със сметките - моята шосейка е cube attain sl 2x11 full 105 и цялата струва 1000лв на 300км беше. Така че стават и чудеса.
Не винаги е така със сметките - моята шосейка е cube attain sl 2x11 full 105 и цялата струва 1000лв на 300км беше. Така че стават и чудеса.
Трифон П.Трифонов
- майстор
- На линия
ср фев 27, 2019 10:04 pmradius написа: Баце, не се излагай, как тъй нямало такава къща. С 30 градуса се топля когато е 2 навън, а при 10 и с 27работи. Да, целта е да пазя машината.Ако нямаш крака, кел файда, Баце. Ако не прайш едни 10 000 на година с него.....ми пази си го за нов, както и другата машина. Още по драстичен ще е примера, ако опиташ да ъпнеш до Ултегра.
Сефте са излагам и се пред хората, ша знайш.
Сложи едни карти на масата, дето като ги съпоставим с реалността няма как да дойдат сметките.
Имам предвид изчисленията за една супернискотемпературна отоплителна система.
Нито делтата е като хората, нито отоплителните тела, каквито и да са те....
Тема за теортици.
radius
- майстор
Системата е реализирана на практика и я ползвам на село тази зима. Пишеш неща, които са далеч от истината, няма смисъл да ти доказвам, доста теми имам за отоплението. Като ми пуснат енергото фактурата на мейла ще я покажа, за 01.2019 е 120лв топлото за целия месец и цялата къща.
Делтата ми е 2-3 до 4 градуса в студа, което е много хубаво.
gnt69
- майстор
чет фев 28, 2019 7:51 amradius написа: Системата е реализирана на практика и я ползвам на село тази зима. Пишеш неща, които са далеч от истината, няма смисъл да ти доказвам, доста теми имам за отоплението. Като ми пуснат енергото фактурата на мейла ще я покажа, за 01.2019 е 120лв топлото за целия месец и цялата къща.Браво бре, за къй чеп ти е тоз буфер. Ще натикаш 1000 лева в буфера и ще чакаш 20 години да ги избиеш от икономия. Щом са ти такива малки сметките за ток не рови по инсталацията ша разбуташ магията. Аз съм практик не теоретик като работи добре нещо не го бараш.

Тема "Само за теоретици ;)" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература