• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
E.Dimitrov - напреднал
Нямате представа колко ми олекна и ми се проясни от вашите коментари.
Наистина много ми помогнаха, както и ще предоставя мненията на тези, които ми монтираха колектора за да си коригират грешката.
Въпреки, че малко се държаха арогантно и нахално спрямо моето искане за корекция на монтажа и мнението ми, че това не е нормално да не затопля водата, както и опита им да ме накарат да се чувствам виновен за това, че имам претенции за неефективност на монтираната система, за сега няма да споменавам фирмата.
Не ми е чужда идеята да повикам друг специалист, който да направи корекции на системата срещу заплащане, но ако ми се наложи да плащам за техните грешки, ще бия тъпана по форумите.
Благодаря на колегата за линковете със слънчевият калкулатор.
Обмислям, евентуално тези с фирмата дето ми поставиха колектора да дойдат и да си поправят системата, след това да направя да мога да променям ъгъла на колектора спрямо слънцето механично. Тоест да поставя в предната част на конструкцията панти а в задната част да може да се сваля и повдига.
Все още залагам на градусите на които е настроен и че твърде малкият градус прави системата крива.
Благодаря ви.
radius - майстор
Да, ама така не помагаш на потенциалните жертви, макар че на теб ти помогнаха в темата. Даа, те от фирмата много ще се зарадват на умници от интернет, направо ще се впечатлят. Не че няма умници тук, а визирам гледната точка на "професионалистите".
E.Dimitrov - напреднал
пет апр 05, 2019 2:16 pmradius написа:
Да, ама така не помагаш на потенциалните жертви, макар че на теб ти помогнаха в темата. Даа, те от фирмата много ще се зарадват на умници от интернет, направо ще се впечатлят. Не че няма умници тук, а визирам гледната точка на "професионалистите".
Всъщност, давам шанс на фирмата да се поправи.
Обещаха , че ще минат след седмица да настроят нещата.
Надявам се другата седмица да минат и да си свършат работата.
Мненията във форума ми трябваха, както аз да разбера какво се случва и евентуално да си извадя изводи, така и да им поднеса на тези от фирмата филтрирана информация, как е нормално да се постави един соларен панел и как загрява водата през различните сезони при колеги с подобни системи, оборвайки тезата им, че зимата, пролетта и преходния сезон към зимата солара няма да работи.
Интересното в случая е, че съм супер доволен от начина, по който ми поставиха котела на пелети, как изградиха медните тръби, как поставиха радиаторите и начина по който направиха всичко това. Всичко беше много добре изпълнено , до най-малкият детайл. Котела работи чудесно.
Което говори вероятно, че са много добри (според мен) при изграждане на отоплителната система и не толкова при изграждане на соларната такава.
Evgeniy - майстор
Успех!

Моите 4 колектора стърчат точно като щъркели, защото са монтирани на 60 градуса. Това е така, за да може есента, зимата и пролетта, когато слънцето е слабо и се показва за малко, те да са перпендикулярни на лъчите му, а лятото да се държат точно като твоя сега, понеже ги ползвам за подпомагане на отоплението.
Ето резултата от днес :

Прикачен файл:
Capture1.JPG
Capture1.JPG (31.86 KиБ) Видяна 3102 пъти

от 29* долу и 37* горе (нека приемем средно 35) стоплиха 1000 литра на 56*. Т.е с 21 градуса. И спряха, не защото не могат да топлят, а защото минах максималната зададедна температура долу -55*.
Това са 21000 килокалории.

Значи ако приемем, че имаше 1 немарков колектор като моите (2.6 кв. м), и той е монтиран като щъркел, би стоплил днес: 21000/4 = 5250 Kcal. Т.е за 150 литров бойлер: 5250/150 = 35*. Да речем от 30* на 65*. И това край Габрово.
LazarGanev - "Велик майстор"
За да не останат бъдещи читатели на темата с грешното убеждение, че оптималният ъгъл на монтаж е 45*, ще кажа, че оптималният ъгъл е различен за всеки един отделен случай. Зависи какви са поставените цели. Например Евгени е преценил за неговите цели оптималния ъгъл е 60* и така ги е монтирал. Ако целите са възможно най-голям годишен добив на безплатната слънчева енергия и най-бързо изплащане на инвестицията, то оптималния ъгъл не е 45*, а около 25*, какъвто е наклона при автора на тази тема.
radius - майстор
Ама в името на най-големия годишен добив, лятото трябва да се къпе със 70 ° , а зимата със 17°!
пет апр 05, 2019 11:50 pmradius написа:
Ама в името на най-големия годишен добив, лятото трябва да се къпе със 70 ° , а зимата със 17°!
Е, няма нужда да си причинаваме това :cool: . Зимата така или иначе топлината не стига, както и да въртим панелите. Така или иначе всеки, който проектира соларна система, трябва да предвиди и резервен източник на енергия, понякога и два. Спомням си един декември преди 3-4 години, който нямаше нито един слънчев ден, само мъгли и облаци. Този февруари пък на няколко пъти засичах над 60*С в бойлера, но все пак това са единични дни. Въпроса беше за оптималния ъгъл, при който да монтираме панелите. При плосък покрив е ясно - там така или иначе се купува или се прави стойка и тя обикновено е под 45*, ако няма други съображения. При наклонен покрив вариантите са 2 - или да се следва наклона на покрива, или да се прави стойка, която да повдигне допълнително задния край на панела - вместо 25-30* (каквито са повечето наклони на покриви в Бг), ъгълът да стане 45*. Такава заводска стойка няма - всички производители на панели предлагат закрепването към наклонен покрив да е такова, че да следва покрива. Така е и много по-естетично, по-здраво и по-евтино. Остава варианта да си правим или да я поръчаме на някой да дойде да я направи на покрива, тъй като е трудно да се изработи долу и горе само да се монтира. Във всички случаи тази стойка е скъпа и грози покрива за цял живот, иска подръжка, боядисване... Така че имаме избор измежду 2 варианта:
1. Закрепваме панела по наклона на покрива (25-30* в общия случай, понякога повече), получаваме малко по-малко енергия зимата (доподгряваме до необходимото), много повече лятото, имаме естетичен покрив
2. Правим някаква грозна стойка от винкел, която грозно повдига задния край на панела, получаваме много по-малко енергия лятото (губим много левове) и малко повече през зимата (печелим малко стотинки), но така или иначе доподгряваме бойлера (понякога изцяло), но пък имаме грозен покрив (ако ни пука)
Всеки си претегля плюсове и минуси, преценява и избира. Желая правилен избор на всички!. Целта ми беше да предизвикам размисъл у всеки, а не да следва клишета :cool:
Andri01 - майстор
Затова аз съм я направил регулируема. От 23 гр.-лято, до 67 гр. зима. това са оптималните наклони за района на Варна. Смяната на наклона ми отнема 3-пъти по 10 мин. За сметка на това зимата почти винаги имам най-малко 35-40 гр. вода в бойлера и до подгряването е малко.
Е, като е лесен достъпа - да, но има покриви, където сме правили монтажа със скеле и край, повече достъп няма :)
Това, че вечер имаш в бойлера 35-40*, означава, че за целия ден бойлерът не поел почти нищо, защото той от вечерта е останал с тази температура (то надолу не става за къпане). Тъй че и от промяната на ъгъла няма много файда :wink:
Evgeniy - майстор
пет апр 05, 2019 8:14 pmLazarGanev написа:
За да не останат бъдещи читатели на темата с грешното убеждение, че оптималният ъгъл на монтаж е 45*, ще кажа, че оптималният ъгъл е различен за всеки един отделен случай. Зависи какви са поставените цели. Например Евгени е преценил за неговите цели оптималния ъгъл е 60* и така ги е монтирал. Ако целите са възможно най-голям годишен добив на безплатната слънчева енергия и най-бързо изплащане на инвестицията, то оптималния ъгъл не е 45*, а около 25*, какъвто е наклона при автора на тази тема.
Коректна забележка.
Нека добавя, че за "най-бързо изплащане на инвестицията" се включва и още един фактор - количеството реално ползвана топла вода. Ако при монтаж на 25* тази система е способна в летен ден да произведе БГВ за 20КВт/ч, но реално от домакинството се ползва такава за 6КВт/ч, то месечната сметка намалява не с 30*20, а с 30*6 киловатчаса.
Идеалният вариант (подчертавам - според мен) е да се постави на такъв ъгъл, че да осигури реално нужната топла вода в максимален брой дни от годината.

Съображенията за монтажите Лазар вече ги е разяснил. Само да добавя, че и моите първи колектори, които си сложих, бяха просто "пльоснати" на покрива и вързани с тел под кереемидите :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Панелен слънчев колектор не загрява вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: