• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 20
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Andri01 - майстор
ППР 20 мм. топлят 160 л. без проблем. Но на 14.02 му трябва малко точец, за подбутване :)
П.С.: 14.02 де се чете "зимно време"-Февруарско,а не....! :?
Добре дееее, аз не разбирам. Лепя с ютията, ама купувам евтин контролер или готин, ама не знам как да го настроя.
Та турил съм 2.7 квадрата колектор, на 120л бойлер и понеже системата ми е супер-дупер, дръннн-бръммм, от оня форум- Напръй си го сам, тааааа заминавам лятото за Палма де.....и контролера отчита 110 градуса, след което спира помпата, за да защити бойлера. И така няколко дни подред, защото съм супер прос и контролера няма подходящата функция или пък съб богат и прос и не съм я активирал. Ко стаа с тия тръби , бе ора, обяснете ми на мен, не на питащия!
Andri01 - майстор
Ко стаа ли? Всичкото яйце в "чорбата"! За туй умните ора си праят DB system !! Останалите - като си гО плакнят на "Смокините" ,си мислят 25ч. на ден :" кой праят тръбичките ,бойлерчето, наТУРелата ...." :lol: :partyman:
Ясно. Цяла вечер са чесах и ми светна да си настроя Натюрелата.
Така няма да си сваря макароните, нали така?
Оразмеряването на панела има ли значение, както при затворените системи?
След като е безопасна, от прегряване, значи понякога системата ще бездейства излишно и просто няма да ни спестява парички, но пък когато ни е дошъл големият мерак за хигиенизиране, тогава ще се радваме на повече топла вода???
LazarGanev - "Велик майстор"
чет сеп 12, 2019 9:54 pmAndri01 написа:
За туй умните ора си праят DB system !! Останалите - като си гО плакнят на "Смокините" ,си мислят 25ч. на ден :" кой праят тръбичките ,бойлерчето, наТУРелата ...." :lol: :partyman:
Тъй, тъй, 95% от ората са глупави и имат системи под налягане и само за тях мислят :cool: :lol:
Andri01 - майстор
"Въпрос на вкус,казало / умното / коте и..." :partyman: :partyman:
Hursa - майстор
ср сеп 11, 2019 10:48 amIvo_ss написа:
... има хора който наистина знаят какво правят...

Оффтоп!
Не съм правил и едва ли ще направя и една соларна система. Но как определяте така произволно диаметъра на тръбите. Не трябва ли да го обвържете с топлопроизводството. В случая с площта на колектора.
И още повече при т. наричаната "дрейнбек" система, която трябва да се самообезвъздушава при чести самозапускания.
Въпроса не е към питащия. :)
Andri01 - майстор
При DB няма "сомообезвъздушаване" . Въздуха циркулира между СК и ДС. И е един вид "затворена система" ,без налягане.Е,ако не се взема в предвид налягането при загряване на водата в нея ,но то е пренебрежимо малко.
Hursa - майстор
Всеки път се "самообезвъздушава" - топлоносителя трябва да измести въздуха (или друг газ) от циркулационния контур след всеки запуск. Независимо дали е "затворена" или "отворена".
Andri01 - майстор
В тази система няма "самообезвъздушаване"! Този термин предполага премахване на въздуха от системата,чрез клапан или разширителен съд. При DВ няма такива неща. Просто при работа въздуха е в допълнителния съд ,а при спиране на помпата СЪЩИЯ въздух преминава в слънчевия колектор.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 20

Тема "Помощ за изграждане на соларна система за топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: