• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Dessie - специалист
Привет Лазар, благодаря ти за съдействието, но видимо от засичаниятана газомера котела не е работил така досега - най-ниския засечен разход за 24 часа е 14 м3. Постигнат е при Т на водата 50 градуса и отворени вентили на 5, Т в стаите е 24 градуса, което за мен е доста топло, на 65 градуса и вентили на 3 подмина 20 м3, пак беше много топло, но нямах термометър, та нямам засечена температура. Разхода пак е висок де...Ако сметна 30 дни х14м2 това прави 500 лв само за отопление и то през месец, когато дневните Т паднаха под 15 градуса едва вчера.

На каквато и Т да сложа водата в котела, след достигане на зададената и влизане в нормалем режим на работа - режима винаги е цък-цък и интервалите са на по 15-20 секунди.

Днес купит термостат - Computerm Q7RF, довечера ще го свържа. Изпадам в недоумение обаче - момчето, в магазина, в който купих термостата, каза да си сложа Т на водата в котела на 50-60 градуса, а този от сервиза на котела да сложа на макс, т.е. на около 75-80. Сега ще чета ръководството, но и тук да питам.. външния термостат напълно ли шкартира термостата на котела? Ако не, каква Т на водата на котела да задам?

При последното посещение на сервизния техник смениха разширителния съд, вече 3 дни не е изгубил даже минимално налягане. От продухването излязоха страшни чернилки. Топлообменник обаче не е чистен, поне от както аз ползвам котела, а четох инфо в нета, че веднъж на 2-3 години би било добре, особено ако водата е варовита. Купих препарат, който се налива в системата, върти се две седмици, след това се източва, пълни се още веднъж и на следващият ден отново се източва и се пълни. След последното пълнене не се пипала повече. Според човека от Топломакс ( тия с термостата) най-вероятно проблема произтича от зацапан с котлен камък топлообменник, който карал котела бързо да прегрява и бързо да губи температурата.....
шоп - майстор
вт окт 29, 2019 1:06 amLazarGanev написа:
абсолютно адекватно е поведението на котела. Така е било и предни години, но ти не си забелязвала. Проблемът му е високата минимална мощност (10кВт ), но това е стар модел, от зората на Бг демокрацията.
Не съм съгласен. Проблема не е в минималната мощност. 10-12 секунди работя и спира.Лазаре, сметни за 10 секунди работа котел с 10 киловата мощност с колко градуса ще повиши 50 л вода? Това да не е ядрен реактор!!! Имаме триетажна къща все пак.

Слушай момчето, което ти е продало термостата. Имаш запушен, затлачен, калциран топлообменник.
дано с химия с опрвиш, ако не сваляне и механично. Или нов топлообменник ( ако има) или нов котел.
Dessie - специалист
пет ное 01, 2019 5:00 pmшоп написа:
абсолютно адекватно е поведението на котела. Така е било и предни години, но ти не си забелязвала. Проблемът му е високата минимална мощност (10кВт ), но това е стар модел, от зората на Бг демокрацията.
Не съм съгласен. Проблема не е в минималната мощност. 10-12 секунди работя и спира.Лазаре, сметни за 10 секунди работа котел с 10 киловата мощност с колко градуса ще повиши 50 л вода? Това да не е ядрен реактор!!! Имаме триетажна къща все пак.

Слушай момчето, което ти е продало термостата. Имаш запушен, затлачен, калциран топлообменник.
дано с химия с опрвиш, ако не сваляне и механично. Или нов топлообменник ( ако има) или нов котел.
Шопе - дано в такъв случай се оправи с химия. Наемател съм в тази къща, на хазяите не им се дава и стотинка, винаги върви убеждението, че няма нужда от ремонт/ обновявяне и така си е добре. С триста зора ги накарах да подменят разширителния съд, който от две години губи налягане и се налагаше на всеки 2-3 дни да се допълват в системата по 150-200 мл вода. Утре ще го налея, че довечера ще се прибера късно и ще ми остане време само за термостата.
шоп - майстор
пет ное 01, 2019 5:10 pmDessie написа:
разширителния съд, който от две години губи налягане и се налагаше на всеки 2-3 дни да се допълват в системата по 150-200 мл вода.
Къде се губи тази вода? В затворен РС може да се губи въздух.
Замислих се за 2 год, ако на 2-3 дни доливате 150-200мл вода какво наводявате? Явно има теч в системата и проблема не е в РС
ESPACE - майстор
Ако топлообменика е толкова задръстен това се установява само с един поглед отвън. Или с измерване температурата на изгорелите газове. Който е виждал, ще разбере какво имам предвид, никакви химии няма да помогнат, защото отвън няма да прилича на нищо от прегряването, само смяна.
Dessie - специалист
пет ное 01, 2019 5:15 pmшоп написа:
пет ное 01, 2019 5:10 pmDessie написа:
разширителния съд, който от две години губи налягане и се налагаше на всеки 2-3 дни да се допълват в системата по 150-200 мл вода.
Къде се губи тази вода? В затворен РС може да се губи въздух.
Замислих се за 2 год, ако на 2-3 дни доливате 150-200мл вода какво наводявате? Явно има теч в системата и проблема не е в РС

Сиптоматиката беше така - налягането трябвало да е 1,5 бара, работи 3-4 дни и пада на 1 бар, ако падне по надолу и не допълня с вода се самоизключва. Допълвам от крана с вода, вдига налягането на 1,5 и всичко е наред за следващите 2-3 дни, след което схемата се повтаря. Според сервиза - била спукана мембраната на разширителния съд. Т.к. нямало такива вече, го смениха с външен 10 л. Монтираха го преди 3 дни, засега не е губил налягане повече ....

ESPACE - ще пробвам довечера да го снимам....
шоп - майстор
пет ное 01, 2019 5:52 pmDessie написа:

Сиптоматиката беше така - налягането трябвало да е 1,5 бара, работи 3-4 дни и пада на 1 бар, ако падне по надолу и не допълня с вода се самоизключва. Допълвам от крана с вода, вдига налягането на 1,5 и всичко е наред за следващите 2-3 дни, след което схемата се повтаря. Според сервиза - била спукана мембраната на разширителния съд.
Смени сервиза :idea:

А преди това ги попитай тези две години като допълваше с вода през 2-3 дни къде е отивала водата? :-D

Относно хазяите...там пък да не нагазваме в дълбоки води, че и аз съм хазяин и стопанисваме и управялваме доста имоти и може би съм прекалено добър, но сменям изгоряла крушка на следващия ден. Все пак професионално отдаваме луксозни имоти.
Dessie - специалист
пет ное 01, 2019 6:01 pmшоп написа:
пет ное 01, 2019 5:52 pmDessie написа:

Сиптоматиката беше така - налягането трябвало да е 1,5 бара, работи 3-4 дни и пада на 1 бар, ако падне по надолу и не допълня с вода се самоизключва. Допълвам от крана с вода, вдига налягането на 1,5 и всичко е наред за следващите 2-3 дни, след което схемата се повтаря. Според сервиза - била спукана мембраната на разширителния съд.
Смени сервиза :idea:

А преди това ги попитай тези две години като допълваше с вода през 2-3 дни къде е отивала водата? :-D

Относно хазяите...там пък да не нагазваме в дълбоки води, че и аз съм хазяин и стопанисваме и управялваме доста имоти и може би съм прекалено добър, но сменям изгоряла крушка на следващия ден. Все пак професионално отдаваме луксозни имоти.
Шопе - не намирам алтернатива на сервиза, Уникал ги сервизират само Топлик, други в София не намерих. Не съм компетентна къде е отивала водата - в началото, когато го забелязах и споделих с хазяина обходихме цялата видима система - колектори, тръби, снадки - никъде няма течове или сълзене.

Относно хазяите - аз съм и от двете страни на барикадата - отдавам апартаменти, ползвам къща. Повярвай ми, не съм искала нищо ( камо ли някой да идва да ми сменя крушки) - дори викам фирмата за своя сметка, само от куртоазия платиха 130-те лв за разширителния съд. Дума не съм казала за парите за термостата или почистващия препарат, няма и да кажа...
LazarGanev - "Велик майстор"
пет ное 01, 2019 5:00 pmшоп написа:

А бе ти не си съгласен, щото не си наясно. Това е конвенционален котел - докато запали и почва да фучи на макс (24кВт) преди да почне да модулира, термоглавите са затворени (на 2), няма циркулация, греят се 1-2 литра в топлообменника - колко секунди им трябва при 24кВт? Съвсем нормално е служителите на Кюстелев да хвалят и препоръчват скъпата химия на Фернокс, която шефът им внася и дори може да разправят всякакви апокалиптични истории, ако не си купиш от тяхната химия, но аз досега не съм виждал задъстен от котлен камък първичен топлообменник. Може да стане само ако има автоматична пълначка (а тук няма) и запушването не става изведнъж, а постепенно
Dessie - специалист
Лазар - цък-цък режима се случва без значение дали термоглавите са на 2 или 5 и без значение каква Т съм задала на водата в котела. Ок, ако приемем, че не е топлообменника, кое кара видата да и спадне Т с 10-12 градуса за 10-15 секунди, при положение, че са минали поне 5 дни откакто е пуснат котела, в смисъл - затоплено е, топлозагубите не са толкова грандиозни, че да я свалят чак толкова...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "Проблем с газов котел Unical Eve 05" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: