Най - вълнуващия въпрос зимно време.
m.eit - специалист
чет ное 21, 2019 2:16 amLazarGanev написа:
чет ное 21, 2019 12:37 amm.eit написа:
ср ное 20, 2019 12:18 pmТрифон П.Трифонов написа:

Автоматичната пълначка я забрави!

Защо да я забрави ? Има си прецизни пълначки които си работят от 0.3 бара и си коват 0.6 или 0-7 бара и не мърдат от зададеното налягане !
А защо му е? Да допълва системата, ако има теч ли?
Точно заради това !
Ако му отвори защитата по температура ,да не остане камината на сухо !

При котли на дърва и въглища ,печки с водна риза и камини на дърва тези две защити за мен са задължителни ,когато се прави затворена система ! Какво правим ако спре тока и акумулатора на UPS-а е отишъл на кино ? Или спече помпата !

:weedman:
чет ное 21, 2019 3:03 amm.eit написа:
... Какво правим ако спре тока и акумулатора на UPS-а е отишъл на кино ? Или спече помпата !

Още не смея да сваля бронежилетката.
m.eit - специалист
чет ное 21, 2019 4:50 amТрифон П.Трифонов написа:
чет ное 21, 2019 3:03 amm.eit написа:
... Какво правим ако спре тока и акумулатора на UPS-а е отишъл на кино ? Или спече помпата !

Още не смея да сваля бронежилетката.
Аз съм фен на крайната сигурност ,като пичовете от Люблянка (кгб)
Случайности да няма ! 1 на сто се случва ! Ама се случва !
:weedman: п.п. Бъзикаш се ама преди около 27 години в Суходол в първият хотел на Хранков се взриви котела и уби човека който го обслужваше ! Хранков не чу предупрежденията от тате ,и реши че го работи за кинти ,баща ми беше поканен за консултант. Тогава времената бяха по мъжки . Баща ми му тегли една майна и резултата беше фатален ! Е, Хранков ни лук ял ни мирисал !
LazarGanev - "Велик майстор"
За наличие на пълначка съм съгласен единствено ако има предпазен клапан по температура, монтиран на самата печка ( а не на лирата, както беше предвидено първоначално). дрениран с метална тръба на подходящо място (навън през стената, а не в канализацията). Но след като няма да има клапан по температура - махаме и пълначката задължително!
ср ное 20, 2019 7:48 pmGladiator_BG написа:
UPS e предвиден. Клапана може би ще е само за налягане монтиран на изхода на печката. За температурата ще разчитам на програмируемия ДТ.
Ако системата е с пластмасови тръби, няма как да гръмне камината и да убие човек - тръбите ще изплюят малко над 100*С и поразията ще е изцапана къща и изплашени домакини, та затова е хубаво да ги има всички защити. Принципно каминки рядко монтирам, но преди няколко години ме повикаха с препоръка да монтирам една красива италианка за вграждане с изрична молба да вложа всичко каквото трябва за безопасността. Ами направих го с всички описани джаджи, дори и с трипътен антикондензен вентил. Всяка година ме викаха на профилактика, да прегледам защитите преди сезона, но тази година я запалили преди да ме повикат и за сефте сработил клапанът по температура, но пак се уплашили де. Причината е, че клапанът изпуска много по-бързо, отколкото пълначката успява да допълва и ако през това време камината бичи на макс, не може да бъдат спестени плашещите звуци, които ги има и при отворена система, де. После ме повикаха спешно - помпата беше спекла и акумулатора на ЮПСа беше скапан, чъпреки че лани го сменяха.
За котли обаче и то на хотели, както стана дума - никакви пълначки не спасяват с тяхното пикливо пълнене - там се иска предпазна бързоохлаждаща серпентина вързана към водопровода през клапана по температура. По-истинските котли имат вградени такива, при други може да се монтира външно.
Gladiator_BG - специалист
Клапана за налягане ще бъде монтиран в метална тръба между изхода на камината и колекторите. След последните съждения по темата мога да сложа комбиниран предпазен клапан. Тръбната инсталация ще е с тръби с алуминиева вложка Ф16. Максималното налягане на тези тръби е до 10 бара, но работната им температура е 95*C, което налага и термозащита /оттам и допълваща група/. Всеки радиатор ще бъде оборудван с термоглава на входа, кран на изхода и автоматичен обезвъздушител.
- Може ли пълненето на системата да се прави през допълващата група
- Относно разширителния съд веригата от изхода на камината до него трябва да е постоянно отворена. Мога ли да го сложа в банята преди входа на лирата, като единствения кран се явява на колектора /между печката и лирата/ и дръжката този кран мога да захвана с миша опашка, изолирбанд или друго подръчно средство и съответно го надпиша "постоянно отворен". Друг вариант е да пусна още една тръба с тетка между изхода на камината и колекторите по тръбното трасе до банята /около 10м/ и така в съда няма да постъпва толкова гореща вода и да се създаде предпоставка за повреда на мембраната?
- Относно серпентината на бойлера за да не циркулира системата, след като спре помпата и водата започне да изстива - мога ли да монтирам възвратен клапан на входа на серпентината. Притеснява ме факта дали при работеща помпата, този клапан няма да остане затворен /не зная при какво налягане отваря/.
Я виж- тъй както си го написал, съвсем ти е подредено и ясно. Питаш, но в същото време изтъкваш напред собствената си идея. Значи си готов.
Действай!
Gladiator_BG - специалист
чет ное 21, 2019 12:50 pmТрифон П.Трифонов написа:
Я виж- тъй както си го написал, съвсем ти е подредено и ясно. Питаш, но в същото време изтъкваш напред собствената си идея. Значи си готов.
Действай!
не изтъквам моята идея. направих запитване и до прити, а оттам ми отговориха че те просто продават камините и си нямат идея от схемата която са начертали в сайта си. Сондирам мнения и виждам че винаги има "ако".
"ако" има предпазен клапан по t - трява да има допълваща група.
сега за такава малка инсталация и тръбите с ал. вложка които имат максинална раб. t = 95*C има ли нужда от предпазен клапан по t или не. първоначално се бях спрял на идеята без група и без клапан t.
за разширителния съд не разбрах може ли да бъде свързан с тръба с ал. около 10м. т.е. ще бъде вързан непосредствено след изхода на камината и в същото време да бъде поставен в банята.
ТП.Т иронията граничеща с критика + крайната позиция която си заел всякаш не оставя възмонжност останалите участници да споделят опита си в подобни случаи. Предполагам малката инсталация е като детска играчка за хората с години опит в изграждането на такива, но дори при нея се появават условности "ако това ... ако онова" :?

ПП: за контрол на помпата някой ползвал ли е такова нещо. Има ги на 12 24 и 220V
Последна промяна от Gladiator_BG на чет ное 21, 2019 3:01 pm, променено общо 2 пъти.
чет ное 21, 2019 1:31 pmGladiator_BG написа:
...
ТП.Т иронията граничеща с критика + крайната позиция която си заел всякаш не оставя възмонжност останалите участници да споделят опита си в подобни случаи. Предполагам малката инсталация е като детска играчка за хората с години опит в изграждането на такива, но дори при нея се появават условности "ако това ... ако онова" :?
Съжалявам!
Разбирам, че не ти е лесно. Повече не мога да помогна, освен един последен съвет.
Опитай да отсееш майсторите от драскачите, какъвто съм и аз! Знам много, щото четох тук. Направил съм си две интегрирани системки, инсталатор ми добави газ. Перфектно, но до там. Любител съм.
Та, ако успееш да отсееш, ще ти стане по лесен избора, точно щото много участваме, ама малко са майсторите.

Забеляза ли, че термостатчето е на 12 в?
m.eit - специалист
чет ное 21, 2019 7:00 amLazarGanev написа:

Ако системата е с пластмасови тръби, няма как да гръмне камината и да убие човек - тръбите ще изплюят малко над 100*С и поразията ще е изцапана къща и изплашени домакини, та затова е хубаво да ги има всички защити.
Това е точно така, но клапана по температура отваря на 90 градуса и комбиниран с пълначка спасява собственика от скъпи ремонти след това ! Виждал съм тръба ф 25 UNIPIPE с алуминиева вложка на 3-и метра от камината (беше на пода под плочките) стопена отвън (за вътре да не говорим) от прегряла камина без термозащита ! Може и друга схема да се приложи . Но работата става по дебела , и сложна .https://eurotherm.org/produkt/%D0%BF%D1 ... honeywell/
Evgeniy - майстор
ср ное 20, 2019 5:55 pmТрифон П.Трифонов написа:
ср ное 20, 2019 3:28 pmEvgeniy написа:
И още нещо - контролера/термостат НЕ СПИРА помпата на 90*.
Интиелсия я спира...
Хм, той човека иска да са топли, а не да спира помпата.
Имах предвид неразбирането в схемата за "потопяем термостат", който управлява помпата за радиаторите. Не, само защото той не я спира, а просто диапазона на регулиране е до 90*, а защото ако спре помпата при 90* на водата в печката, ще има завиране.

Тема "Прити в затворена система - Промени ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: