Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo
- майстор
31 мнения в "Възможно ли е радиаторите да са по-ниско от камината?"
LazarGanev
- "Велик майстор"
Втората помпа не само не помага, ами и може да си пречат двете(зависи от схемата). Една помпа ти е напълно достатъчна за 5 радиатора. Може би трябва да сложиш и някой обезвъздушител на участъци от тръбите, които се явяват локална най-висока точка.
popovvv
- специалист
До jj77,
Дайте повече информация по следните въпроси:
-съмнявам се, че радиаторите са свързани последователно.За да е така,
студеният изход/долния/ на всеки радиатор трябва да е вход/топла вода горен/ на следващият.По вероятно е захранването да е попътно т.е.от една магистрала, която минава покрай всички радиатори с тетки и отклонения да се захранва всеки радиатор.Затова изяснете каква е точната схема на инсталацията.
-всички радиатори ли са топли само горе или само някои от тях.
-всички радиатори ли имат секретни кранчета на изходите, ако е така Ви препоръчвам да развиете на мах. отворено положение всичките секретни кранове както и входните .
-откъде пълните системата, ако от горното ниво, то намерете начин след изпразване да я напълните от няй ниската точка на долното ниво/примерно през някой радиатор/, като наливането трябва да става бавно.
-дайте диаметрите на тръбите от магистралата и тези които захранват радиаторите
-втората помпа е излишна, но дайте на една схема къде е свързана
Дайте повече информация по следните въпроси:
-съмнявам се, че радиаторите са свързани последователно.За да е така,
студеният изход/долния/ на всеки радиатор трябва да е вход/топла вода горен/ на следващият.По вероятно е захранването да е попътно т.е.от една магистрала, която минава покрай всички радиатори с тетки и отклонения да се захранва всеки радиатор.Затова изяснете каква е точната схема на инсталацията.
-всички радиатори ли са топли само горе или само някои от тях.
-всички радиатори ли имат секретни кранчета на изходите, ако е така Ви препоръчвам да развиете на мах. отворено положение всичките секретни кранове както и входните .
-откъде пълните системата, ако от горното ниво, то намерете начин след изпразване да я напълните от няй ниската точка на долното ниво/примерно през някой радиатор/, като наливането трябва да става бавно.
-дайте диаметрите на тръбите от магистралата и тези които захранват радиаторите
-втората помпа е излишна, но дайте на една схема къде е свързана
2v6
- майстор
jj77 написа:здравейте,Какво е налягането в котела?
Проблема ми все още продължава. Понеже вградената помпа на газовия котел е на 2-то, по-високо ниво, аз сложих на топлата вода още 1 помпа на 1-то ниво преди радиаторите. При все това радиаторите са горещи горе, а надолу са хладки. На моменти всичко тръгва както трябва и се топля за минути.
След дълги проби на обезвъздушаване, изпразване на инсталацията и т.н., мога да определя проблема според мен във въздух някъде по тръбите на студената вода, който не мога да го изкарам. Т.Е. водата от радиаторите не може да стигне до котела (на 2-рото ниво). Определено не е въздух в радиаторите.
Ако можете ми помогнете, че вече 2-ра зима се мъча, а сега имам и бебе при това.
мерси
Имаш ли термостатни глави на входа на радиаторите?
jj77
- специалист
до 2V6: Налягането в котела е между 1-1,5 bar. На входа на радиаторите имам само спирателни кранчета.
до popovvv: - прав си: радиаторите са свързани попътно.
- всички радиатори са топли само в горната си част, а не отделни такива
- всички радиатори имат спирателни кранчета и на входа и на изхода и по принцип са отворени на макс. От известно време съм спрял всички радиатори на 2-то ниво понеже не ползвам помещенията. Направи ми впечатление, че при пускането им те се загравят откъм изхода (това е само за радиаторите на 2-то ниво). Това се появи сравнително от скоро, незнайно как при положение че тази инсталация работи от 4 години. В този случай се получава обратен ефект и се затоплят само радиаторите на 2-то ниво, а тези на 1-то изтиват напълно. Аз нямам обяснение на този случай, като сега се стремя да реша проблема с 1-то ниво при изключено 2-ро
- системата я пълня от газовия котел, т.е. 2-то ниво. Ще пробвам да я напълня от най-ниска точка.
- всички тръби на магистралите и към радиаторите са ф20.
- тия дни ще гледам да направя скица и ще я пусна.
до popovvv: - прав си: радиаторите са свързани попътно.
- всички радиатори са топли само в горната си част, а не отделни такива
- всички радиатори имат спирателни кранчета и на входа и на изхода и по принцип са отворени на макс. От известно време съм спрял всички радиатори на 2-то ниво понеже не ползвам помещенията. Направи ми впечатление, че при пускането им те се загравят откъм изхода (това е само за радиаторите на 2-то ниво). Това се появи сравнително от скоро, незнайно как при положение че тази инсталация работи от 4 години. В този случай се получава обратен ефект и се затоплят само радиаторите на 2-то ниво, а тези на 1-то изтиват напълно. Аз нямам обяснение на този случай, като сега се стремя да реша проблема с 1-то ниво при изключено 2-ро
- системата я пълня от газовия котел, т.е. 2-то ниво. Ще пробвам да я напълня от най-ниска точка.
- всички тръби на магистралите и към радиаторите са ф20.
- тия дни ще гледам да направя скица и ще я пусна.
filmatoplo
- майстор
И аз веднъж пълних на 5 -ти тавански етаж и веднъж на втори като в двата случая имаше радиатори до партера - резултата беше въздух в системата -120 градуса на печката и принудително загасяне .
jj77
- специалист
здравейте,
Снощи пълних инсталацията от най-ниска точка. Привидно се напълно доста равномерно, при обезъздушаването на радиаторите почти нямаше въздух, но като пуснах системата проблема с хладките радиатори продължава.
Забравих да спомена, нещо което според мен е важно и което съм наблюдавал и преди на моменти:
- при стартиране на котела, температурата много бързо се вдига и горелката се изключва; изх. тръба на топлата вода остава студена за около 2-3 мин (на моменти и повече) при все че Т на водатата в котела е да речем 70 С;
- помпата си работи, но котелът работи доста шумно (чува се циркулация на въздух).
- в случаите когато притихне, радиаторите загравят добре.
ОЧевадно се касае за въздух , който не мога да изкарам от котела. Кажете ми как мога да го обезвъздуша? На помпата в котела има 1 обезвъдушител, чиято капачка развих, но оттам не излиза и капка. Дали е запушен или има и друга възможност за обезвъдушаване на котела?
не знам дали проблема ми май стана за нова тема във форума. Ако трябва да се премести.
Снощи пълних инсталацията от най-ниска точка. Привидно се напълно доста равномерно, при обезъздушаването на радиаторите почти нямаше въздух, но като пуснах системата проблема с хладките радиатори продължава.
Забравих да спомена, нещо което според мен е важно и което съм наблюдавал и преди на моменти:
- при стартиране на котела, температурата много бързо се вдига и горелката се изключва; изх. тръба на топлата вода остава студена за около 2-3 мин (на моменти и повече) при все че Т на водатата в котела е да речем 70 С;
- помпата си работи, но котелът работи доста шумно (чува се циркулация на въздух).
- в случаите когато притихне, радиаторите загравят добре.
ОЧевадно се касае за въздух , който не мога да изкарам от котела. Кажете ми как мога да го обезвъздуша? На помпата в котела има 1 обезвъдушител, чиято капачка развих, но оттам не излиза и капка. Дали е запушен или има и друга възможност за обезвъдушаване на котела?
не знам дали проблема ми май стана за нова тема във форума. Ако трябва да се премести.
popovvv
- специалист
До JJ7,
Не заная каква марка е котела Ви, но повечето котли имат обезвъздушители на разширителния съд и на водната помпа.Ако имате такива трябва да обезвъздушите и от двата.Прегледайте добре тръбната разводка при спряна помпа да не би от някоя връзка да капе, а при пусната помпа оттам да засмуква въздух.При пуснат котел следете манометъра дали "играе", проверете филтъра дали не е запушен.
Не заная каква марка е котела Ви, но повечето котли имат обезвъздушители на разширителния съд и на водната помпа.Ако имате такива трябва да обезвъздушите и от двата.Прегледайте добре тръбната разводка при спряна помпа да не би от някоя връзка да капе, а при пусната помпа оттам да засмуква въздух.При пуснат котел следете манометъра дали "играе", проверете филтъра дали не е запушен.
jj77
- специалист
Котела е DAKON, обезвъдушителя на помпата го видях, но явно е запушен и неможах да изкарам и капка вода оттам.
А къде е този на разширителния съд? Видях една капачка на едно резервоарче, най-отпред, челно като сваля капака на котела, но не смея да бутам като не знам какво е. Дали е това?
при пуснат котел манометъра не играе, филтрите съм ги проверил, чисти са.
А къде е този на разширителния съд? Видях една капачка на едно резервоарче, най-отпред, челно като сваля капака на котела, но не смея да бутам като не знам какво е. Дали е това?
при пуснат котел манометъра не играе, филтрите съм ги проверил, чисти са.
Тема "Възможно ли е радиаторите да са по-ниско от камината?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература