• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
n.ganev - майстор
Тук стана Интересно #-o
kozl - майстор
чет дек 19, 2019 6:11 pmшоп написа:
чет дек 19, 2019 3:40 pmremarek написа:
Брат ми предлага термопомпа , но това е голяма инвестиция за един апартамент само. Приемам всякакви съвети
Ами инвестиция е. То без инвестиция няма как да имате ниски месечни сметки.

Ако си мислите, че пелетна камина или пелетен котел + цялостна система , управление, подово или 3 - 5 конвектора или радиатора е евтино... Отделно всеки сезон давате едни 1200-1500лв авансово за пелети.

Аз бих предложил 3 климатика по 2000 лв и изолация. Инвестирате и после сте доволен без да питате защо пелетите не горят защо комина не тегли, защо е голям разхода и още десетки подобни въпроса.

Ако парите за инвестицията са проблем бих предложил 3 или 5 акумулиращи печки за по 100-150лв бройката.

Малка инвестиция, безпроблемна и с поносими сметки при наличие на изолация.
Доста приятели не се греят вече с пелети, а минаха на нощна ел. енергия или на хладилна машина ( термопомпа, климатик все синоними)
Успехи!
+ още един шоп, който мисли такова де :?
ky-kyy - майстор
пет дек 20, 2019 12:40 amLazarGanev написа:

И какво смислено каза по темата? Ама то с тоя подпис... какво да очаква човек! Не знам защо се чувстваш задължен да оакаш всяка тема? Като няма какво да кажеш - не си длъжен да пишеш, да знаеш! :finga:
Поста ми е смислен, точно колкото и твоя :) Не си хаби думите, ами пиши на питащия бързо, че някой друг ще му продаде някоя пелетна горелка и пружини да си почиства нагарите :lol:
Всички те знаят вече, че си търгаш. Сега почна да се изявяваш и като морален стожер ли, кво ли.....
Иначе, за твое успокоение и за да има повече тежест пръстоблудството ти, не само съм пияница, ами съм и плешив и дебел :)
Трифон П.Трифонов написа:

Не можа ли малко в по цветно станиолче де?!!
Бързат сега, нямат търпение да си извървят пътя.
Ергенския ми калорифер седи, акумулиращата е готова за бой, климатика са счупи, ма няма да го прая, поне засега, парно на пелети, парно на газ, пък шибам дърва в печката, кога съм си у нас.
Цветните станиолчета, са прийоми, на оня горния, когато се опитва да си пробута боклуците. А кога не му се вържат и го нахокат леко, почва да ги преследва из темите и да ги храни злобно :)
vlax - майстор
пет дек 20, 2019 9:02 amky-kyy написа:
... не само съм пияница, ами съм и плешив и дебел :)
..а и народен будител, :-D като се сетя за онези малките деца и се смея.Нищо лично. :partyman:
ky-kyy - майстор
пет дек 20, 2019 8:42 amradius написа:
Аз таман се замислих, ти пък го оруга.
Добре е, че си се замислил, дано го направи и питащия. Всичките ми лакърдии, които любезно ги "оруга" търгаша, ги написах, за да обясня, че тия години на планирано съществуване, вече са отминали, но все още ни владеят мислите. Винаги съм казвал, че не е разумно, да заборчняваш и да изплащаш цял живот нещо, което ще го изплащаш цял живот. И че днес живееш и работиш тук, утре намираш по-добри условия другаде и когато се наложи да продадеш имота, няма да можеш да му вземеш парите, които си вложил в него. Децата за които правим всичко, дали ще останат тук, или ще хукнат по света? За какво е всичкото това ламтене. И защо, да влагаш хиляди левове, които ще ти донесат евентуално някаква печалба след като си умрял, примерно....
Има го и другото. Теглиш заем, в момента в който можеш да се справяш някак си с него. Ами утре? Когато не можеш? А? Ослушваш се и се криеш от колекторите ли, кво ли? Е, има и хора, които си имат парите и не им пука. Правят си го за кефа и защото обикновено не са се мъчили за тях и не знаят с какъв труд ги изкарват другите. Но тия с парите, не пишат и не търсят решения по форуми.
Та ако и сега ще ми гледате подписа и не сте вдянали какво съм казал....
ky-kyy - майстор
пет дек 20, 2019 9:11 amvlax написа:
пет дек 20, 2019 9:02 amky-kyy написа:
... не само съм пияница, ами съм и плешив и дебел :)
..а и народен будител, :-D като се сетя за онези малките деца и се смея.Нищо лично. :partyman:
Хахахаха, да :lol: Благодаря, че ме допълни :prayer:
Не се притеснявай, не се обиждам от истини. По бих се обидил, ако някой ми каже че съм красив...щото ще има коварен план, как да ме изненада изотзад :)
remarek - специалист
чет дек 19, 2019 8:28 pmnikolson написа:
Работата ми ме е научила, че първо винаги се определя бюджета и според него се търси оптималното решение. В тази сума може да се предвиди (или не) и частично банково финансиране. Вноската може да се покрива от икономията на енергия, а също и да се предвиди планирано увеличение на нуждите.
Така е, но докато на пелети мога горе долу да направя сметка, на ток ми е трудно. Не знам има ли значение това, че е трифазен, каква мощност, каква консумация. Убеждават ме, че е за предпочитане пред пелетите, а и като чета коментарите май наистина е така. Не знам тези радиатори Клима 2000 дали могат да се вържат и към електрическо котле. А и топла вода трябва да има ... Повече клоня към отопление на ток, но не мога да намеря кой да ми изчисли горе долу цената на системата и консумацията.
nikolov333 - майстор
Ако не си с климатици или термопомпа, цената на тока винаги ще ти бъде"голяма".. :idea:
ky-kyy - майстор
пет дек 20, 2019 10:01 amremarek написа:

Така е, но докато на пелети мога горе долу да направя сметка, на ток ми е трудно. Не знам има ли значение това, че е трифазен, каква мощност, каква консумация. Убеждават ме, че е за предпочитане пред пелетите, а и като чета коментарите май наистина е така. Не знам тези радиатори Клима 2000 дали могат да се вържат и към електрическо котле. А и топла вода трябва да има ... Повече клоня към отопление на ток, но не мога да намеря кой да ми изчисли горе долу цената на системата и консумацията.
На пелети, също не можеш да си направиш точна сметка, както и при тока и при газта...Особено в нелогичната "пазарна икономика".
Моя съвет е, да се топлиш на ток. Ако имаш възможност, с климатици. Ако не, сложи някакви маслени радиатори или ел. конвектори. Разбирам желанието ти, да си като другите и да се похвлаиш, че си направил голям ремонт, с прокарване на тръби, радиатори, а-у.....ама ако го правиш на кредит, не ти го препоръчвам.
Всеки ден, се сблъсквам с хорското желание, да се задоволи анално дявола, ама според мен, по-добрия вариант е, да работиш и да изкарваш пари, за да си плащаш сметките, отколкото да се стремиш да минаваш тънко. Обикновено тънкото излиза скъпо.
Някъде бях пускал снимка, за първото си жилище - гарсониера. 80-те години живях в него, с две деца и жената. Режим на тока-2 часа има-2 няма....Тогава по идея на колега, вградих в стената акумулираща печка, Едновременно топлих двете стаи-кухнята превърната в детска, и стаята преработена във всекидневна и кухня, бях усвоил и терасата. Така го и продадох и още се топлят по същия начин.
Та акумулаторните, също са вариант, както ти писа и шопа.
Не заборчнявайте, за да сте като другите. Бедния народ, най-лесно се дои. Не вярвай на рекламите.
Christo - майстор
Сигурен съм, че повечето знаят, че има формула, по която се смята колко топлина се произвежда от определено количество електричество. Всички приказки колко бил икономичен този или онзи бойлер на ток, или тази или онази печка са бла бла! Говорим за класически нагреватели от реотан. Защо да купуваш котел, тръби, радиатори, помпи и т.н.? Ако ще се топлиш на ток по традиционния начин, купи си печки, работещи на принципа на конвекцията. Безшумни са, сравнително евтини и лесни за ремонт. Трябва да видиш къде ще ги съхраняваш лятото. Нищо не купуваш предварително, заплащаш след извършената консумация, всичко чисто, никакви излишни телодвижения. Текущите разходи за ток ще са 3-4 пъти по-големи в сравнение с отопление с климатици. Читав климатик струва около 2к и ще трябва по един на стая и никой не може да обещае, че няма да се повредят на следващия ден след като изтече гаранцията. Някои не могат да търпят да им вее над главите. Нищо не препоръчвам и не рекламирам! Ти си прецени. Лично аз се топля с пелети. Имам климатици за през лятото за охлаждане и за отопление през преходните периоди. Топлил съм се и с котел на дърва, добити собственоръчно в собствена гора. Разрешителното за сеч плюс два камиона транспорт, няма и сто лева на сезон. Зимата си параджия, никакви командировки и отсъствия! До котела, като гребец на галера! Физкултурата не я смятаме, обаче! Колкото е по-висока цената, толкова е по-голямо удобдството, защото то е включено в цената. Обратното също е вярно.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 11

Тема "трифазен ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: