Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Напълно приемлив разход и сметки.
Морфин даже направи разбивка.
Прочетете я пак! Не бих бил толкова подробен, но е реална.
И аз бих си искал фактурата.
Hoвoceлckи - майстор
Едни ~30-тина лева са за бойлера. Поне 10-ина - за осветление и др ...
Държим апартамент под наем и сметката за тока е 10 - 15 лева. Няма радиатори (свалени са), но е приятно топло. Все пак блокът е с ТЕЦ и плащаме за "минаването на тръбите" и топлата вода.
fbr - майстор
нед фев 09, 2020 9:00 amHoвoceлckи написа:

Държим апартамент под наем и сметката за тока е 10 - 15 лева.
Ся, такива неща ги пускайте с прикачен файл на рецепта за валидол. За успокоение, всяка година по това време има ритуална тема за електромери.
storming - специалист
И аз съм от новодомците. Все още ремонтирам едно жилище. Първия месец (Ноември-Декември) платих 5 лв. ток, после 24 лв. при положение че никой не живее там. За 24те лева бяха отчетени около 120 киловата, като имаше и нощна тарифа???
Единствения ми постоянен разход е екранчето на фурната, което свети. Допълнително през този втори месец се направи профилактика на 3 климатика (работа 3 * 40 мин); бойлер работещ един час на нощна тарифа и зареждане на едни винтоверти докато ми остъкляваха терасите.
Така се озовах с около 90 киловата дневна и около 30 киловата нощна консумация.
Не разбирам много, но не ми се струва нормално.
Започнах да си снимам електромера. Цифрите (нормално) съвпадат с тези от фактурата. Дали някой се е закачил, къде се е закачил ... no idea.
Ако продължават да идват такива сметки от нищото, ще викна чез да си правят обследване.
kozl - майстор
Първото, което трябва да направиш е да се "запознаеш" с електромера и да отчиташ изразходвана енергия. Второ да искаш копия от платените фактури за ток.
Това, че ноември тока е 17 лв е очудващо и може да се обясни с топло време и без работа на конвектор. Като е нагласен на термостатичен режим и като Т е над зададената, дефакто конвектора почити не харчи енергия, но все пак е включен към ел.мрежа. Също изложението на жилището пък е свързано с слънцегреенето, което пък води до промени в консумацията при облачно и слънчево време. Освен това във фактурите са посочени датите на отчет. Това, че някой е казал, че сметката е за ноември, то по фактура може да се види, примерно, че отчета е от 15 ктомври до 15 ноември, а сметката е ноемврийска.
Освен това за сметките има влияние и отоплението на комшиите и най-осезателно на долните комшии. Примерно при сина долните комшии като се преместиха на друг адрес и апартамента остана празен и неотопляем и сметките му по 2. Топри се с климатици за под 100 лв. на месец. Апартамента е двустаен с два климатика.
Аз пък в друг апартамент в ремонт съм свалил радиаторите и ползвам електрически отоплители с обща мощност към 4000W, включени през таймери, за да работят само на нощна енергия и сметката е над 100 лева за последния месец на плащане.
Доста условия, от които зависи сметката, та като за начало пробвай със съветите от първите две изречения в поста.
kozl - майстор
нед фев 09, 2020 9:00 amHoвoceлckи написа:
Държим апартамент под наем и сметката за тока е 10 - 15 лева. Няма радиатори (свалени са), но е приятно топло. Все пак блокът е с ТЕЦ и плащаме за "минаването на тръбите" и топлата вода.
И аз мога да приложа пример за комшии дето не ползват отоплениено на радиаторите от ТЕЦ. Не са ги откачили, а кранчетата затворени и топломера с нулев отчет. Дори отказаха топлоизолация на външни стени, защото им е топло и без изолация и без парно :shock: Ми тъй де като живеят на 18 градуса, а тези под тях на 26, та даже требе да се изветряват прозоречно със свеж студ отвън. А долните и парното не мой ги стопли, та в добавка въртАт и климатици. Максимална сметка за парно + още за ток и па мръзнат. Ма като им предложих да си направят изолация на таваните и много ниско им ставала светлата височина, та комшията отгоре късметлия - требе да черпи и то яко.
Те тва е ЕС, групов секс. Или за всички еднакво или ке има претаковани :-D
И че се чудат оти така едни ке плащат обилно в студ премръзнали, а други безплатно в жега се потат, та и джама даже отворен държат :?
storming - специалист
В апартамент който ремонтирам и ходя само събота и неделя, да работя през деня (вечер не седя там) нормално ли е да ми отчетат 156 квтч дневна и 26 квтч нощно потребление за месец? Нощното предния месец беше 36 квтч??

Да, пускал съм 3 пъти климатик за по 3-4;часа докато работя и 3 пъти бойлер 1,8 квт точно за по 1,5 часа (с таймер на нощна), но това потребление не ми изглежда нормално. Дори нямам хладилник който да консумира постоянно. Единствено фурната ми има малък дисплей който свети, тя си е вързана.

Чудя се да викам ли ЧЕЗ на проверка, могат ли да хванат какво се случва? Не знам как да действам.
sian - специалист
Много ми е странно как ЧЕЗ сами ще се проверяват. Резултата е предопределен. Аз имам подобен проблем. При средномесечни сметки година назад около 50÷60 лв. Инцидентно при повишена консумация сметката стигна 135лв. Това за месец. После консумацията спадна както преди....ама сметките и показанията не спадат. Имота е къща и е невъзможно прикачване. Между другото електромерите се отчитат по интернет който тече по мрежата за 220. Мисля че това е много удобно за манипулация....от доставчика.
storming - специалист
И на мен ми странно, за това казвам че не знам какво да правя.
Нощната консумация ме изумява, да беше 5, 10 дори киловата ок ама...
Дневната също не ми се връзва, 150 киловат часа навъртяни за 8 дни. Единствения ел инструмент който съм ползвал (без климатика който споделих) бяха едно зеге да изрежа един плот и една дрелка да си разбъркам интериорната боя. Колко па да са мощни та за сумарно 1 час работа да навъртят толкова.

Има ли смисъл според вас да меря консумация на фурната (тая с дисплея)? Дойде си с апартамента, вече търся под вола теле.

Как мога да разбера ако се е прикачил някой към мен? Четох че оператора не го интересува вътре какво и как се случва.

Тема "Сметка за ток (нормална или не )" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: