ср фев 19, 2020 2:53 pmnikigada написа:Както ти казах моя комин е външен - тънка и дебела тръба и помежду им вата. При мен течеше И помежду двете тръби, където стои ватата.Трифон П.Трифонов написа: Ники, при тия температури и интервали, дето ги споменаваш, смятам че и 150 см. вкладна цев ще ти върши работа.Разбрах те, за тръбите да може водата да се стича надолу и насипвам перлита отвън.
Ако пъхаш тръби, горна тръба влиза в долна, и така до горе.
Благодаря!
ср фев 19, 2020 12:59 pmбат Вальо написа: И пак ще имаш конденз с тез тръби и изолацията. Защо мислиш че продават съд за събиране на конденз на иноксовите комини с изолация? Аз заради този проблем си сложих миналата година външен комин 180-230 с изолация от вата помежду тръбите. Конденза остана, но пък комина не трупа нагар вече. Ако щеш вярвай, комина тече отдолу при слънчево време без да е запален котела. Ще слагам тръба на тапата на комина отдолу поне да си поливам близкото дърво.Конденза ще го има и върху тръбите т.е. в изолацията между стария комин и металните тръби? Защо мислиш така? Аз мисля че конденза в огромната си част ще е вътре в тръбата и ще може да се улови през тапата. Даже не мисля че върху тръбите - отвън ще има конденз защото не контактуват с изгорелите газове които носят със себе си влагата от изгарянето а именно та кондензира!А конденз ми се образува най много на шапката. От там направо си вали.
Според мен конденз ще имаш винаги щом горелката ти спира тръгва на определено време.
Сега този конденз попива в стената на комина а оттам и проблемите свързани с това. Надявам се така поне стените да не се мокрят.
Благодаря!
Не съм специалист, строител ... мои наблюдения.
Когато е топло примерно като тази зима, в котелното ми е по-студено от вън. Комина се напича от слънцето и се стопля. Котела не гори. Въздуха от котела се движи през комина постоянно и кондензира от външната страна на металната тръба.
Като запаля котела навън е студено, а в комина става горещо. Тогава конденза се образува отвътре.
При всички случаи от някъде тече