• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Узаконяването на една битова газова инсталация на природен газ струва 300-400лв първоначално (проект и надзор) и после по 30-40лв на година за инспекция от надзора - т.е. колкото прегледа на един автомобил. С инсталациите на пропан-бутан е по-сложно. Ако е до 150кг газ, т.е. с бутилки е без проблеми да се узакони (да не говорим, че може и без това), но за инсталации с цистерна вече се иска разрешение за строеж от общината, отстояния и т.н.
ср фев 19, 2020 6:15 amLazarGanev написа:
Първо да кажа, че цитираната от Jacomo таблица с цените на енергията от различните източници не отговаря на действителността - тя е от преди 10 години, но и тогава не е била вярна, тъй че по-добре без нея. Освен това тя не предлага сравнение на сегашните опции - термопомпа, пропан-бутан и пелети, но иначе включва дърва, въглища, ел. нагревател, природен газ и централно парно, които в случая не са опция, да оставим, че са с неактуални цени.
StrG8611, вариантът на пропан-бутан ще ти даде около 2 пъти по-високи сметки, отколкото с термопомпа, а е минимално по-евтин. Ако имаше природен газ от мрежата - да, съгласен съм, че това е най-добрият вариант, но за пропан-бутан - не. Ако нямаше възможност за подово, а имаше изградена система с радиатори е вариант, тъй като тогава ТП отпада, но при положение, че ще е подово - няма какво да му мислиш. Да, офертите са завишени, но потърси и други. Сигурен съм, че поне 5К може да паднат от алтернативен избор на машина и още почти толкова от премахването на конвекторите от първи етап. Работи върху варианта с ТП - за ново жилище с подово - това е.
Благодаря много за изчерпателното обяснение. Май ще трябва да свикна психически с цената на ТП-та, да се търсят различни оферти и да се действа :-D . А възможно ли е да се предвидят ориентировъчните сметки за ток като се знаят следните параметри: за пода - фибран 5 см + изолацията на подложката за подовото, стени - каменна вата 12-14 см, таван - каменна вата върху плочата 12-14 см, дограма - Саламадър 5 камерна с двоен стъклопакет 4 сезона.

И да спомена още един вид отопление (най-вероятно, за да го отхвърлим и него :-D ), което също сме коментирали със съпругата ми, но нещо не ни допада - инфрачервеното отопление. Има ли смисъл в това изпълнение ? На нас не ни харесва, защото доколкото разбрахме то нагрява на вътреклетъчно ниво само тялото, а въздухът остава студен и не ми вдъхва особено доверие.
radius - майстор
Що не вземеш да попрочетеш повече (вкл. и в този форум) и току виж- си спестил едни 20 бона от ТП :lol: .
Щом няма да пестиш от изолация и дограми, една машина 9кВ ще ти е достатъчна.
VLADO66 - майстор
Аз бих предложил да се помисли за инвестиране на част от бюджета за отопление в допълнителна изолация и по-качествена дограма с троен стъклопакет и използване на VRF система с подови вътрешни тела за останалата част от парите.Изолацията при всички положения ще си избие парите ако къщата стане нискоенергийна или пасивна донякъде.
XpacTa - специалист
Наистина е добре да кажете какви модели термопомпи гледате. Моята е Samsung 16kw и струва(ше) около 12000. После гледах че ги даваха даже на "промоция", защото вече бяха стар модел. Което не й пречи да си грее, а даже съм с радиатори в повечето стаи. Сметките предполагам не са толкова ниски, колкото биха били с подово.
speka_rs - майстор
Уж няма да се пести от дограма и изолация пък:
- двоен стъкло пакет
- таван - каменна вата върху плочата 12-14 см
Вземете си сложете поне 3ни стъкло пакети на същатата дограма и завишете малко изолацията на плочата поне до 25 см, ако не и 30 см.
И след това подово е много готино нещо, но си е инертно и скъпичко удоволствие.
Ако има хубава изолация на пода, тавана и стените отделните климатици са едно не лошо и по-ефтино решение(,проблема им е че духат ).

п.с. Напиши кой е града където ще е къщата, за да можем да помогнем по точно.
Antonii - майстор
Понеже се търси комфорт при отоплението - климатиците са последното нещо което ще даде комфорт.
За този случай при липсата на природен газ в района.
Аз лично бих използвал система с ТП и въздуховоди до всяко помещение (американски тип). С подово само в банята.
ср фев 19, 2020 1:30 pmspeka_rs написа:
Уж няма да се пести от дограма и изолация пък:
- двоен стъкло пакет
- таван - каменна вата върху плочата 12-14 см
Вземете си сложете поне 3ни стъкло пакети на същатата дограма и завишете малко изолацията на плочата поне до 25 см, ако не и 30 см.
И след това подово е много готино нещо, но си е инертно и скъпичко удоволствие.
Ако има хубава изолация на пода, тавана и стените отделните климатици са едно не лошо и по-ефтино решение(,проблема им е че духат ).

п.с. Напиши кой е града където ще е къщата, за да можем да помогнем по точно.
Може би там ми е грешката, че не споменах района. Става въпрос за 10 км от Пловдив, поради което смятам, че тройният стъклопакет е някак си ненужен или по-скоро необосновано скъп за климатичния район, но може и да греша разбира се. Относно изолацията, не знам каква е тая каменна вата 25 или 30 см като най-дебелата е 20 см и като съм правел запитване за цена и ме гледат все едно къщата ми е в Лапландия.
Sandman - специалист
ср фев 19, 2020 2:48 pmStrG8611 написа:
Може би там ми е грешката, че не споменах района. Става въпрос за 10 км от Пловдив, поради което смятам, че тройният стъклопакет е някак си ненужен или по-скоро необосновано скъп за климатичния район, но може и да греша разбира се. Относно изолацията, не знам каква е тая каменна вата 25 или 30 см като най-дебелата е 20 см и като съм правел запитване за цена и ме гледат все едно къщата ми е в Лапландия.
Не е казано, че трябва да е еденична 25см дебела ватата, слагат се по няколко пласта за достигане на желаната дебелина.
А от дограмата доколкото съм чел са най, или почти най-големите топлозагуби.

Топлоизолацията се изплаща с времето. :)
radius - майстор
Еми слушай тия по магазините и после ела се оплачи как не стигала ТП да те стопли , пък била 15кВ и сметките 400+лв
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Отопление цена-качество" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: