Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
съб апр 18, 2020 8:09 pmТрифон П.Трифонов написа:

Не е ли по добре само един бойлер, със само една помпена група?

Това е най-добрия и логичен вариант. Ако бойлера е над 300л, висок, серпентитана - долу и нагревателят е в горната част е супер комбинация.

Ако обаче има наличен 120-150л. качествен бойлер със серпентина си заслужава да се мисли и за втори бойлер за да се повиши обема.
Evgeniy - майстор
Препоръчвам анализ на вариантите. Лично за мен е важно освен комфорта и колко е инвестицията и за колко ще се изплати. Дългосрочните просто не си струват, освен ефекта на изфукване.
Направи си една табилца с +/- , начална инвестиция, очакван добив (икономия в КВ/ч), време за изплащане за следните варианти, които ми идват на прима виста:

- 2 плоски колектора + 1 голям бойлер
- 1 колектор с два бойлера
- комбинации между горното.
- термосифон 200/260 литра с медна серпентина ( ако няма висока къща за напор без серпентина) + съществуващ бойлер

Имай предвид следните факти:
- лятото средната слънчева радиация е около 1000 вата на квадратен метър.
- зимата тя е наполовина, дори и 200-300 вата на квадратен метър.
- кпд на плосък колектор е от 60% нагоре, а може и надолу в зависимост от загубите му към околната среда.

Така, че зимата ще ти трябват около 3-4 кв. м. за да получиш около 1 киловат мощност.

Аз лично предпочитам презапасяване откъм квадрати, но с доста по- вертикален монтаж, така, че зимата да работят на 100%, а лятото на 30-40%.
Изчетох една много дълга тема от начало до край на един колега Генчев, който се разубеди да използва скъпи колектори на Viesmann и заложи на турското.
Обаче, тази копания Ezinc, турците изведнъж през 2016та за затворили завода и са прекратили дейност, а са били на 3то място в Света по дял на продажби. Гадно решение, защото сега не може да се намерят евтини турски панели ....
Та горе долу сега обмислям 2 варианта, тъй като в момента Сънсистем са на промоция и имат оферти, който ми харесват ама не мога да намеря информация за панелите им, дали са качествени и надеждни.
Едната оферта е с 2 колектора:
Два броя слънчев панел-колектор PK SL FP 2.00

Другата е с вакуумно-тръбни:

Вакуумно-тръбен колектор VTC 20

и 2те комбинации са пълни системи със всичко включено в тях и 200л. бойлери.

Някой може ли да ми сподели, какво значат тези означения PK SL FP и въобще добри ли са тези системи на пръв поглед?
ср апр 22, 2020 2:14 amBuzkatA написа:
Прочети, като наблегнеш на постовете на Филматопло. Едва ли има човек тук, който да е видял и монтирал повече колектори от него. Дано се включи с насока!
viewtopic.php?f=10&t=64051
Някъде бях прочел, че поради лоша сглобка, панелите изолирани с каменна вата правят конденз вътре, който не може да се вентилира. Ватата се мокри и до тук с изолацията. Мисля, че беше Шопа.
Лични впечатления имам от Теси, преди да се спука от замръзване. Три години работи много добре. Когато го разглобих, всичко си беше на място и в отличен вид.
Удачен избор желая!
speka_rs - майстор
Аз имам добри лични впечетления от вакумно тръбни колектори със мокри тръби. Но със тях не може да се ползва затворена система, трябва или отворена или драйнбак.
ср апр 22, 2020 7:38 amspeka_rs написа:
Аз имам добри лични впечетления от вакумно тръбни колектори със мокри тръби. Но със тях не може да се ползва затворена система, трябва или отворена или драйнбак.
Стана ми любопитно, но не разбрах съвсем. Би ли обяснил принципа, защото аз намирам друго?

"Принцип на действие на вакуумно-тръбен колектор с мокри тръби – термосифон
Поради принципа си на действие този колектор (за разлика от всички други) не може да се монтира самостоятелно, а само в комбинация с външен бойлер, образувайки комбинирана слънчева клетка."
https://remonti.bg/vakuumno-traben-kole ... kri-trabi/

Как се самоизточва туй чудо?
speka_rs - майстор
Евгени и Шоп са го е обенилявали достатъчно пъти. На които му е интересно може да погледне из тяхните теми и мнения.
Трифон П.Трифонов написа:
Някъде бях прочел, че поради лоша сглобка, панелите изолирани с каменна вата правят конденз вътре, който не може да се вентилира. Ватата се мокри и до тук с изолацията. Мисля, че беше Шопа.
Лични впечатления имам от Теси, преди да се спука от замръзване. Три години работи много добре. Когато го разглобих, всичко си беше на място и в отличен вид.
Добре, но то има ли плоски панели изолирани с друго освен с вата?
Значи Теси на третата година са се предали така ли?
speka_rs написа:
Sunsystem ли?
ср апр 22, 2020 11:12 amBuzkatA написа:
Добре, но то има ли плоски панели изолирани с друго освен с вата?
Значи Теси на третата година са се предали така ли?
Прочети още веднъж, внимателно!
Поради лоша сглобка.
Спука от Замръзване - неизточена водица.
Доволен съм от Тесито.

Повечето плоски колектори са изолирани с вата, което не ги прави лоши. Чел съм за евтини колектори, с евтини материали и некачествена сглобка, което би компрометирало каквато и да е вата.
Има изолирани и с пяна, но са скъпи.
speka_rs - майстор
ср апр 22, 2020 11:12 amBuzkatA написа:
speka_rs написа:
Sunsystem ли?
Не не са Сънсистем, а обикновенни китаици. Ако те интересуват пиши на лични да ти пратя няколко различни линка.

Тема "Слънчева инсталация за начинаещ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: