• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kozl - майстор
Заитригова ме с тоя пълен абсурд Бахов
Да на аризан кон зъбите се не гледат. Мечешка услуга - ама безплатна :-D След крановете на абонатната, инсталацията е на ЕС.
От ЧЕЗ таквиз услуги не правят. Монтират си електромера и си заминават. А нататъка кават - си е Ваша работа как кабелите от ел.мера ще стигнат до местопредназначението им.
ср апр 22, 2020 9:29 amkozl написа:
Заитригова ме с ...
Нали ти казах, чи няам интерес, ха-ха.
Човека пита за две тръби. Ако не е влизал повече, сигур и той няма интерес повече, щото си е решил задачката.
Се пак, радвам са, чи моа заинтригУам някого!
За да изясня ситуацията и да не се въвличам в грешна (от моя страна)терминология ще го обясня така:
В банята има две тръби, които са за утопление. Намират се в дясно от вратата и преминават през банята като отиват към горния етаж. Въпроса ми е, коя от двете е за топлата вода и коя за студената. И съответно каква температура на водата се очаква да тече в тези тръби. Поне ориентировъчно разбира се. Апартамента е панелен, ЕПК (ако греш кажете). В сайта на топлофикация четох, че след топлообменника в абонатната станция температурата на водата трябва да бъде 55 градуса +- 1,5 градуса. Другия въпрос е тази температура се очаква да тече във всички тръби за парното + тези минаващи през банята или там в банята температурата ще е друга? Апартамента се намира на 8мия етаж от общо 12.
kozl - майстор
ср апр 22, 2020 3:50 pmRdy12 написа:
За да изясня ситуацията и да не се въвличам в грешна (от моя страна)терминология ще го обясня така:
В банята има две тръби, които са за утопление. Намират се в дясно от вратата и преминават през банята като отиват към горния етаж. Въпроса ми е, коя от двете е за топлата вода и коя за студената. И съответно каква температура на водата се очаква да тече в тези тръби. Поне ориентировъчно разбира се. Апартамента е панелен, ЕПК (ако греш кажете). В сайта на топлофикация четох, че след топлообменника в абонатната станция температурата на водата трябва да бъде 55 градуса +- 1,5 градуса. Другия въпрос е тази температура се очаква да тече във всички тръби за парното + тези минаващи през банята или там в банята температурата ще е друга? Апартамента се намира на 8мия етаж от общо 12.
Поне се изясни, че стаа въпрос за щранг-лира. Аз не знам да има правило коя тръба от коя страна да е, така че отговор на този въпрос нема ти дам. Ако все пак тази щранг-лирата работи, едната тръба ще е по-топла от другата. Тия 55 градуса се отнасят за топлата вода БГВ, която тече по водопровода и с която би следвало да се къпеш, а щранг-лирата е от ВОИ (вътрешна отоплителна инсталация) и двете инсталации БГВ и ВОИ са с различни температури. И както обясних вече в по-предно мнение в тази тема, температурата на ВОИ е променлива, главно в зависимост от външната температура. От абонатната станция постъпва вода към ВОИ с някаква температура, която предполагам може да бъде отчетена по термомер, монтиран в абонатната ако все още цел и работоспособен. От там обаче нататък към всеки абонат температурата гарантирано е по-ниска, в зависимост обратно пропорционална на разстоянието до абонатната. Т.е. колко си по-далече от абонатната, толко по-ниска температура ще получаваш на входящата тръба.
Малко пояснения за щранг-лирите. Според зависи от тяхното съпротивление някои пропускат голям дебит и двете тръби са значително топли, дори горещи. Други имат пък значително съпротивление като в началото на топлата тръба има дифузор и дебита през такава щранг-лира е спънат, съответно малък нагряването също е малко и разликата в Т на топлата и студената тръба е значителна. Трети щранг-лири изобщо не се стоплят, оти са запушени.
И ся идва интересното дето го писах преди. Ония измекяри топлосчетоводителите не сакат да монтират измерителни уреди по тези щранг-лири и ги третират като отоплително тяло, което работи в непрекъснат режим и начисляват енергия по коефициент- константа за целия период, независимо дали шранг лирата е топлила или не.
А пък и тази щранг лира не подлежи на регулиране от ползвателите - колкото топли - толкова. Може да има кран в сутерена за цялостно управление по вертикалата, но след толкоз години едва ли крана е в състояние да се върти даже. А проблемите по работоспособноста на ВОИ, вкл.щранг-лирите не са проблеми на Топлофикация, а са проблем на ЕС (етажната собственост). Та след мноо мъки и разправии преминали през майка ми достигнах до извода:
Тея щранг лири требе да се премахнат и физически и финансово от сметките на топлюсчетоводките.
Ей на скоро има тема от Petar_32 дека се чуди кво да ги праи тези грозотии в банята.
Писах на топлофикация и това е отговора, който ми дадоха "Общи условия - Чл. 5, ал. 6 Продавачът се задължава да осигурява със системата за автоматично регулиране на топлоподаването в сградата температурен режим за битово горещо водоснабдяване за поддържане на температурата на подгрятата вода за горещо водоснабдяване 55 оС на изхода от подгревателя към сградната инсталация.

Чл. 14 (3) Продавачът е длъжен през отоплителен период да подава топлинна енергия с параметри на топлоносителя при водните топлопреносни мрежи, като спазва обявения график на температурата на топлоносителя в съответствие с приведената външна температура и поддържането на температурата на подгрятата вода за горещо водоснабдяване 55оС на изхода от подгревателя към сградната инсталация.

(4) Продавачът е длъжен през неотоплителен период да подава топлинна енергия с параметри на топлоносителя при водните топлопреносни мрежи, в съответствие с поддържането на температурата на подгрятата вода за горещо водоснабдяване 55оС на изхода от подгревателя към сградната инсталация."

Явно температурата на парното се регулира според условията на околната среда но на изхода на абонатната станция трябва да е 55 градуса.
Аз, който от самото начало е изградил отоплителната си инсталация върху основа еквитермично отопление, го разбирам така;
До абонатната Топлофикация ви подава 55 градуса, пък вие си я смесвайте еквитермично както си искате. Контролера и смесителният го осъществяват, според настройките на потребителят.
55 градуса са напълно достатъчни за топлофицирани сгради.
kozl - майстор
пет апр 24, 2020 1:55 pmRdy12 написа:
Писах на топлофикация и това е отговора, който ми дадоха "Общи условия - Чл. 5, ал. 6 Продавачът се задължава да осигурява със системата за автоматично регулиране на топлоподаването в сградата температурен режим за битово горещо водоснабдяване за поддържане на температурата на подгрятата вода за горещо водоснабдяване 55 оС на изхода от подгревателя към сградната инсталация.

Чл. 14 (3) Продавачът е длъжен през отоплителен период да подава топлинна енергия с параметри на топлоносителя при водните топлопреносни мрежи, като спазва обявения график на температурата на топлоносителя в съответствие с приведената външна температура и поддържането на температурата на подгрятата вода за горещо водоснабдяване 55оС на изхода от подгревателя към сградната инсталация.

(4) Продавачът е длъжен през неотоплителен период да подава топлинна енергия с параметри на топлоносителя при водните топлопреносни мрежи, в съответствие с поддържането на температурата на подгрятата вода за горещо водоснабдяване 55оС на изхода от подгревателя към сградната инсталация."

Явно температурата на парното се регулира според условията на околната среда но на изхода на абонатната станция трябва да е 55 градуса.
На мен па ми е явно, че не ти е ясно. От абонатната към сградата има 2 системи БГВ и ВОИ. Предполагам, че потретвам 55 градуса са за БГВ, а твоето питане за щранг-лирата в банята касае ВОИ. При ВОИ температурата на изхода от абонатната е променлива величина свързана с ..... Вече писах достатъчно в предните постове. Проблема в такива случаи е проблем на етажната собственост. Топлофикация може да се намеси на добра воля, ама а дано а, но надали.
А какво ти е точно дразнението? Финансова причина или ти е студено в банята?
  • 1
  • 2

Тема "Вертикални щрангове в панелка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: