• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nork - специалист
Защо никой до тук не спомена нещо такова?
https://amaxgas.com/6-khibridni-sistemi
При зададените условия това май си е оптималният вариант.
sokolov.91 - майстор
[youtube][/youtube]
нед сеп 27, 2020 8:35 pmnork написа:
Защо никой до тук не спомена нещо такова?
https://amaxgas.com/6-khibridni-sistemi
При зададените условия това май си е оптималният вариант.
Това много отдавна съм го споменавал... Всички плюсове и минуси на газ и термопомпа взети заедно. :-D
Много скъпо това последното бе.
При наличие на газ, защо ми е ТП? Какво ще покрива?
Ако съм много богат, добре, супер е.
Фейкотът обича да прави нещата сам.
съб сеп 26, 2020 7:25 pmfeikot написа:
Здравейте колеги, закупих къща, която създава предпоставка за много теми във форума, тъй като обичам да правя нещата сам (не от свидливост, а за личностно удовлетворение).
.....
Но явно не може да се справи физически или поради липса на умения, та
...и тия дни очаквам да дойде фирмата за да правят кофража и да излеят плоча.
...
Тия физиологични упражнения са най лесното от цялата галимация. Просто мааш и туй то. Шейсе квадрата къща ше си я напрая кукла, без да ма разберат до банкета.

Не ми мирише на изобилие от пари, та не знам дали би се възприела идеята за хибридна система.
Вероятно и никой не се е присетил за тия хибридни системи, освен тебе, nork, но...
nork - специалист
Ей..накара ме да се поровя за цената....
Скъпо, скъпо почват от 8+к лв. То на първо четене котел и правена ТП пак толкоз идват, но има 2 отделни елемента. А и човека сам си каза какво иска - отопление и охлаждане.
Пък избора си е негов, никой тук не му е счетоводител. Предполагам може да се постигне такава система и с тнтм, ама кое как не съм запознат.
LazarGanev - "Велик майстор"
Хибридната система е по-подходяща там, където няма газ от мрежа, т.е. водеща е ТП, а газовият котел е резерва. Една ТП винаги трябва да има резервен източник - той може да е реотани, пелетен или газов котел. Отдавна съм почнал една такава система, ама с тоя Ковид, инвеститора го хвана кризата, та не знам кога ще я завършим. Иначе ТП и котела са Бош, подовото - Рехау с управление през нета на всяка стая, високостенни конвектори Дайкин във всяка стая (7бр.), а топлата вода е от солари с подпомагане от котела (на пропан-бутан)
feikot - специалист
нед сеп 27, 2020 9:00 pmТрифон П.Трифонов написа:
Здравейте колеги, закупих къща, която създава предпоставка за много теми във форума, тъй като обичам да правя нещата сам (не от свидливост, а за личностно удовлетворение).
.....
Но явно не може да се справи физически или поради липса на умения, та
...и тия дни очаквам да дойде фирмата за да правят кофража и да излеят плоча.
...

Като седнах и калкулирах наема на хюнебеците плюс дали платна или шперплат,плюс 3см фибран,ми излезе 22 лв. на квадратен метър, а от фирмата ми искат 18 лв. като влиза фибрана в тая цена, арматурата е 1.2 лв за килограм,фирмата ми иска 1.5 за кг. плюс поставяне и транспорт, та реших да си дръгна кайсиите докато пичовете свършат тази работа.

По въпроса за отоплението, как се управлява температурата на котела като подовото иска 35 а радиаторите 50 градуса, газовия котел на 35 градуса ли се прави и се преоразмеряват радиаторите или са конвектори вместо радиатори или тия колектори за подовото са по-специални и се нагласят по температура ?
speka_rs - майстор
пон сеп 28, 2020 1:47 pmfeikot написа:

По въпроса за отоплението, как се управлява температурата на котела като подовото иска 35 а радиаторите 50 градуса, газовия котел на 35 градуса ли се прави и се преоразмеряват радиаторите или са конвектори вместо радиатори или тия колектори за подовото са по-специални и се нагласят по температура ?
Варианти бол за темепратурата, дали със 3 пътни клапани дали със по-големи радиатори или конвектори. Кажи дали ще е истинска термопомпа или ще е сглобена щот тогава много неща ще се изяснят и може да си харесваш по конктретни неща.
feikot - специалист
Ако ще е ТП ще е купешка истинска, голяма реклама на ЛГ ми прави една колежка,много била доволна.

Въпроса газ-тп не е решен.
Не зная да има значение "купешка" или "истинска" ТП, че да се гледат "конкретни неща". Се тая.
Относно Т на водата- Утепало се е за газ или ТП нискотемпературното отопление. То има (имаше) няколко "закачени" теми горе, ма Модератора разбута нещата, та трябва да подсказваме. Едната е за проблеми при отопление с газ.
Конкретно за тебе- задаваш си 35, да речем. Съоръжението, каквото и да е то (газ, ТП), си перка в оПтимален режим. Радиаторите просто си ги смяташ от таблица да ти топлят задната част на пантлона при 35 градуса, а към подово отклоняваш със смесителна група. Може и удурма подово. Теглиш водата след някой радиатор. Ако случайно стигнеш до оразмеряване на радиатори и възникнат въпроси- свиркай!
Фейк, сега има няква "нова" професия, нещо като мениджмънт в строителството.
От щерката го научих.
Ено време, кога зехме да строим, тати е бил супер мениджър и сичко останало.
Конкретно за кофражите, накупи дървен матрял, който после си влезе в покрива.
Страшни мениджъри са били древните! От къдье тва знание, да му се...а сега пари даваме, че децата да ни открехват, хаха!
За толко стаж, трябва да си изял форума с кориците. Тва поне е безплатно, а има повече от всичко.
Успех!
fbr - майстор
Да! - Да! Сега не се казва да скова кочина, сега се казва да реализирам кочина!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Избор на термо помпа за отопление на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: