Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
пон окт 12, 2020 7:18 pmmorfei1 написа:
Не можеш, щот си нямаш на идея колко много е 20kw. На 4-5кг. в час можеш ли да издържиш като разход, постоянен?

Мощност на котел се избира по-топлозагуби, а не по радиаторна мощност, то и радиаторите така ама.....

Нищо и аз като тебе имам 30кв. пък макс ми трябват 12-13кв. средно 6кв.
:2thumbs:

Аз мога да предположа, че отопляемата площ е под 120м2 :drinkers:
пон окт 12, 2020 6:41 pmmar80 написа:

А на 20 киловатовия котел, колко ще е мощността при тези градуси? Никак не мога да се съглася за 20 kw котел. Само бойлерите и лирите са 8 KW, макар, че бойлерите не са постоянен консуматор.
Ко речи? Ко ни разбра?!
От какво зависи количество пренесена енергия?
Аз съм котелът и ти подавам 20 киловата. Ти обаче си нефелен и усвояваш едва 13!!! Ко прайми!!! Ми задръствам са и спирам доставкити бре, аммаха я!
Или ги редуцирам до 13 щот съм гъфкаф, ръйш?

Котелът има обявена и гарантирана максимална мощност, а ти я ползвай както намериш за добре или доколкото ти е възможно да го правиш добре!

До тук имаш две неприемливи изцепки. Апострофираш за мощност на радиатори, както и въпросът за мощността на котел с обявени 20 киловата.
Двама си направихме трудът да смятаме при какви Т колко са ти мощни радиаторите, а това не е ли отговор на въпросът ти?

Офцифиално- при тези температури, от котелът ти се изискват посочените мощности, докато той е способен на максимални двадесет (20).
mar80 - специалист
140 кв. чиста площ, без изолация, с ПВЦ дограма.
filmatoplo - майстор
До сега с какво се е отоплявало .
mar80 - специалист
вт окт 13, 2020 8:02 amfilmatoplo написа:
До сега с какво се е отоплявало .
Единия етаж е с готварска печка Прити 12 кВт, като трудно се е затопляло.
morfei1 - специалист
Недей да съдиш за необходимата мощност по готварската печка.
mar80 - специалист
вт окт 13, 2020 9:00 ammorfei1 написа:
Недей да съдиш за необходимата мощност по готварската печка.
Е да, тя няма това КПД
speka_rs - майстор
100 % съм сигурен, че и 20 ще са много, ама няма да препоръчвам по малко, защото не мога оправя другото условие за комбинираност.

п.с. Колега, ако не ни вярваш, купи си 50 кВт, Грейко комбиниран и след това ще видим как ще го оправя ме на 20 кВт има вече такива случеи.
Готварските 12, за мен са прекрасен ориентир. Като ги мина през 70% КПД, което реално е по малко, в домашни условия, остават едни 8 киловата, които подавани само на моменти, естествено е да са недостатъчни за половината от 140 квадрата.

Подкрепям Шпека за Грейко 20 комбинатор, че на Лазар едва ли му се намира клиент под ръка, за 50.
mar80 - специалист
Грейкото добре, но като гледам най-близкият им представител е на 100 км и ме притеснява, като се наложи някакво обслужване или ремонт, как ще се оправяме.

Тема "Избор на комбиниран котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: