Изобщо не ви препоръчвам да връзвате разширитела към студената вода. Преди доста години ми го бяха препоръчали. Всъщност циркулацията ми не беше добра и нямах помпа.Водата ми завираше лесно, радиаторите не грееха добре. Първо ме посъветваха да сложа по-голям разширителен съд,направих го-сложих бойлер 80л. имаше известен ефект. Когато обаче го вързах към студената вода ефекта беше поразяващ! Доста време радиаторите не се загряваха, а огъня беше доволно силен. После, почти внезапно се загряха до много висока температура-радиаторите направо се "зачервиха". При най-малкото намаляване на огъня обаче циркулацията веднага пак спря! Останах с убеждението, че за да има циркулация при този режим, водата трябва да се загрее до такава степен, че налятането от разширяването й да се изравни с това създадено от разширитела, т. е.-работи под налягане,което съвсем не е безопасно.
Не споделям виждането разширитела да е вързан кото радиатор /с вход и изход/ та това си е безмислена загуба на енергия. Още повече наистина трябва да е с три отвора - най-високия за преливане, за излизане и влизане на атмосферен въздух /нали е отворена система/
Не споделям виждането разширитела да е вързан кото радиатор /с вход и изход/ та това си е безмислена загуба на енергия. Още повече наистина трябва да е с три отвора - най-високия за преливане, за излизане и влизане на атмосферен въздух /нали е отворена система/