• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
alsted - майстор
Изобщо не ви препоръчвам да връзвате разширитела към студената вода. Преди доста години ми го бяха препоръчали. Всъщност циркулацията ми не беше добра и нямах помпа.Водата ми завираше лесно, радиаторите не грееха добре. Първо ме посъветваха да сложа по-голям разширителен съд,направих го-сложих бойлер 80л. имаше известен ефект. Когато обаче го вързах към студената вода ефекта беше поразяващ! Доста време радиаторите не се загряваха, а огъня беше доволно силен. После, почти внезапно се загряха до много висока температура-радиаторите направо се "зачервиха". При най-малкото намаляване на огъня обаче циркулацията веднага пак спря! Останах с убеждението, че за да има циркулация при този режим, водата трябва да се загрее до такава степен, че налятането от разширяването й да се изравни с това създадено от разширитела, т. е.-работи под налягане,което съвсем не е безопасно.
Не споделям виждането разширитела да е вързан кото радиатор /с вход и изход/ та това си е безмислена загуба на енергия. Още повече наистина трябва да е с три отвора - най-високия за преливане, за излизане и влизане на атмосферен въздух /нали е отворена система/
AntonBM - специалист
Правилното свързване на открит разширителен съд е не с 2, а с 3 тръби:
Предпазна възходяща – към топлата тръба;
Предпазна низходяща – към студената;
Сигнална – прелива към канализация.
В схемата по-долу се вижда как се прави. Всяко съкращаване на тръбите води до намаляване на ефективността на това съоръжение. Не казвам, че няма да работи ако е свързан само с 1 тръба, но проблемите възникват точно при превишаване на температурата над точката на завиране.

Прикачен файл

RS.JPG
RS.JPG (32.29 KиБ) Видяна 18021 пъти
Transporterr - специалист
добре а при използване на циркулционна помпа как стоят нещата по същия начин ли?
AntonBM - специалист
ДА, няма разлика. Виждам, че си от София, ако живееш в стар блок погледни с колко тръби е вашият разширителен съд (ако е открит). По-малко от 3 няма да са. Често дори и повече – изкарват до съда няколко вертикални щранга.
Transporterr - специалист
аз имах неблгоразумието да си взема малък разширителен съд на който горната тръба е близо до ръба
отворен е отгоре с едни подрънкващ капак само. иначе има преливник и долен вход като м/у тях има тръбичка за ниво
като се замисля по същество си е с три входа/изхода, ако приема че отворената горна част е преливника .може би ако го затворя и отведа към тубичка ще стане досущ както трябва ,все пак пропилен гликола не е за канализацията.
alsted - майстор
При това връзване на разширитела вероятно при завиране на водата няма удари, не се чува тракане-характерно при връзването само с една тръба /+ преливна/? А би ли уточнил и въпросите по-долу?

Прикачен файл

парна инсталация.jpg
парна инсталация.jpg (142.4 KиБ) Видяна 16231 пъти
filmatoplo - майстор
В тая схема има неточности , сигурен съм че Антон я цитира произволно . На истинската по план тръбите са 4 на брой - като сигнална и преливна са 2 различни тръби . Сигналната показва до къде да се напълни съда предварително и завършва долу в котелното с кран който е постояннбо затворен , преливната е 10-20 санта в съда по високо и слиза също долу и се отвежда в канал .Също онези пунктирни линии над радиаторите за обезвъздушаване се свързват само на топлата тръба или всички щрангове се обединяват в една тръба и се включват в съда в най горната точка :wink: .
AntonBM - специалист
Не ми се чертаеше и взех схемата от едни лекции на доц. М. Златева (тази мярнах първо като разрових из компютъра си). Тази схема наистина не е много изчистена. Действително има грешка, която alsted е забелязал – въпроса „Тази връзка тук ли е или тук?” - наистина трябва да е на второто място, а не там, където е дадена в схемата.
По другите въпроси – линията наистина е алтернативна, а крана идея нямам защо са го сложили. Ако е отворен той ще байпасира голяма част от естествената циркулация и тя няма да минава през радиаторите. Ако е затворен, защо изобщо го има? Той е далеч от котелното и не е удобно да се отваря временно до създаване на естествена циркулация при начално запалване и последващо затваряне.
Сложих тази схема само за да покажа как се свързва откритият съд и изобщо не съм гледал инсталацията.
Filmatoplo е прав за преливната и сигналната! в тази схема те са обединени, но е по-добре да са отделени.
dalgia - специалист
С извинение , ако пиша нещо което е написано ама не изчетох всичко до край.Има РС с 2 , 3 ,5 извода.Това са изводи против замръзване.Затова се връзват пред и след помпа на по 1 метър.Ако се монтира вътре не е необходимо да се свързват.Наричат се предпазна възходяща и предпазно низходяща тръба.В блоковите инсталаций са изрязани защото често се случва да върти на късо през тях.Ако съда е на открито е задължително свързването им , като след помпата е желателно да се свърже вентил не кран за регулиране на потока.Целта е да се държи РС топъл независимо ото това , че има изолация т.к. през него ако няма поток то изолацията няма да го спаси от замръзване.Пред очите ми се е цепил панелен радиатор точно поради тази причина на връх коледа.
  • 1
  • 2

Тема "Разширителен съд" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: