• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Атанас Янев 2 - напреднал
Трифон П.Трифонов, къщата е на 4 етажа - всеки радиатор започва да се стопля в рамките на до 10 минути след старт на котела. При спирането му отчетената температура в системата започва рязко да спада.

Antonii, за съжаление чисто конструктивно предполагам, че взима въздух точно от комина - няма други входове или отвори в корпуса. В котелното помещение има отваряеми прозорци. Със сигурност изключвам притока на свеж въздух в помещението като потенциален проблем. Нямах представа, че тези нафтови горелки са толкова сложни и непознати елементи. Дано някой запознат с тях да види тази тема.
mitkomaca - специалист
чет мар 11, 2021 4:42 pmАтанас Янев 2 написа:
filmatoplo, благодаря за мнението. Имате ли представа кой от или около Варна може да ми помогне с диагностиката?

preslav, за буквано минути достигна 60 градуса. Тръбата за изходящи газове е с голямо Ф, предполагам е 35, тресеше се от изходящите газове и загря прилично много. Снощи пробвах (на студено пали и работи без никакъв проблем) да държа 75 градуса - закова ги за под 10 минути при температура на водата първоначално около 10 градуса. Първото подгряване се наложи след около 15 минути циркулация.

Днес посетих няколко фирми за ОВК във Варна - чуят ли нафта и направо настръхват, никой не може да ми съдейства. Не дават и контакт на някой, който може да помогне...

Силно се надявам от фирмата да не ме моткат и действително да са претоварени...
Меко казано съм отчаян :cry: :partyman:
Със риск да ме нападнат някои хора, мога да кажа по описания проблем на горелката да кажа, че помпата на горелката е дала фира щом на студено бачка а като е загреяла неще да запали просто е износена самата помпа и кагато е топла не дава достатъчно налягане зада направи горивото на мъгла да запали от искрата на горелката, бачках в един цех за стиропор и котела беше на нафта та му знам болешките, карахме го на квото се сети човек, горяло масло, трансформаторно, олио и каквото може да гори и е течно, та идеята ми е при пофторно запалване сложи в котела някоя запалена хартия и пусни горелката ако запали значи има износване на работните колела на помпата, отделно свалете капачето на помпата и там има цетка за боклук в гпровото
stoy@n - специалист
чет мар 11, 2021 8:34 pmАтанас Янев 2 написа:
.... чисто конструктивно предполагам, че взима въздух точно от комина - няма други входове или отвори в корпуса....
Няма такъв вариант!
:partyman:
preslav - майстор
Защо търсиш само във Варна https://termaex.com/index.php?p=3 - ясно е, че без пари няма да се реши проблема, а и това, което описваш като поведение на котела звучи страховито.
Атанас Янев 2 - напреднал
Колеги, днес една чудесна Варненска фирма локира и отстрани проблемите. Дюза, електроди и много сажди.
Оказа се, че комина е косвено виновен за всичко. Скоро ще изградя нов и се надявам проблемът да се реши дългосрочно.

Благодаря на всички!
  • 1
  • 2

Тема "Котел на нафта VIADRUS не може да запали (лоша тяга на комина)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: