• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Камина 10кВт, пък ако някога се ползва и втория етаж, се сменя горивната камера (кошничката) и камината става 16кВт
чет окт 07, 2021 7:19 pmLazarGanev написа:
Камина 10кВт, пък ако някога се ползва и втория етаж, се сменя горивната камера (кошничката) и камината става 16кВт
Ще камина грейко! Последен въпрос и няма да досаждам повече, тъй като умувам дали да е 10 или 16 KW.
Знам, че казахте 10, но това, че камината, ще е в мазето, а не в някоя от обитаемите части на 1вия етаж променя ли мнението ви, че 10 е достатъчно или да се насоча 16 KW ? (никъде в нета не намирам отопляема площ за камината с и без изолация).
Ужасно много благодаря за отзивчивостта и съветите, спасихте ме от глупостта да купя пелетен котел, за такава малка площ :prayer: :prayer: :prayer:
10 ще работи по-добре. Ще направиш опити да я изолираш, предполагам?
чет окт 07, 2021 11:44 pmLazarGanev написа:
10 ще работи по-добре. Ще направиш опити да я изолираш, предполагам?
Къщата е изолирана отвътре (1вия и 2рия етаж). Отвън още обмислям дали да я изолирам. (но и да е, ще е след тази зима).
Просто не бях сигурен, тъй като ще е в мазето, дали 10 KW, ще са достатъчни за 65 м2 плюс бойлера .
А защо не си поръчаш един ОВК проект, вместо да ме караш да повтарям една цифра 5 или 10 пъти? Сигурен съм, че са ти предлагали и 25кВт камина и се чудиш на кого да вярваш, не си първият. :cool:
пет окт 08, 2021 12:09 amLazarGanev написа:
А защо не си поръчаш един ОВК проект, вместо да ме караш да повтарям една цифра 5 или 10 пъти? Сигурен съм, че са ти предлагали и 25кВт камина и се чудиш на кого да вярваш, не си първият. :cool:
Не, не :) 10 KW, ще е ! Много благодаря за съдействието и търпението! Утре отивам да я поръчам! :supz: :prayer: :prayer: :prayer:
andy_forresite - майстор
Попитай какви материали трябват да изолираш камината, къде и как да ги поставиш и откъде да ги купиш. Камина в мазе не е добра идея, освен ако не търсиш отопление и там. Аз съм с малка площ с пелетен котел 20 киловата в мазе. В мазето и едно подобие на коридор с обща площ към 30 кв.м. става топло зимата. Някъде 18-20 градуса се получават и то при духаща външна врата. Нарочно не съм слагал термоизолационни материали върху тръбите. Помисли ще има ли приток на въздух за камината и ако няма, откъде ще й го осигуриш. Не знам колко ти е голямо мазето и колко добре е уплътнено спрямо външната среда. От камината ще губиш едни 1.5 квч топлинна енергия. В количество пелети това означава около 350 грама на час от топлоотдаването от камината. Ще ги ползваш ли тези 350 грама? Разбира се, това са груби числа. Не съм ги измервал и не съм сигурен дали са толкова.
Повечето хора обявяват застроената площ, която отопляват. Например двуетажна къща 10х8 метра = 80 кв.м. или РЗП 160 кв.м. Да кажем на първия етаж са две стаи и кухня + баня, тоалетна и коридор. Стаите са 4х4 или по 16 кв.м. Стават 32 кв.м. + 12 кухнята = 44; Плюс 4 коридора плюс 3 за банята и тоалетната = 51, хайде нека са 60 квадратни метра. Същото и за ет. 2. Стълбището заема площ и обем и не всеки го отоплява. То обаче тихо се включва в 160-те. Да не се окажат реално отоплявани чиста площ 100 вместо 160...
Както споменах аз също отоплявам малка площ с пелетен котел в мазе. Чиста обитавана отоплявана площ - 65 кв.м. в 4 стаи. Две са една до друга в къща и други две в пристройки, т.е. самостоятелни. Няма топлообмен между другите две. Отваряш вратата да излезеш и топлото изчезва в атмосферета, без да се разпределя в коридор и от него в друга стая. Т.е. не остава в къщата, а заминава навън. Реално става топло в 100 кв.м. (мазето, коридоронищото и 2 антрета) Една спалня 16 кв.м. не отоплявам на този етап щото не ми трябва. Разходът на пелети върви от 1.5 кг/ч нагоре като стига до 2 кг. Или по 2 чувалчета и кусур заминават на ден зимно време. Като не спирам отоплението през нощта стават 3 чувалчета (45 кг). Твоите 65 км.м. сигурно са истински, т.е. в една къща (един обем) и разходът на пелети ще ти е по-нисък. Просто дадох пример как за 65 кв.м. пелетен котел с горелка 20 кв (и двете грейко) не са прекалени, преоразмерени и пр. Топлоизолация имам тук-таме. Разбирай че нямам.
  • 1
  • 2

Тема "Помощ за избор на тип отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: