Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kozl - майстор
От гледна точка на корозията инсталацията не трябва да се източва. При напълване с прясна вода тя започва да разтваря окисите на желязото и корозират нови повърхности на тръбите. Като прясната вода се насити по разтворимост тя престава да е агресивна. Е верно, че ще е оцветена и омърсена, но пък няма да е агресивна. Вместо да се източва, по-подходящо е да се филтрира.
Два сезона съм засичал уреди по радиаторите дали начисляват показания. Уредите бяха Сименс и през времето без отопление показанията не бяха променени. И до колкото си спомням временния брояч се нулира ва 31.12 и при нулирането отчетеното се прехвърля в паметта.
Как точно работят тези "топломери" не съм установил. В схемата има 2 термистора и предполагам, че прави диференциална разлика по тях, но как пресмята отброяването по тази разлика :? Може би по часовник :?
А как пълната система ще генерира диференциална разлика, а източената система не :rolleyes:
С какво ще се промени Т от това дали радиатора е пълен с вода или празен :?
Ако обаче имате истински топломери с вграден дебитомер и с датчици за входяща и изходяща Т, то е достатъчно да се спре потока с крановете и дебитомера ще спре да се върти и да отчита.
И все пак уредите може да отчитат "нищото" при неизправност или при технически дефект. За това е подходящо да се отчитат след приключване на отоплителния сезон и преди началото на следващия, т.е. 2 пъти годишно. Е да ама отчетите се плащат и .....
А може и месечни отчети, особенно когато "топломерите" и водомерите са с дистанционно отчитане. Но колко ли ще е сметката за отчитането :? Може би по 12 :shock:
А ако няма възможност за дистанционно отчитане, отчитането е кошмар.
chapara - майстор
По неписан закон, след изграждането на инсталацията от черна тръба най вече, се прави студена проба 72 часа и инсталацията седи пълна . Празни се само в случай на ремонт по нея. Освен всичко това водата за пълнене минава през общия водомер и неминуемо са заплаща от ЕС. Дори в някои аб. станции, като нашата се пълни и е свързана с топлата вода за да плащаме и подгряването🙄 Празненето създава предпоставки за манипулирана на системата! Топлинните разпределители не генерират отчет извън отоплителния сезон!
kozl - майстор
ср дек 01, 2021 10:48 amchapara написа:
Дори в някои аб. станции, като нашата се пълни и е свързана с топлата вода за да плащаме и подгряването
То не е точно тъй, защото в абонатните станции има 1 топломер и по него се плаща при изравняването. Инак доста абонатни са така свързани, че от БГВ се пълни ВОИ.
До сметките по изравняването - миш, маш :rolleyes: Откак от КЕВР промениха формулата за определяне на базите за плащане до изравняването хич не моем да я проумеем :? Чукат некви кинти, които формулно требе да са обвързани с Т на околната среда, но дали е така :?

Правих проверка за 2 сезона, не помня кои години и софийската Топлофикация беше събрала по-малко пари по фактурите с базите, отколкото по отчета на топломера и при изравняването абонатите изреваа на умпрел,о оти почити всички имаха да доплащат. След тва Топлюфикацята се усети и наду последните сметки за сезона и вече втора година така, за да мое да връща и да намали недоволните :-D
Последваха общински проверки, които завършиха с мълчаливо съгласие. Ама на тези от КЕВР :axe:
Предишната формула за определяне на базовите плащания, се получаваше от умножение на коеф. за всеки абонат, получен от консумацията му от предната година по разликата в отчетената по общия топломер топлинна енергия и изчислената за БГВ. То коеф.бяха 2 един за отопление и един за БГВ. И понеже топломера е един, то енергията за БГВ се изчислява по некви формули за куб.метър топла вода и сума на базова консумация и после от отчетената по топломера се приспада тая за БГВ.

Та в крайна сметка при изравняването енергията за БГВ се определя от неква формула за затопляне на 1 куб.метър вода, умножено по сумарната консумация на потребителите, която е сума на показанията на водомерите за топла вода.
Съдейки по горното преливането от система БГВ за напълване и допълване на система ВОИ не влияе на сметката за БГВ :wink:
Пълненето и допълването на ВОИ отиват в графа "общи части".
muhala - майстор
ср дек 01, 2021 7:55 amkozl написа:
...Уредите бяха Сименс и през времето без отопление показанията не бяха променени. И до колкото си спомням временния брояч се нулира ва 31.12 и при нулирането отчетеното се прехвърля в паметта.
Как точно работят тези "топломери" не съм установил. В схемата има 2 термистора и предполагам, че прави диференциална разлика по тях, но как пресмята отброяването по тази разлика :? Може би по часовник :?
А как пълната система ще генерира диференциална разлика, а източената система не :rolleyes:
С какво ще се промени Т от това дали радиатора е пълен с вода или празен :? ...
Нашите са Сименс WHE501-D29. Започват да интегрират температурата на радиатора по времето, ако температурата при уреда е над 28*C.
Въпреки, че уреда е с два датчика и може да мери разлика, при мен това не е така. Ако уреда пише AL3.1, това означава алгоритъм за измерване 3.1, който използва само един сензор.
Прикачен файл:
Untitled.png
Untitled.png (81.66 KиБ) Видяна 946 пъти
kozl - майстор
ср дек 01, 2021 1:40 pmmuhala написа:
Нашите са Сименс WHE501-D29. Започват да интегрират температурата на радиатора по времето, ако температурата при уреда е над 28*C.
То това означава, че като Т в помещението стане по-голяма от 28 гр и Т на радиатора се изравни с тази в помещението, Сименса ще почне да отчита :?
Е да ама не съм съм сигурен, че Т и в най-големите жеги е ставала повече от 28 гр. там където бяха тези Разпределители. Факт е, че през през времето на престой на ВОИ пълна с вода, разпределителите не бяха добавяли в брояча.
chapara - майстор
kozl, защо лятно време по време на ремонти, било смяна на радиатори и др. трябва с-мата да се пълни от БГВ. Старата ни пластинчата аб. станция си беше вързана на студената вода за пълнене. Какво наложи различно захранване :?
Не съм толко навътре в нещата.
kozl - майстор
Ми тя логиката може би върви от към автоматичната пълначка и за това, че е логично допълването да е с топла вода през нея.
А пък като се :? то и при аранжировката на абонатните с които имам досег, ми то най-късия път на връзката е там.
chapara - майстор
Не ми звучи убедително :-D
dragozow - майстор
Както и да е, ще оставим системата пълна след сезона, защото тази година като пълних празната система при дрениране излизаше с цвят на боза. Имаше и доста запушени радиатори.
Фитилчо - майстор
ср дек 01, 2021 12:18 am5kof написа:
Миналото лято по време на един кошмарен ремонт се наложи да развием 1-2 крана от отоплителната инсталация на блока, в който живеем. Сграда с Акт16 от ноември 1995г. Чудех се дълго време от къде въобще минава водата по тия тръби, запушени от ръжда. Останах с впечатлението, че ръждата е тази, която държи тръбите да не се разпаднат и потекат. Една от причините за това състояние е, че двама малоумника са се заели да "управляват" абонатната станция. И всяка пролет като спре толоподаването източват цялата система. Защо? Защото нямат акъл за 5 пари - да можел всеки да си прави, какво си иска ремонти. Но глупостта по хората ходи.
Абсолютни молумници!
Как ще източвшаш системата от вода? Трябва да си пълен кретен! :lol:
Инсталация/Камина/Котел НИКОГА Не се оставят без вода, еле пък цикли пълно празно с мессеци...

Калояне, какви въпроси задаваш, уж си умно момче...

Тема "Да се източва ли парното след отоплителният сезон?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: