• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
шоп - майстор
нед дек 26, 2021 11:16 pmradius написа:

15см фибран са безсмислени за под подовото и това на база сметки на топ уважаван проектант. Извинявам се на шоп, че опонирам, ако трябва и сметки ще сложа.
Само преди 10-15 години масовата външна ТИ изолация се правеше от 5 см стиропор и скептиците смятаха, че това са пари на вятъра, как никога нямало да се изплати, как с тези пари щели да се топлят 10 години да кажем...

Сега за външна ТИ дебелина под 10-12 см никой не слага, а хората се ориентираха към 15-20 см.

Сметките се променят и никой не може да сметне каква ще е цената на енергоносителите след 10-20 или 50 години.
За мен не е безсмислено инвестицията в ТИ. У нас съм сложил 14 см изолация под водното подово на етаж 1

Но както и да е. Топикстартера ще слага 2-3 см изолация. :-D
LazarGanev - "Велик майстор"
пон дек 27, 2021 7:39 amшоп написа:
нед дек 26, 2021 11:16 pmradius написа:

15см фибран са безсмислени за под подовото и това на база сметки на топ уважаван проектант. Извинявам се на шоп, че опонирам, ако трябва и сметки ще сложа.
Само преди 10-15 години масовата външна ТИ изолация се правеше от 5 см стиропор и скептиците смятаха, че това са пари на вятъра, как никога нямало да се изплати, как с тези пари щели да се топлят 10 години да кажем...

Сега за външна ТИ дебелина под 10-12 см никой не слага, а хората се ориентираха към 15-20 см.
Първо - изолацията на стени таван има за цел да те изолира от външната температура, която може да е -20*С, а под етажа с подовото температурите почти никога не са под нулата. Все пак има различни случаи и проектантът на подовото се съобразява именно с това, а не с факта, че шоп е заложил 14см в своята къща :wink:
Второ - посоката на разпространение на топлината е нагоре и настрани и най-малко - надолу, така че от само себе си е ясно, че няма нужда на пода изолацията да е с същата дебелина, както на стените и тавана
Трето - все пак проектантът трябва да се съобразява и с даденостите, т.е. завареното положение, а не да отсече "не става за подово", както би казал шоп :cool:
шоп - майстор
То затова от проекти и проектанти форума е пълен с теми от типа:
Помощ: подовото не грее, сметките са високи, студено е, стъпката е голяма, има зебра, кръговете са дълги, тръбата е тесна, няма дебит, помпата е слаба...

Аз лично и под бетонните пътеки около къщата съм сложил 5 см фибран, защото грунта е един сериозен енергиен вампир и тегли яко топлина.

Прилагал съм много картинки по темата + такива с термокамера. Всички знаем как се разпространява топлината, но това не означава, че няма и топлозагуби надолу.
-20 навън и + 20 в помещението е разлика 40 градуса за стените
+35 в тръбите на подовото и + 5 гр на земята под плочата пак имаме Дт 40 гр

Ако имаше проект топикстартера нямаше да я има темата.

Прикачен файл

1р.jpg
1р.jpg (34.81 KиБ) Видяна 522 пъти
speka_rs - майстор
Колега кажи къде се намира къщата ?

Според мен стъпка 15 см е голяма, ако няма сериозна външна изолация. И максимума на 16 мм тръба е 80 м. Да не стане 15м2 стая 1 кръг 100 м и след това защо ми е студено ?
aidenmz - помощник
Къщата е в Бургаски регион.По - точно с.Каменар.Изолация мисля да правя външна с 10см. стериопор и това за 15 см. стъпка е с фи20 тръба и 100 метра кръг
gruio - специалист
Моя съвет е дадеш няколко стотин лева и някой кадърен проектант да ти сметне какво, къде и как може да се направи.
Залагаш хиляди левове инвестиция и възможността да седиш на студено и не си наясно какво правиш. А тази тема ще се превърне в махленски спорове, освен ако не дадеш план на къщата и детайли за изолация и дограма и не се намери някой доброволец поне да ти сметне топлозагубите. От там може да се сметне колко кръга по колко киловата са ти нужни, ще има ли БГВ с тая помпа и каква мощност ще ти е необходима. Иначе за изолацията колкото повече толкова повече - винаги е добре.
Ако не можеш да си позволиш да изядеш много от пода аз бих заложил някакво алумниево фолио допълнително към тези 2-3см. За мен минимума е 5, освен може би ако не говорим за втори етаж на къща, в която първия винаги ще е обитаем. Тогава бих си позволил 2-3см.

Тръбите за конвекторите съм виждал да ги пускат в изолоцията под тръбите за подовото като я изрязват. Дали е правилно - не съм експерт да кажа, но според мен е по-добре от това да са до стената.
PIP - майстор
Напълно съгласен с шопа =D>
  • 1
  • 2

Тема "Парна инсталация в нова къща - въпроси" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: