Най - вълнуващия въпрос зимно време.
MamaMy - майстор
Относно подредбата на форума предполагам, че БГВ и бойлери трябва да са при ВИК, но ми стана любопитно защото вече сигурно за 20 път срещам въпроси за отопление със слънчеви колектори, а доколкото знам май само Шоп-а е пробвал нещо по въпроса във форума. Загледах и една тема с един огромен буфер на която система ти си консултант. Интересни решения, но какво правят лятото щом не са дриинбек?
Затворена система.
Лятото имам излишък. През останалото време, всеки един ват се оползотворява- БГВ, с приоритет, останалото за отопление.
Много съм добър с математиката. Така съм си сметнал компонентите в системата, че над 80 градуса не правят колекторите. Влиза в равновесие.
Освен перфектният ЮПС, допълнен с фотоволтаик 300вата, има ли слънце, системата работи само на слънчева енергия, включително всичките 7 контролера и 5 помпи.
Панелите са от умните- над определени градуси си променят покритието.
Andri01 - майстор
НАСА и коллото им на Марс ряпа да ядат!! :prayer: :partyman:
LazarGanev - "Велик майстор"
нед мар 20, 2022 5:39 pmMamaMy написа:
Относно подредбата на форума предполагам, че БГВ и бойлери трябва да са при ВИК, но ми стана любопитно защото вече сигурно за 20 път срещам въпроси за отопление със слънчеви колектори, а доколкото знам май само Шоп-а е пробвал нещо по въпроса във форума. Загледах и една тема с един огромен буфер на която система ти си консултант. Интересни решения, но какво правят лятото щом не са дриинбек?
Не се сещам за коя тема говориш, но във всички случаи като се проектира една система трябва да се мисли от всякъде, да се мисли за всеки сезон. Не знам защо смяташ, че бойлерът трябва да е в раздел Водопровод и канализазия - може би защото се връзва с водопровода? Ами той и към ел. инсталацията се връзва. А тези със серпентина се връзват и към топлоизточник. А и доста нови хладилници, някои кафемашини също се връзват към водопровода - и те ли трябва да са там? Щом става дума за ел.частта на бойлера е нормално темата да е в Електротехника, а като става дума за подгряване от топлоизточник е нормално да е в Отопление :cool:
brum - майстор
Аз пък обмисля отопление с фотоволтаици и термопомпа. Ама иска повечко сметки за да се види разумно ли е. Трябва да се сравни COP-а при различни температури, ефективността на соларните колектори и фотоволтаиците при студени време.

Иначе фотоволтаика има предимства - по-проста инсталация и енергия която можеш да ползваш за всякакви цели. Обаче подозирам, че в студено време енергията която получаваш на квадратен метър ще е по-ниска от слънчевият колектор за топла вода. Цената на "буфера" също се качва - батериите са грубо двойно по-скъпи от буфер за вода със същата енергия.
шоп - майстор
нед мар 20, 2022 10:22 pmbrum написа:
Обаче подозирам, че в студено време енергията която получаваш на квадратен метър ще е по-ниска от слънчевият колектор за топла вода.
Мисля, че бъркаш.
При студено време КПД то на фотоволтаика се качва, а на слънчевия колектор за топла вода КПДто пада.

Отделно използваш геотермална енергия и като цяло според мен вършиш по много правилен път.
ТП задвижвана от фотоволтаик ще е без конкуренция.
brum - майстор
Шопе, за друга тема е, ама ако си прав ще е хубаво. Притесненията са ми, че средният добив на енергия от слънчевият колектор ще е по-голямо от този на фотоволтаиците и термопомпата. Ама като успея да си вдигна главата от задачи ще го посмятам малко с данните за изминалата зима. Това след като ти изпрограмирам "цъкалката", че вече седи от над месец събрана на бюрото и само трупа прах :) .
шоп - майстор
За цъкалката не се притеснявай, нея ще я инсталирам за следващият отоплителен сезон.

Иначе по темата:
ако имаме достатъчно площ за монтаж не е проблем, че КПД то на фотоволтаиците е доста по-ниско от КПД то на слънчеви колектори. Идеално щастие няма. Всяко нещо си има + и -

Моя път е следният. Вакуумни колектори подгряват вода до много ниски градуси за да има максимално КПД на соларите (20 - 25 гр да кажем) После с една ТП извиличам топлината и охлаждам водата до 15-20 гр, която пак отива към колекторите. Това е вариант за КОП на ТП 7-8 :-)
6osi6 - майстор
За два от тези на wolf https://www.heizungsdiscount24.de/solar ... ilber.html
колко литра бойлер или буфер е по-добре да се сложи?
2 по 300 литра, които да се греят последователно или един от 500?
Eдин 100-150 + още един 200. Ако вторият е буфер, интегриран в съществаща отоплителна система, в преходните сезони може да помага на отоплението. При мен е така от края на Март, Април почти само на панели, от средата на Септември и във всеки слънчев зимен ден. Просто харча малко БГВ.
Контролер с възможност за управление на зонов вентил и поне 2 бойлера.
Малкият бойлер с приоритет.
Последователно.
С тази квадратура топля 80+500. След 3 дни стават пълни 2 години експлоатация. Супер доволен съм а може и още. През лятото имам огромен излишък. Нужен ѝ е басейн на инсталацията или повече жени.
Просто такива бяха налични и монтирани в друго време и по други проекти.
Сега бих направил както писах по горе.
Ще си ги избираш слънчеви, нали? Макар, че за малкият е трудна работата. Сякаш изборът се свежда само до един на сънсистем, стоящ, с 2 серпентини.

Тема "Избор на слънчеви колектори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: