• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Дай Боже всекиму, на който се налага, печка с възможност за такава регулация!
Дай и на animi2006 една такава!
И сухи дърва, да не забравиш! Много дърва.
animi2006 - специалист
вт апр 05, 2022 6:28 amESPACE написа:
Клапа на кюнеца няма ли?
Има, но при затворена клапа и затворени отвори долу на чекмеджето за два часа дървата са изгорели.
animi2006 - специалист
вт апр 05, 2022 10:57 amТрифон П.Трифонов написа:
Едноходова печка, комбинирана с евентуално хубав комин, с прилична тяга и описаният проблем е налице. Да не забравяме и ветровитите дни, в последно време, което донесе проблеми не само на печките!
Лира с клапа. Еспейса не случайно попита.
Лира, понеже ще "открадне" малко от бягащата в комина топлина и клапа,която да забави пушилката (димни газове им викат).
Лира, с клапа е по добре, отколкото да се търси само клапа.
Димитре, животът на лирата и почистването ѝ, е толкова, колкото на кюнец. Тук се търси положението между описаното и пропушване. Сурови дърва изгарят за норматив!!!
Мисля, че тук е необходима.
Натрупване на сажди се появява при тлеене. В случаят имаме яко горене- по малко проблеми с креозот, да не кажа никакви.
У дома печковите комини никога не са почиствани.
Единствено на пелетния котел, понеже го направих 5 ходов и супер ефективен.

пп. Хм, ми тя, нейната печка, си има клапа. Явно не е достатъчна.
Продължавам да твърдя, че лира, с клапа, ще подобри положението, но- "така си мисля Аз и група съветски учени".
animi2006 манипулираш ли по, който и да е начин, клапата на печката си?
Да, отварям клапата и чекмеджето при палене. Като се разгори, затварям чекмеджето и отворите му и затварям клапата. За два часа изгарят дървата, а след 4 часа няма и помен от жарава. Понякога остават неизгорени дърва, от мокрите, но и жар няма.
animi2006 - специалист
вт апр 05, 2022 6:55 pmmiliad написа:
Тия печки са тотално недоразумение. Нямат уплътнение никъде и смучат въздух от където се сетиш. През чекмеджето за пепел, през вратите за зареждане, през отворите за регулация щот не уплътняват, през отворите над стъклото щото не е предвидено да се затварят. Няма значение какво ще сложиш, топли докато слагаш дърва. Жар не задържа. Аз вместо лира, бях навъртял кюнец само от кривки.
Но "печката" е недоразумение. Освен да я затрупаш с тухли да акумулират топлина не виждам друго спасение.
Затрупала съм я отвсякъде с тухли от акумулираща печка🙂
floydogi - специалист
То и дървата са важни какви са.
ZEDYCUS - майстор
Тухлите ги сложи вътре не отвън, по тоя начин както го описах по горе, с дебели сухи дърва като ги оставя вечерта в 12 часа до сутринта си имам въглени и жар. Двойната решетка задържа повече пепел и не може да влиза много студен въздух от чекмеджето долу. Мога да ти снимам по нататък как съм ги добавил където мога вътре.
animi2006 - специалист
ср апр 06, 2022 7:27 amZEDYCUS написа:
Тухлите ги сложи вътре не отвън, по тоя начин както го описах по горе, с дебели сухи дърва като ги оставя вечерта в 12 часа до сутринта си имам въглени и жар. Двойната решетка задържа повече пепел и не може да влиза много студен въздух от чекмеджето долу. Мога да ти снимам по нататък как съм ги добавил където мога вътре.
Да, снимка би ми била от полза.
ZEDYCUS - майстор
Другата седмица, като ида на вилата ще снимам.
  • 1
  • 2

Тема "Лира печка на дърва - мнения" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: