• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Съгласен съм напълно, че компромис с качеството не трябва да се прави, но пък какви са тия цени наистина :shock: . Вчера и днес изградихме едно обектче 50м2, но цената дойде под 70лв/м2, а материалите са Рехау. Не знам какво толкова включват тези оферти 100-120лв/м2 :?
istefanov87 - специалист
пет юли 08, 2022 6:41 pmLazarGanev написа:
Съгласен съм напълно, че компромис с качеството не трябва да се прави, но пък какви са тия цени наистина :shock: . Вчера и днес изградихме едно обектче 50м2, но цената дойде под 70лв/м2, а материалите са Рехау. Не знам какво толкова включват тези оферти 100-120лв/м2 :?
За офертата за Рехау още не знам, ще я видя тези дни какво точно ще включва и колко ще е реално цената.
От офертата за Тиеме виждам:
- труд ми казаха 20-25 лв/м2 - това го нямам реално оферирано, малко е "на око" засега
- тръба имам при максимална гъстота около 800 метра - за 80 м2 това значи 10 метра на 1 м2, при цена от 2 лв на метър, ето още 20 лв/м2
- подложката е около и малко над 2000 лв за 100 кв или още 20 лв/м2

Дотук са 60-65 лв/м2 само за тръба, подложка и труд. Отделно има колектор и разклонителна кутия, от които общо идват едни 10 лв/м2 (то е ясно, че е фиксирана цена, но да кажем че искаме да изкараме цялото нещо в лв на м2).

В тези 100-120 лв/м2 от фирмата, която ще ми даде Рехау, може да влизат термостати по стаите, замазка и някакви такива неща, плюс по-скъпи тръби и подложка и си стават нещата ... ще видя вероятно другата седмица.

Не мога да преценя с кое ме удрят толкова много, ако за 50м2 обект е излязло под 70 лв/м2 с Рехау явно има някакво разминаване (особено предвид че при по-малка квадратура фиксираните неща като колектор и разклонителна кутия реално тежат повече)
radius - майстор
Ами нали искаш някой оторизиран да ти го свърши и с гаранция, там те удрят, мисля и сам се сещаш.
LazarGanev - "Велик майстор"
пет юли 08, 2022 11:13 pmradius написа:
Ами нали искаш някой оторизиран да ти го свърши и с гаранция, там те удрят, мисля и сам се сещаш.
Не, не е там! Ние да не би да не сме оторизирани и да го правим нелегално, без гаранция? :cool:
istefanov87 - специалист
пет юли 08, 2022 11:13 pmradius написа:
Ако 10 години гаранция ми слагат 20-30 лв/м2 с това нямам проблем, гаранцията съм ОК да си я плащам.
Проблемът е ако ме товарят двойно за тръби, подложка и такива неща на една и съща марка, примерно - тогава не съм навит със сигурност.
шоп - майстор
пет юли 08, 2022 9:58 pmistefanov87 написа:

В тези 100-120 лв/м2 от фирмата, която ще ми даде Рехау, може да влизат термостати по стаите, замазка и някакви такива неща
Може...може и 20 см топлоизолация под водното + 10 см армирана, пердашена замазка + фибри и пластификатор, разбира се цимент, пясък, транспорт е включен в цената + даже гранитогрес :-))))))))))))))))))))
За диаметър не тръба, дължина на кръгове, характеристики на помпата нищо:-)))))))))))))))))))))

Пак пиша: прочетете темата за водно подово, че има много дали една торба пари на профита и мръзнещи зимата:-(
istefanov87 - специалист
съб юли 09, 2022 9:41 pmшоп написа:

В тези 100-120 лв/м2 от фирмата, която ще ми даде Рехау, може да влизат термостати по стаите, замазка и някакви такива неща
Може...може и 20 см топлоизолация под водното + 10 см армирана, пердашена замазка + фибри и пластификатор, разбира се цимент, пясък, транспорт е включен в цената + даже гранитогрес :-))))))))))))))))))))
За диаметър не тръба, дължина на кръгове, характеристики на помпата нищо:-)))))))))))))))))))))

Пак пиша: прочетете темата за водно подово, че има много дали една торба пари на профита и мръзнещи зимата:-(
Темата за водното подово още преди да пусна темата я бях започнал от някъде, след като се спомена по-рано отново прегледах да не би да съм изпуснал нещо .. в последните 50на страници (от 2020та насам) аз не виждам нещо, което да върши работа за въпроса който задавам.

Не изключвам проблемът да е в мен и в това, че не разбирам, но нека опитам да формулирам постановката и въпроса отново, за да проверим.

Първо постановката:
- Имам проект за самото подово, който е изпълнен от човек на който смятам, че може да имам доверие - не разбирам достатъчно за да коментирам детайлите по проекта, но засега допускането ми е, че проектът е ОК и ако се изпълни качествено всичко ще е супер.

- По този проект имам определени количествени сметки, за които търся ценово изражение и съответно говоря с различни хора, които искат да ми продадат стоката си (съответно, добре е да проверявам информацията, която ми дават, независимо).

- Нямам абсолютно никакво намерение да правя каквото и да било сам - искам да дойде някой, да си донесе материалите и да изпълни проекта от-до. Ако това ще удвои цената, така да бъде, стига да го свърши качествено.

Засега (благодарение на една друга тема, която бях пуснал), изглежда че за термопомпа клоня към TOSHIBA ESTIA POWERFUL HWS-P1405 (като цяло ме убедиха най-много хората, а и мога да я взема с добра отстъпка) - не знам защо това трябва да има отражение към чуденето ми за марките и цените при подовото, но засега това е към което съм се насочил.

Другата седмица евентуално ще имам по-конкретно за Рехау точно колко ще излезе на квадрат, плюс разбивка на това какво включва офертата - до тогава не мога да коментирам повече. 100-120 са просто числа чути по време на разговора, без конкретна оферта. Шансът да са ми казали грубо 100-120, пък в понеделник да ме изненадат с 50 е твърде малък, така че предполагам че все пак ще бъде във въпросния диапазон.

За Тиеме приблизително ми искат 2 лв за метър PEX ф16х2 тръба (от която имам 6-700 метра или 15-16 лв/м2), около 20 и няколко лева на квадрат за подложка, която колкото чета върви с някакъв графитен стиропор 1.7 см отдолу и 20-25 лв на квадрат за труд. Същите хора казват, че тръбата на Тиеме не отстъпва с нищо на тази на Рехау и разликата е само от марката (едно от твърденията, които се надявам да проверя с някой компетентен и независим тук).

Дотук с постановката.

Въпросът ми е, първо - тъй като аз само с тръба, подложка и труд минавам около и над числата, които други хора тук цитират (а то си има и други неща, при това не малко), се опитвам да разбера къде е уловката ... с цената на труда ли ме цакат, с цената на материалите ли или просто сравнявам несравними неща от неразбиране ..
Втората част на чуденето е да разбера ако хипотетично другата седмица Рехау ми се потвърди тази цена от 100-120 лв/м2 дали разликата с Тиеме идва от марката или реално има добавена стойност заради която си струва да взема Рехау.

Ако някъде в 300те страници на споменатата тема за водно подово е дискутирано нещо подобно покорно моля за извинение, но поне в последните 50на не намерих нищо, което да е дори близко като дискусия, а предвид че все пак говорим и за цени не искам да се водя от дискусии от преди 2-3 години, защото както се казва напоследък, цените не са това което бяха.
Кумчо Вълчо - специалист
съб юли 09, 2022 9:41 pmшоп написа:

Пак пиша: прочетете темата за водно подово:-(
Шоп извинявай, но би ли постнал едно линкче към темата, за която споменаваш, че явно търсачката на форума е с характер, за напреднали ''IT''-та. Смени жената, смени дизайна, ако ще е дизайна май по-добре ще е ''old'' да е, че на ''new'' търсачка нещо се не види.......
viewtopic.php?f=10&t=13313&hilit=%D0%B2 ... 0%B8%D0%B5
Прелиствай, като не ти работи.....Куме!
Тя отишла на 3стр. чак!!!
Кумчо Вълчо - специалист
Трифонов благодаря за линкчето, направи ми живота по-лесен :prayer: !!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Подово отопление - от къде?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: