• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
нед окт 23, 2022 1:14 pmДетето написа:
съб окт 22, 2022 5:47 pmmaistora1965 написа:
В момента дори и при напълно загрят боилер от серпентината пак има разлика м/у входа и изхода предполагам че ако потоците са обърнати това ще се промени.
Нали това е идеята, на входа на серпентината да подаваш 35*С да речем а на изхода да имаш по висока температура.
Вход горе или вход долу?
Ясна е логиката, но не става ясно дали подкрепяш майсторовото питане или си съгласен с твърдението на abcd.........
maistora1965 - специалист
При напълно загрят боилер има разлика между температура фход и тампература изход при нормално свързване вход горе изход долу.Температура изход е по ниска от температура вход може да е смалко но е по ниска и когато термопомпата не работи а е в изчакване тази разлика се увеличава.Мен ме интересува дали ако обърна потоците входа е отдолу а изхода отгоре и водата в боилера се подгрява от фотоволтаик с помоща на ел.нагревателя водата която е на изход от серлентината по дълго време ще е с по висока температура.Водата от обема на боилера почти не се използва така че топлата вода в боилера ще се ползва основно да загрява серпентината и от там да помага на термопомпата в светлата част на деня.Ще се загрява само от фотоволтаиците когато има слънце през останалото време ще е като някакъв вид буфер.
Майсторе, в бойлер, пък и не само, топлата вода е горе.
В момента Вход ти е горе, Изход долу.
Загрей си бойлера до определена Т, пусни потока през серпентината и измери температурата на Вход и Изход!
Размени им местата и отново направи същото!
Аз мисля, че е удачно да ги размениш, понеже топлото винаги е горе, а ти искаш по висока на изход, нали. Идеята няма нищо общо с принципа на "противоток", където серпентината отдава енергия на обема отгоре надолу, което си е естественото положение- топлото горе

Освен това, което мисля и може да е погрешно, понеже не съм го правил, не си споделил схема на инсталацията.
Да не се окаже, че трябва да монтираш допълнителна помпа, възвратни клапани и тн. Пък може да ги има, знам ли?!
LazarGanev - "Велик майстор"
Ти искаш да го ползваш като електрокотел, така че го връзваш като котел - вход долу, иzход горе. Ама без серпентината, нали се разбрахме :cool:
Последна промяна от LazarGanev на нед окт 23, 2022 8:35 pm, променено общо 1 път.
Те това "уби всичко детско у мен".
В десятката, без Иво.
  • 1
  • 2

Тема "Свързване на серпентина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: