Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Andri01 - майстор
"150л разход за някакво време, при температурна разлика от 30 градуса е равно на.....?!

450л разход за същото време, при температурна разлика от 10 градуса е равно на...?!
Не си спомням цялата формула, за което е виновен автоексперта."

Ето къде "грешиш!!! Тъпи,празни писаници!! Хал-хабер си нямаш от топлотехника,ама се изхвърляш! Както във всяка тема! Също и преди време в друга тема: " Направих клип ама няма да го пусна,отива в архива..."! Няма клип. Просто защото няма какво да направиш!! Празни приказки,за трупане на отговори.
torbalan - Дървен философ
ср ное 08, 2023 9:39 pmТрифон П.Трифонов написа:
Торби, "всичката вода минава през една и съща система".
Заблудих се, че си в час.
Не съм бе. Как може да ти мине през ум, че съм вчас. :)
ivanovbg - майстор
ср ное 08, 2023 6:28 pmchano написа:
Здравейте, имам термопомпа и тази година сложих към системата и газ, питането ми е: защо с термопомпата на входящата вода в радиаторите е 40 градуса а на изходящата 38, а като пусна газта входящата е 55 а изходящата е 22, някой може ли да обясни защото за мен е необяснимо, всичката вода минава през една и съща система, единствената разлика е 1 метър тръба която е вързана към газовия бойлер.
Еми мисля че са прости нещата. Термопомпата е с много по мощна помпа отколкото газовото котле. Както обичам да казвам- дебит по температура. Когато температурата е по ниска има нужда от по голям дебит водата в парното да предаде нужната топлина на къщата. Съответно при котлето на газ дебита е по-нисък, температурата на подаващата вода е по висока и като отоплението е с по дебели тръби за да подсигурят нужния дебит когато отоплението е с термопомпа и е съвсем нормално скоростта на водата в системата да падне и да изстива повече.
25/60 не е слаба помпа. В състояние е да накара няколкото радиатора, в едно средно по големина жилище, да шумят като изтребител.
В предното мнение дадох пример от който да се види, че при различен дебит, може да се отдаде еднаква мощност, без да довърша уравнението умишлено.
В паралелната тема Гошо е дал отговора и той е не толкова в разликата, а в различните настройки на помпите.
Бате Кемо отново нищо не рече.
Иванов, при какви условия връщащата може да е с температура 22!!! градуса?
Andri01 - майстор
"... без да довърша уравнението умишлено...."! Ами довърши го!! Май е над възможностите ти,а? А и не само това,нали? Хихихи,търррр.... :lol:
andy_forresite - майстор
Пичага, трябва да увеличиш скоростта на циркулационната помпа на газовия котел. Това 22 градуса връщаща вода, при положение че в радиаторите влизат над 50, е фъфляк работа. Нищо чудно котелът ти да работи вкл/изкл. постоянно. На мен връщащата вода е 21 градуса без да съм запалил пелетната горелка. Ако е гаранционен, викай техник. Или пък снимай този котел. Някой може да ти каже как да увеличиш оборотите на помпата.
ivanovbg - майстор
Точно същия ефект имаше при мен като бях монтирал антикондензния вентил на пелетната печка. С него така и не успях да стопля целия буфер за цял ден работа.
чет ное 09, 2023 7:50 amAndri01 написа:
"... без да довърша уравнението умишлено...."! Ами довърши го!! Май е над възможностите ти,а? А и не само това,нали? Хихихи,търррр.... :lol:
3780 вата е и на двете задачки. Пръц, бате Кемо. Не позна отново, пък и ше земе някой новобранец да ти повярва. Бегай да пасеш нещо!

Анди е дал съвсем правилно мнение, а помпата на газовеца в никой случай не е слаба.
"Пичагата" дори не е изчакал за да види адекватна температура на дисплея на помпата, или хидравликата е така вързана, че да не отчита обратната вода, когато работи газовото котле.
Това може да е така ако схемата не е за хибридна помпа и с общо управление на двата източника.
Хидробокса на моята е с 3 входа и 3 изхода.
PIP - майстор
ср ное 08, 2023 6:28 pmchano написа:
Здравейте, имам термопомпа и тази година сложих към системата и газ, питането ми е: защо с термопомпата на входящата вода в радиаторите е 40 градуса а на изходящата 38, а като пусна газта входящата е 55 а изходящата е 22, някой може ли да обясни защото за мен е необяснимо, всичката вода минава през една и съща система, единствената разлика е 1 метър тръба която е вързана към газовия бойлер.
А пробвал ли си да пуснеш и газовия котел на 40гр и да видиш какъв е резултата. Аз имам монтирани котел на газ и ток, но с хидравличен изравнител и външна/и помпи и двата котела работят на една и съща температура на водата без разлики и проблеми.
ср ное 08, 2023 9:56 pmAndri01 написа:

Ето къде "грешиш!!! Тъпи,празни писаници!! Хал-хабер си нямаш от топлотехника,ама се изхвърляш! Както във всяка тема! Също и преди време в друга тема: " Направих клип ама няма да го пусна,отива в архива..."! Няма клип. Просто защото няма какво да направиш!! Празни приказки,за трупане на отговори.

След като вече довърших със "сметалото", ето и клипчето.
Изрязах фаянса, да не ме бие Чапара и с основание.
.........цензура...........
Г-н говедаров, Трифон си е позволявал да лъже гаджета, но не може да си позволи такова като теб, че да го лъже.
Веднъж те предупредих- да видим кога ще ми прикипи, че да поговоря с адвоката си за клеветничество, както и за уронване престижа на институция, от която все още съм част.
чет ное 09, 2023 12:06 amivanovbg написа:
...
Еми мисля че са прости нещата. Термопомпата е с много по мощна помпа отколкото газовото котле. Както обичам да казвам- дебит по температура....
Наистина са прости нещата, но за други люде.
Имаш ли представа какви са параметрите на циркулационните помпи в газови котли и термопомпи?
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на чет ное 09, 2023 6:28 pm, променено общо 1 път.

Тема "Отопление на газ и термопомпа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: