• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Значи 20kW EXOTIC или 20kW EXPERT + горелка RB STAR, а по натам Калин ще споделя как си е организирал отоплението по време на сезона.
kalin72 - майстор
Трифоне, гледам моя Бош го хванал ръждата тук и там...надявам се да изкара още година-две :)
Та по тоя повод гледах в olx за котли, Грейко Експерт втора употреба 2200 лева...с горелката 20 киловата 3600...само споменавам, ако питащия гледа и за втора употреба :)
пон окт 21, 2024 4:36 pmkalin72 написа:
Трифоне, гледам моя Бош го хванал ръждата тук и там...надявам се да изкара още година-две :)
Та по тоя повод гледах в olx за котли, Грейко Експерт втора употреба 2200 лева...с горелката 20 киловата 3600...само споменавам, ако питащия гледа и за втора употреба :)
Докато се скапе напълно, ще узрееш отново за ТП, Амин! Хаха.
miroki - майстор
Аз мисля, че му е добре котела 20кв. 130 кв. не е малко. Особено чисто. Да си сложи по 4 кв на стая и се събира.
Ако къщата е тип кооперация, на всеки етаж да живее друго семейство и отоплява, е друго нещо.
Аз в къщата (понеже ходя рядко) във всяка стая по едно прити имам, те са над 5 кв. И едно 7. Мисля по 7 бяха тези с фурната. Само то отоплява стая и кухня и само то работи постоянно.
Сега се ползват климатици. Като дойде студа тогава котела/печките.
За сравнение с апартамент още не съм пуснал нищо. 23 градуса е.
kalin72 - майстор
Ами не виждам предимството на ТП пред пелетите, освен чистотата. Като цяло ще са ми нужни поне 10 хиляди лева, за да направя системата годна за работа с ТП.
пон окт 21, 2024 5:02 pmmiroki написа:
Аз мисля, че му е добре котела 20кв. 130 кв. не е малко. Особено чисто. Да си сложи по 4 кв на стая и се събира.
Ако къщата е тип кооперация, на всеки етаж да живее друго семейство и отоплява, е друго нещо.
Аз в къщата (понеже ходя рядко) във всяка стая по едно прити имам, те са над 5 кв. И едно 7. Мисля по 7 бяха тези с фурната. Само то отоплява стая и кухня и само то работи постоянно.
Сега се ползват климатици. Като дойде студа тогава котела/печките.
За сравнение с апартамент още не съм пуснал нищо. 23 градуса е.
Миро, тези сметки не са верни. Калин може да сподели колко му работи котела, а може и направо по тонажа пелети да ги сметнем нАбърже. Брезник е височко и студенко.
Апартамента е друга бира. Там давам за пример.....ще го спестя, за да не се тълкува погрешно.
пон окт 21, 2024 5:11 pmkalin72 написа:
Ами не виждам предимството на ТП пред пелетите...
Калине, не виждаш, защото не искаш да погледнеш.
Само още едно ще спомена- "горивото" е около теб. Не се бъхтиш да го мислиш, търсиш....и т.н.

пп. Миро, готов съм с аритметиката.
Средно по час, за само шест (6) месеца отоплителен сезон (Калин споделя за седем) къщата му губи по 3.2kWh. Това включва и БГВ. Повтарям, това е средна стойност.
Най много да му качи до 10-12 киловата котела, в студовете, при постоянна работа.
Ако гаси през зеня, естествено е да тръгне на пълна мощност.
kalin72 - майстор
Да, не го виждам предимството в моя случай - дали не трябва да сменя изцяло радиаторите, дали не трябва да направя подово? Колко пари ще ми излезе удоволствието да не пренасям чували пелети и да не чистя котел и горелка? Както казах, не по-малко от 10 000 лева, а най-вероятно поне 15-18 000 лева. Нали чета и други форуми, не е като да няма оплаквания от ТП, повреда тук, повреда там.
Децата ако искат да разбиват и да преправят всичко, аз нямам силите и финансите за това.
ivanovbg - майстор
Не става за нашия климат ТП Калине. Сутринта беше -4⁰ , а в момента -2⁰.
kalin72 - майстор
Не че не става. Просто козата си иска пръч - освен самата ТП се иска и отоплително тяло, което да работи добре за отопление при ниска температура, иска се по-добра изолация на къщата. И това води до по-голяма инвестиция на средства.
Не че не ми се иска да натисна копчето и да не барам нищо друго. Ама няма как да стане без да извадя много пари, и без да разбутам цялата къща за ремонт.
miroki - майстор
Термопомпа е добре, ако ще е на вода, но не всеки има вода. За отопление при под 10 градуса. (в ситуации при над 10 градуса на въздух е по-добре, понеже водата в сондажите е 7-8 градуса и се намаля ефективността). Но лятото на вода е почти без пари охлаждането.
Ако ще е на въздух е по-лесно климатици.
Има и подови/подпрозоръчни - за мен това е най-доброто (зимата духа топло в краката, лятото студено към тавана и не се усеща). И е по-евтино с климатици и се разбутва по-малко. И се поврежда само единия и другите си работят.
Относно грейкото "Лазар Ганев" е по-наясно и има наблюдение върху такива и в 100м2 къщи, тип апартаменти.
Като има стаен термостат той си спира и тръгва и след 4 часа понякога, като пекне. Но нека той каже стават ли или не. Аз нямам такъв. Виждал съм го само при двама приятели които имат такива котли комплект с горелките. Пелетите си е скъпо нещо. Бяха евтини слънчогледовите, но с търсенето и те поскъпнаха. И всеки ден трябва да се изсипят един два чувала (за малките площи).
Един колега с 250 м2 къща си купи котел на пелети (не е грейко) и после си купи климатици за всички стаи и заряза котела, понеже му заминаваха 4+ чувала дневно слънчоглед.
  • 1
  • 2

Тема "Котел на пелети избор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: