Най - вълнуващия въпрос зимно време.
djogobg - специалист
Според мен, с източването и в последствие пълнене при смяната на разширителния съд, имаш голям шанс да разрешиш проблема. Звучи, като да има въздушни джобчета тук-таме, които да не позволяват да мине добре водата. Като гледам колекторите, какви са криви, точно на такива мисли ме навежда. Пробвай бавно да пълниш, за да има време да избяга въздухът. По принцип е най-добре пълначката да е закачена в най-ниска точка на инсталацията(или поне проектантът, който изготви проекта, който след това аз изпълних, така каза).
Аз също имах такова джобче, при мен се беше получило заради топлинното разширение на тръбите, беше се качило едно коляно доста нагоре. Успях да го оправя с връщане в подходяща позиция на коляното и почукване, докато работи циркулационната помпа. В този ред на мисли може, като напълниш системата, да пуснеш само помпата да си повърти и да минеш, да прослушаш за ромолене по колене и свръзки. Ако чуеш, пробвай с почукване, разместване, доколкото е възможно и заклинание, може да раздвижиш въздушния мехур.
В събота източвам, сменявам разширителния съд и с няколко преработки по тръбите на топлата и студената ще има два крана, през които да мога да пълня с външна помпа (с много по-голям дебит и напор) и съд системата. До момента с помпа сме пълнили през обратната вода на радиатор 4 и частично отворен кран за източване, което не смятам за най-добрия вариант. Освен това, вече ще има обезвъздушители и на двете тръби, един веднага след изхода на топлата вода и един точно преди помпата. Към момента мисля, че в системата все още има въздух, защото помпата започна да грее и когато работи от нея се чува звук подобен на движението на малки мехурчета. Опитах обезвъздушаване през винта й, но явно не е достатъчно. За всеки случай помпата ще бъде сменена с нова и мисля да я завъртя по оста й така, че лостчето за скоростите да се падне от горната, а не от долната страна, както е в момента.

Купих нов разширителен съд идентичен с този в камината (поне неизползван, датата на производство е 11/2022), който фабрично е напомпен на 1.5 бар, мисля да го напомпя до 2 бара.

Ще се гледа и в тръбите / колекторите с камера-сонда за запушвания. Ще се мери налягането по време на пълнене към всеки радиатор и после ще сравняваме стойностите, това би било достатъчно да се ориентираме дали някъде има запушване.

Ако и това не помогне, следващата стъпка е рязане на тия "колектори" и поставянето на истински такива. Мисля, че ако има проблем надали е в тръбите към радиаторите, а точно там. Неспазени наклони също не са изключени.

Благодаря на всички включили се в темата, ще пиша, когато има развитие. Абсолютно нов съм в инсталациите за локално парно, защото до сега сме се отоплявали само на ток. Всякакви съвети или препоръки са добре дошли, защото нито една дейност няма да бъде извършена от професионалист.
ivanovbg - майстор
Оста на ротора на помпата винаги трябва да е перпендикулярна на вертикала. Виж инструкциите за монтаж на тези помпи.
idealist - специалист
Упорито продължаваш да смесваш дебит и налягане. Съвсем различни величини са.
ср окт 23, 2024 4:10 pmivanovbg написа:
Оста на ротора на помпата винаги трябва да е перпендикулярна на вертикала. Виж инструкциите за монтаж на тези помпи.
Ще си остане хоризонтална, мисля да я завъртя на 180 градуса. Не се изразих правилно, тъй като оста на мотора е перпендикулярна на входа и изхода.
Николов Н. - специалист
Така ще размениш входо и изхода на помпата. Това ли е целта ти?
Не. Долу става горе и горе става долу. Посоката остава същата - към камината. Сега клемореда и лостчето за скоростите са долу, а аз искам да са отгоре, стига да има достатъчно място да я завъртя изобщо.
Николов Н. - специалист
Нещо?? Дай някакво чертежче. как ще завъртиш помпата на 180 градуса и няма да и се измени посоката и на работа. В такъв случай трябва да смениш входящата и изходащата тръба към помпата. Тя има една посока на работа.
ср окт 23, 2024 8:26 pmНиколов Н. написа:
Нещо?? Дай някакво чертежче. как ще завъртиш помпата на 180 градуса и няма да и се измени посоката и на работа. В такъв случай трябва да смениш входящата и изходащата тръба към помпата. Тя има една посока на работа.
Ще развие четирите болтчета и е завърти мотора спрямо помпената част, която си остава на място и със същата ориентация.
Остави за утре, ако ти е трудно сега!
volf - специалист
ср окт 23, 2024 7:54 pmr34c7 написа:
Не. Долу става горе и горе става долу. Посоката остава същата - към камината. Сега клемореда и лостчето за скоростите са долу, а аз искам да са отгоре, стига да има достатъчно място да я завъртя изобщо.
Развий 4те винтчета и завърти пакета на 180 гр. без да пипаш охлюва на помпата.

Тема "Затворена система - заварено положение и много проблеми" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: