• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 36
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
В тези 160л вода, при указаните температури, има малко над 1.1 киловата енергия.
Мисля, че буфер в инсталациа с ТП е различно от акумулатор.
jamezon - специалист
чет дек 05, 2024 11:49 amТрифон П.Трифонов написа:
В тези 160л вода, при указаните температури, има малко над 1.1 киловата енергия.
Мисля, че буфер в инсталациа с ТП е различно от акумулатор.
Сега по препоръка на друг инсталатор съм се захванал да правя хидравличен изравнител,който е готов и по малък буфер-30л само за дефростите,също почти е готов,който ще бъде свързан успоредно като последен елемент от системата,преди да се върне водата в ТП.Дали така ще е по добре или да не го пипам?
чет дек 05, 2024 12:01 pmjamezon написа:
Сега по препоръка на друг инсталатор съм се захванал да правя хидравличен изравнител,който е готов и по малък буфер-30л само за дефростите,също почти е готов,който ще бъде свързан успоредно като последен елемент от системата,преди да се върне водата в ТП.Дали така ще е по добре или да не го пипам?
Ако не става съвсем ясно........
"Понеже в инсталацията вече има монтиран хидравличен изравнител, на възвратната линия е монтиран буферен съд, който да подпомага дефростите."
В този случай е свързан последователно.

Ти вече имаш буферен съд. Същият, както си го свързал, тоест паралелно, се явява и хидравличен изравнител.
Мисля, че инсталацията се нуждае само от добра настройка.
jamezon - специалист
чет дек 05, 2024 12:39 pmТрифон П.Трифонов написа:
Ако не става съвсем ясно........
"Понеже в инсталацията вече има монтиран хидравличен изравнител, на възвратната линия е монтиран буферен съд, който да подпомага дефростите."
В този случай е свързан последователно.

Ти вече имаш буферен съд. Същият, както си го свързал, тоест паралелно, се явява и хидравличен изравнител.
Мисля, че инсталацията се нуждае само от добра настройка.
Да,паралелно е и е хидравличен изравнител,но идеята на човека е да го махна и да го направя с нормален такъв.Мислех и за вариант на последователно свързване,както е в клипа,но не знам какъв ефект ще има.
Аз също мисля,че трябва да се оправят настройките,но който и да съм питал до сега от великите майстори,всеки вдига рамене,и защо? Защото аз съм си го правил, а не са те..Има хора,които само гледат да вземат парите и после оправяй се,има и други,които ще помогнат без да имат полза от това,именно за това реших да се обърна за помощ тук във форума,защото и виждам доста неща,които никой не ми обясни,когато монтираха ТП.
Не си пипай инсталацията засега!
Макар късно, попрочел си и си осмислил някои неща. Въвел си корекции в настройките, наблюдавай и прецени дали има нужда да преправяш тръби. Аз мисля, че не е необходимо.
Този буфер, свързан така, си е съвсем нормален хидравличен изравнител. Освен това е напълно способен да осигури нормален дефрост на машината.

Руснака казва "понеже вече има хидравличен изравнител.........". Това не ти ли говори нещо?
Ако нямаше, вероятно биха монтирали буфера също както е при теб.

Ако е нужно, от него можеш да си организираш изводи за допълнителни консуматори в бъдеще.
jamezon - специалист
чет дек 05, 2024 1:01 pmТрифон П.Трифонов написа:
Не си пипай инсталацията засега!
Макар късно, попрочел си и си осмислил някои неща. Въвел си корекции в настройките, наблюдавай и прецени дали има нужда да преправяш тръби. Аз мисля, че не е необходимо.
Този буфер, свързан така, си е съвсем нормален хидравличен изравнител. Освен това е напълно способен да осигури нормален дефрост на машината.

Руснака казва "понеже вече има хидравличен изравнител.........". Това не ти ли говори нещо?
Ако нямаше, вероятно биха монтирали буфера също както е при теб.

Ако е нужно, от него можеш да си организираш изводи за допълнителни консуматори в бъдеще.
Човекът, който ми каза да го преправя, нарича буфера енергиен вампир, реално след всичко това,вече започнах и аз да мисля защо трябва да загрявам 200 л вода,след като мога да загрявам 45 л колкото е в подовото в момента.
За момента наистина нищо няма да пипам, ще пробвам тези настройки,но не очаквам голям резултат.
Нямам представа и тази електронна помпа как да я настроя, струва ми се че и тя прави проблем. Сега дебитомерите на колектора гледам да са около 2 л в минута.
Отделно малко по-рано където писах за хистерезиса на ТП, ми него не знам дали така е добре.
Също и термопомпата дали е на БГВ или на отопление компресора показва една и съща мощност - 74 до 80Hz. Защото в параметрите е ограничен до 80Hz.
Има едно EEV,което играе,това доколкото разбрах е някакъв клапан колко топло да пуска. Но не би ли трябвало и компресора да намаля обороти?
Качвам и снимки от данните на термопомпата. Графиките от снощи са преди да направя промените, снощи в 22ч направих промените и тази сутришните графики са след това.

Прикачен файл

Screenshot_20241204-203241~2.png Стойности като загрява БГВ

Прикачен файл

Screenshot_20241205-134751~2.png Графика снощи

Прикачен файл

Screenshot_20241205-135105~2.png Графика снощи

Прикачен файл

Screenshot_20241205-134741~2.png Графика тази сутрин

Прикачен файл

Screenshot_20241205-134736~2.png Графика тази сутрин
jamezon - специалист
Още 3

Прикачен файл

Screenshot_20241205-141122.png

Прикачен файл

Screenshot_20241205-141151.png

Прикачен файл

Screenshot_20241205-141207.png
jamezon - специалист
чет дек 05, 2024 11:26 amradius написа:
Не каза колко е делта Т на подовото, според мен тая помпа е малка. Буфера ще е акумулатор истински, ако го топлиш до 80С, но с такова малко загряване, колко да акумулира, имам формулата, но не ми се смята на тоя етап.
Забравих да спомена и че в буфера има серпентина чрез,която загрявам водата от котел на твърдо гориво, който използвам само събота и неделя.
С него загрявам водата до около 55 -60 градуса, следователно също имам и термостатичен/термостатен вентил.Но когато я загрея и на тези градуси,отново водата в буфера изстива за около 40-50мин,когато подовото работи.
чет дек 05, 2024 2:03 pmjamezon написа:
...
Нямам представа и тази електронна помпа как да я настроя, струва ми се че и тя прави проблем...
Тази електронна помпа си я купил защото е евтина. Върни я, ако можеш!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 36

Тема "Термопомпа и подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: