ironlady написа:Така и аз да се включа в дискусииката
Първо за захранване на термопомпа вода -въздух например ,трябва източникът в случая водата от кладенеца да е от 7 до 12 градуса за да е ефективно охлаждането.Второ Лъчезар е прав,че зимата не е достатъчно само термопомпата за отопление трябва и допълнителен източник,тъй като тя има диапазон до 50-55 С , което в студените дни никак не е достатъчно освен ако не се отопляват с водно подово.Водата не е задължителна - може да се използва енергията на самата почва /не помня под колко метра темперетурата е постоянна целогодишно/ но тогава трябва голяма площ за заравяне на топлообменника. Това е доста по-ефективно от климатика, защото термопомпата работи винаги при еднакви условия т.е избягват се разликите в темперетурата на външния въздух.това е така, правено е тук във Варна и до колкото знам има и доста такива инсталации в София,но определено струва една шапка пари и найстина трябва голяма площ.
Ако говорим за режима на термопомпата , мисля , че ще е относително еднакъв през цялата година. А това дали е достатъчно за отопление през зимата минава в друга тема на разговор - топлоизолация на помещенията, мощност на системата, вида на отоплителното тяло(система) и т.н. ! Не мисля че е невъзможно!