• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Тани - модератор
ironlady написа:
Така и аз да се включа в дискусииката
Първо за захранване на термопомпа вода -въздух например ,трябва източникът в случая водата от кладенеца да е от 7 до 12 градуса за да е ефективно охлаждането.Второ Лъчезар е прав,че зимата не е достатъчно само термопомпата за отопление трябва и допълнителен източник,тъй като тя има диапазон до 50-55 С , което в студените дни никак не е достатъчно освен ако не се отопляват с водно подово.
Водата не е задължителна - може да се използва енергията на самата почва /не помня под колко метра темперетурата е постоянна целогодишно/ но тогава трябва голяма площ за заравяне на топлообменника. Това е доста по-ефективно от климатика, защото термопомпата работи винаги при еднакви условия т.е избягват се разликите в темперетурата на външния въздух.
това е така, правено е тук във Варна и до колкото знам има и доста такива инсталации в София,но определено струва една шапка пари и найстина трябва голяма площ.

Ако говорим за режима на термопомпата , мисля , че ще е относително еднакъв през цялата година. А това дали е достатъчно за отопление през зимата минава в друга тема на разговор - топлоизолация на помещенията, мощност на системата, вида на отоплителното тяло(система) и т.н. ! Не мисля че е невъзможно!
dalgia - специалист
Щом имаш сонда или кладенец хич не се колебай.Аз си мечтая за сонда.
На мястото на кондезатора (това дето се духа от вентилатора) се връзва скоростен подагревател(пластинчат подгревател) фреон / вода.Цена около 140лв.Питата на кондезатора не я изхвърляш.Лятото понеже процеса се обръща и вече ще трябва да охлаждаш подгревателя то го превключваш към бойлера за топла вода в къщата.Тъй като бързо ще го подгре в схемата влиза и питата на кондензатора която ще трябва да отнема излишната топлина.
romanpm - майстор
"dalgia"Щом имаш сонда или кладенец хич не се колебай.
Аз си мечтая за сонда.
Че те тогава от тия термо-помпи ще фалират покрай тебе ! :o
Предполагам че превключването става както си е в оригинал с крана за топло студено на климатика който обръща посоката , нали ? :?
Лятото не е толкова важно , има слънчеви колектори и са много ефективни , поне за мен ! :)
А скоростния е специален за фреон нали , а не като за парно които съм виждал , или и те стават ? :?
dalgia - специалист
"dalgia"Щом имаш сонда или кладенец хич не се колебай.
Аз си мечтая за сонда.Че те тогава от тия термо-помпи ще фалират покрай тебе ! Surprised

Че термо помпа не означава , че ще черпиш топлината само от земята.
Да автоматиката е същата.А лятото като пуснеш климатика защо да губиш
топлината от кондензатора и да я разсейваш във въздуха , не всеки има скъпите соларни колектори.Скоростния подгревател а АБСОЛЮТНО същия както на вода/вода.Изчисленията са други и се избира по мощност.В каталога с дадени мощностите за фреон/вода и за вода/вода.НИЩО СПЕЦИАЛНО НЯМА.С такъв подгревател може да си охлаждаш и ракиата от казана :lol:.Абсолютно същите са като за парното.
romanpm - майстор
dalgia
Благодаря ти!:prost:
Искам да те попитам можеш ли да дадеш повече инфо ако си наясно , за схема и къде може да открием каталога , начина на смятане на мощностите , примерно за 150 куб.м. !? Може би това ще е полезно за повече хора? :?
А соларните колектори си ги правя сам и не са ми скъпи , около 150 лв. , има ги на снимка в "водоснабдяване и канализация" - слънчеви колектори - някой да е наясно ! :)
dalgia - специалист
На всака фирма различно.Аз имам фирмен софтуер за техните подгреватели.Вкарваш параметрите и ти дава типа на подгревателя.Поръчваш и готово.Мога да ти го пратя по пощата ама колко ще ти свърши работа не знам.
  • 1
  • 2

Тема "КЛИМАТИК ВЪВ ВОДА" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: