Удължаването на комин с еднослойни кюнци е безмислена работа, те са с температурата на околната среда. Има смисъл ако се удължава с изолирани коаксиални кюнци. +1 и за мнението на Трифон да осигуриш входящ поток на въздух в помещението с котела. Хоризонталните участъци на комина са много според мен. Ето тук почети.https://otosystem.bg/bg/problemi-s-komina.html
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fbr
- майстор
60 мнения в "Wiadrus hercules U26 няма тяга помагайте"
Трифон П.Трифонов
- майстор
В неговия случай дори мисля, че трябва да събори някое коминно тяло.
шоп
- майстор
съб дек 21, 2024 12:42 pmСимеон Василев написа: Ако вместо прави ъгли на кюнците сложа две колена на 45 градуса да илиминирам хоризонталната бурия се чудя, но дали ще пасне без да се налага да местя печката, дали ще повиши тяга достатъчноОпитай!
Това според мен е най-лесното и правилно нещо с което трябва да започнеш промените.
В момента този хоризонтален участък е запушен със сажди и конденз. Дори и периодично да го чистиш чрез разгабяне това не е ефективно решение. Само излишен труд, мъка и мизерия.
Другото според мен, че си направил огромна грешка с тези вентилационни блокове 250х250х330 ф180.
Ами то си пише: за ВЕНТИЛАЦИЯ.
Не са за комин. Все пак 2-3-5 години ще изкарат като комин и после ще препрявяш с точните системи.
fbr
- майстор
съб дек 21, 2024 1:05 pmТрифон П.Трифонов написа: В неговия случай дори мисля, че трябва да събори някое коминно тяло.Ти сериозно ли го казваш. На картинката, която си постнал са дадени минимални височини на комина, а не максимални.
Трифон П.Трифонов
- майстор
съб дек 21, 2024 1:13 pmfbr написа:Къде го прочете?съб дек 21, 2024 1:05 pmТрифон П.Трифонов написа: В неговия случай дори мисля, че трябва да събори някое коминно тяло.Ти сериозно ли го казваш. На картинката, която си постнал са дадени минимални височини на комина, а не максимални.
Напълно сериозен съм, но бих искал до коригирам знанията си, ако са погрешни.
пп. Такааа!!!
Въпреки очевидната логика, попрочетох отново и за кой ли път.
След кратката, безсмислена справка, оказва се, че никъде не пише за минимални височини.
Дори напротив, при случай като неговия.
"Можете да изведете тръбата навън, като я извадите на 1,5-3 м от билото, тогава височината на комина трябва да бъде: максимална - изравнена с нея,
Source: https://ihousetop.decorexpro.com/bg/ven ... j-i-konkom
При по голяма отдалеченост от билото, ...............според картинката.
Кой както иска да го разбира и кой както реши, така да направи!
пп. Според повърхностни "изчисления", коминът му е на ок. 5м от билото и повече.
Така, сваляйки върхът на комина под билото, би го разположил в зона с по ниско налягане, при бурен вятър.
При правилно изграден комин, понякога се получава обратният ефект- прекомерна тяка понякога.
След климатицазията и газификацията бях заключил клапата за регулиране тягата на комина, зада не се чува. Досадно е.
Днес обаче очаквам гости и съм запалил пелетарника.
Тази тема ме подбутна да пипна кюнците. Обичайно Т на газовете е ок 100 до 105. Термометъра беше на 120, та се качих да отключа клапата. Монтирал съм я в подпокривното. Почти постоянно седи отворена!
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на съб дек 21, 2024 1:45 pm, променено общо 1 път.
fbr
- майстор
То няма какво да се чете, логиката е ясна, излезеш ли над нивото на билото, посоките на въздушните потоци не влияят на тягата, влияе само скоростта. Ако е под нивото на билото, тогава в уравнението започват да влияят и отразените от скатовете въздушни потоци, които пък се влияят от посоката спрямо скатовете и скоростта (в различна степен) на въздушните потоци.
Трифон П.Трифонов
- майстор
Къде го прочете, за да прочата и аз / и не само/?!
Къде пише колко е максималната, минимална височина, при какви условия и пр.?!
Нашите спорове са пословични, но така не помагаш много. Дори никак.
Аз виждам проблем, посочвам подкрепящи идеята материали, той да си решава!
Сподели и ти такива!
Чугуняците са доста по приятелски към комините от стоманените котли, а въпреки това той има проблем.
Низ от малки грешки водят до неговият резултат.
Къде пише колко е максималната, минимална височина, при какви условия и пр.?!
Нашите спорове са пословични, но така не помагаш много. Дори никак.
Аз виждам проблем, посочвам подкрепящи идеята материали, той да си решава!
Сподели и ти такива!
Чугуняците са доста по приятелски към комините от стоманените котли, а въпреки това той има проблем.
Низ от малки грешки водят до неговият резултат.
Трифон П.Трифонов
- майстор
Ще започна от там, но обикновено стигам до края, защото това не е всичко. В този свят няма само черно и само бяло.
Посочваш пример, който е в страни от конкретен казус, а детайлите са важни.
"Трябва да се вземе предвид и друг аспект: прекалено високият комин ще се отрази негативно на системата за отстраняване на продуктите от изгарянето на гориво, въпреки че би било логично да се приеме, че колкото по-висок е коминът, толкова по-голяма е тягат
Та, височина и диаметър на комин, спрямо мощността на източника и свързаният с това дебит е едно. Когато се намесят допълнителни фактори, нещата се променят.
Посочваш пример, който е в страни от конкретен казус, а детайлите са важни.
"Трябва да се вземе предвид и друг аспект: прекалено високият комин ще се отрази негативно на системата за отстраняване на продуктите от изгарянето на гориво, въпреки че би било логично да се приеме, че колкото по-висок е коминът, толкова по-голяма е тягат
Та, височина и диаметър на комин, спрямо мощността на източника и свързаният с това дебит е едно. Когато се намесят допълнителни фактори, нещата се променят.
fbr
- майстор
Какво трябва да бъде?
Височината на комина спрямо билото на покрива се избира не по-ниска от 10 градуса спрямо хоризонта. В този случай билото на покрива се счита за върха на този ъгъл, а централната линия на вътрешното пространство на тръбата, изтеглена по протежение, се отдалечава от линията на билото с 3 m или повече. Но дори и да инсталирате комина така, че горната част на комина да е възможно най-висока по отношение на билото, това може да бъде изпълнено с последствия. Горната част на комина се поставя най-малко под билото на покрива, ако разстоянието между двете е по-малко от 3 m. Смисълът на това изчисление е вятърът да духа над главата на тръбата, създавайки необходимата тяга навън, а не назад.
Ето ти от първото търсене в нета.
https://ibuilders-bg.techinfus.com/dymo ... lno-konka/
Височината на комина спрямо билото на покрива се избира не по-ниска от 10 градуса спрямо хоризонта. В този случай билото на покрива се счита за върха на този ъгъл, а централната линия на вътрешното пространство на тръбата, изтеглена по протежение, се отдалечава от линията на билото с 3 m или повече. Но дори и да инсталирате комина така, че горната част на комина да е възможно най-висока по отношение на билото, това може да бъде изпълнено с последствия. Горната част на комина се поставя най-малко под билото на покрива, ако разстоянието между двете е по-малко от 3 m. Смисълът на това изчисление е вятърът да духа над главата на тръбата, създавайки необходимата тяга навън, а не назад.
Ето ти от първото търсене в нета.
https://ibuilders-bg.techinfus.com/dymo ... lno-konka/
Тема "Wiadrus hercules U26 няма тяга помагайте" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература