Най - вълнуващия въпрос зимно време.
i486 - специалист
У-образното отклонение има един недостатък - отгоре не може директно да се закачи към котела, а няма толкова къси маркучи, че да сложа маркуч-отклонение-маркуч. Случайно попаднах на това:
https://techno-slavelia.com/products/4686

За съжаление почти навсякъде е изчерпан.
kozl - майстор
Сифон.
Използвах Уикипедията за нагледност.

1. Сифон с вакум:

Изображение

2. Сифон за прекъсване на въздушната връзка. Използва се в канализацията да направи водна тапа против миризми:

Изображение

i486 е описал сифон по т.2 направен с маркуча. Този сифон не прави вакум. Ако нещо създава вакум към сифона то ще е по причина на котела. След маркучния сифон има друг сифон където е включен маркуча. Пак по мое предположение това е сифон под мивка с вход за пералня/миялна машина. И понеже съм срещал разни такива сифонни изпълнения, то разклонението за включването на пералнята/,иялната може да бъде или преди сифона или след сифона под мивката.
Но значението на сифона под мивката в случая, е като още едно съпротивление по пътя на кондензната вода към канализацията.

Защо се случва конденза да прелее :?
Първата ми мисъл бе за затлачен маркуч, а може би и сифон под мивката :?
Този сифон под мивката, ако в момента се ползва мивката също може да намали дебита от котела към канала.
Логически ми се изпъзва мисълта за вакум при изхода на котела към маркуча. Ако там има вакум, няма да има теч, а ще навлиза въздух във връзката.
Мисля си дали някъде в котела става натрупване на кондензна вода, която при повдигане на нивото се излива рязко в отвеждащия маркуч. Дебита става по-висок от проводимостта на маркуча и се получвава преливане извън маркуча.
Имам някакво такова предложение към i486 след котела и преди входа в маркуча да постави буферен съд - примерно от бутилка за безалкохолни. Така буферният съд ще поеме по-голям импулсен дебит и ще го намали като изтичане през маркуча.
nilro - специалист
ср яну 08, 2025 7:47 amLazarGanev написа:
ср яну 08, 2025 7:35 amnilro написа:
Налей през фуния или под налягане обилно вода в маркуча,за да няма въздух в него и ще тръгне.
Точно обратното - трябва да има въздух, за да се оттича, иначе се създава вакуум :cool:
Аз отвеждам един конденз чрез полипропиленова тръба ф20 дълга около 20 метра ,с колена в замазка и 30 см повдигане накрая за включване в канала вече 5 години.
Докато не обезвъздуших хубаво това трасе и при мен връщаше.
За да взима въздух предложих на колегата нещо за 2 лв.,което върши работа и лесно се монтира на маркуч за пералня-тройник за конденз на климатик.
kozl - майстор
ср яну 08, 2025 7:47 pmnilro написа:
ср яну 08, 2025 7:47 amLazarGanev написа:
ср яну 08, 2025 7:35 amnilro написа:
Налей през фуния или под налягане обилно вода в маркуча,за да няма въздух в него и ще тръгне.
Точно обратното - трябва да има въздух, за да се оттича, иначе се създава вакуум :cool:
Аз отвеждам един конденз чрез полипропиленова тръба ф20 дълга около 20 метра ,с колена в замазка и 30 см повдигане накрая за включване в канала вече 5 години.
Докато не обезвъздуших хубаво това трасе и при мен връщаше.
За да взима въздух предложих на колегата нещо за 2 лв.,което върши работа и лесно се монтира на маркуч за пералня-тройник за конденз на климатик.
Това предполага, че имаш "хълмове" по трасето. В хълмовете когато има въздух се образува въздушна тапа. По-високо налягане избутва въздуха.
ср яну 08, 2025 8:12 pmkozl написа:
...
Това предполага, че имаш "хълмове" по трасето. В хълмовете когато има въздух се образува въздушна тапа. По-високо налягане избутва въздуха.
Това предполага хълмове само на теория.
Прелива и без хълмове, а Еспейса вече писа, че в котела си има воден затвор. Това предполага ли нещо?!
Писах и аз как съм се справил. А ти?
kozl - майстор
Писал съм преди теб в подкрепа на предложението на LazarGanev.
После се опитах да изложа обяснение на теория защо
ср яну 08, 2025 12:12 ami486 написа:
но след година и нещо работа започна да излиза конденз от горния край на маркуча. Първа идея - запушил се е маркучът. Не е. По незнайни причини предната година някак го нагодих и спря да прелива. Тази година нямаше проблем допреди 2 седмици. От октомври постоянно го наглеждам и нямаше следи, а изведнъж взе да прокапва пак. Най-вероятното обяснение е, че трябва да влиза малко въздух в горния край - на извода от котела има оставен процеп странично, но гуменият край на маркуча го запушва.
Според автора 180 - 50 =130 см = 1,3м геодезична разлика във височините на входящ и изходящ край на маркуча.
i486 е писал прелива. Може би това е насочващо, че маркуча не може да поеме дебита от конденза :?
От цитираното мога да съдя, че напор от метър и нещо не може да осигури достатъчен дебит през маркуча, за да няма преливане и маркучът да не е запушен.
А може да се окаже, че прокапването е по причина на недобро уплътняване на прехода котел - маркуч или влошена хидравлична пропускливост в този преход :shock:
И ако трябва да се изследва причината защо прокапва, авторът да сложи в началото прозрачен маркуч и да наблюдава водното ниво в
прозрачния маркуч.
Или да пробва другото което предложих да закачи в началото буфер от прозрачна бутилка за безалкохолни.
И ако налятата вода в бутилката намалява, това означава че маркуча не е запушен, но не означава, че дебита през маркуча е достатъчен, за да поеме дебита на конденза.
По такава постановка може да се изследва задача от типа в един басейн от една тръба изтича, а от друта се пълни и за колко часа ще прлее :weedman:
Е поне така на практика може да се провери, дали отвеждащия дебит е по-малък от кондензния :wink:
Но поради факта, че има периоди в които прокапва и периоди без прокапване :? , предположих че има моменти на по-голям дебит на конденза и за това предложих буферен съд при входа на маркуча.

Без да се установи точната причината за прокапване с приложени емпирични проверки - само теория :roll:

i486 как провери, че маркуча не е запушен?
Помпа е леко излишна, при положение, че не трябва да се изхвърли вода над нивото на изхода.
В редки случаи, при дълго трасе и малка денивелация се налага.

Дебита на конденза!!!
Вероятно можеш да сметнеш колко влага би отделил, според дебита на въздуха, необходим за горенето и % вода в него?! Ако имаш преки наблюдения, няма да се наложи.

Всъщност, що да не измеря количеството и да документирам?!
После ще посмяташ само мерките на маркуча , способен да се справи със задачата.
Записах си го като задача в ползу Форума.
kozl - майстор
чет яну 09, 2025 8:40 amТрифон П.Трифонов написа:
Помпа е леко излишна, при положение, че не трябва да се изхвърли вода над нивото на изхода.
Така мислеха и собствениците на офиса с климатици, за който писах. Едно промиване с маркуч и силна струя и месеци работа без преливане от кондензната вана.
Дебита на конденза!!!
Вероятно можеш да сметнеш колко влага би отделил, според дебита на въздуха, необходим за горенето и % вода в него?! Ако имаш преки наблюдения, няма да се наложи.
Вероятно -да, ама надали :-D
С преки наблюдения на течението някой път съм познавал при сходни обстоятелства, но в основата е измерването :wink:

Всъщност, що да не измеря количеството и да документирам?!
После ще посмяташ само мерките на маркуча , способен да се справи със задачата.
Записах си го като задача в ползу Форума.
О да! =D>

В стила на второто изречение в подписа ми :yawinkle:
От сега мога да предположа, че сметките за 7 м маркуч 15 мм вътр.диам. ще се получат без преливане при напор 0,13 бара, но една хлебарка само е достатъчна да ми осере сметките :wink:
Задачата се усложни.
Новото условие вече съдържа противохлебаркова мрежичка. Дали пък тя нема да намали дебита повече от хлебарка?
А хлебарка с гадже!? За минали под венчилото не ми се мисли.

Моя преля без помощта на инсекти.
Просто коригирах образувалият се сифон в хоризонталната част на маркуча, непосредствено след изхода. Намалих го.
bigdragon - майстор
Количеството кондензат основно зависи
от температурата на изгорелите газове
(обратно пропорционално) и от количеството
газово гориво (правопропорционално).
Така че най-много конденз има при средни
и ниски натоварвания, при високо натоварване
се вдига температурата на изхода и кондеза
намалява, влагата бяга през комина...

Тема "Отвеждане на конденз по маркуч" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: