Най - вълнуващия въпрос зимно време.
В режим охлаждане всеки климатик работи в пъти по леко от колкото на отопление. Маржът е много по малък.
Септември миналата година "купих" два климатика за близки. Единият бе монтиран необичайно ниско, предвид условията на стената за монтаж.
Lutchezar - майстор
Идеята ми беше че да ти духа студено на краката, не винаги е добре, така или иначе топлият въздух отива нагоре и затова през лятото циркулацията на въздуха ще е по-различна от обичайната в помещение с ниско монтиран климатик.
чет яну 30, 2025 1:16 pmLutchezar написа:
Идеята ми беше че да ти духа студено на краката, не винаги е добре, така или иначе топлият въздух отива нагоре и затова през лятото циркулацията на въздуха ще е по-различна от обичайната в помещение с ниско монтиран климатик.
Лъчо, ми той, студения въздух, ходи надолу.
Кой обича да му духа (климатика)? Не споменах ли вече за лекия режим през лятото?
Обикновено климатици, които не се изключват, съобразени са с помещението, работят на минимум и с вдигнати клапи.
Студения въздух съвсем естествено се спуска надолу, като така охлажда цялото помещение, включая пода.
Зора е през зимата с хладните зони. Клапи надолу, но хората се оплакват от течение. Обикновено в помещения с големи загуби и "корави" машини.
ESPACE - майстор
Те хората затова са измислили и произвеждат подовите модели.
rexxar_tm - напреднал
По моята логина и според физичните закони, както беше споменато вече, топлия въздух ходи на горе, това означава, че климатика предназначен за отопление ще трябва да е възможно най-високо за да може да бута топлия въздух надолу и да миксира добре въздушните маси за да уеднакви температурата до колкото е възможно и да ползва топлия въздух в горната част на стаята. Ако се сложи на ниско, в горната част на стаята ще остава един топъл въздух, който ще топли комшията отгоре и не е полезен за цялостното отопление. Демек губи се КПД.
Друг колега спомена, че за нисък монтаж си има други тела, които пък правят обратното. Дърпат студения въздух от ниската част и го бутат на горе докато го отоплят, по този начин се сздава нужната циркулация, по приятни са на топлина и не ти духа в главата (но преди 8 години когато го слагах, не бяха на мода :D).
Ако бъркам в теорията ме поправете :)

Моите притеснения бяха, дали климатика ако е на Х разстояние от тавана ще може да си поддържа дебита на въздух, който му е нужен и ще има ли някакви отражения върку КПД.
Кака, такива поправки най обичам. Просто си обръща теорията на 180, без навлизане в разни подробности. Особено в частта за климатика за "висок" монтаж и микс функциите му, с ползване на топлия въздух!!!
Този колега по добре да вземе под внимание само задължителното минимално отстояние от тавана и да не се притеснява за нищо друго.

Не бях се замислял за моите дали са монтирани правилно.
Дичо е на 8см от тавана. Начален клас машина, 7ца.
Мицу е на 11см от тавана. Висок клас, 7ца.
Четвърти сезон ме топлят. Повече от доволен съм.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Да, климатик няма да спре да работи, ако отстоянията му не са баш по спецификация
Човекът защо е питал, какво има в главата и какво ще прави отговорите мен не ме вълнува. Можеше да ми е забавно, не не ми е
fbr - майстор
Я си пуснете парното в колата и връткайте да ви духа откъдето искате и ще разберете за какво става дума.
Ааа! Първо опреснителен за водач от съответната категория, после специален курс за съвременно парно на автомобил.

Тема "Отношение на климатично тяло към таван." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: