• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
chapara - майстор
Ревност ли усещам?
Аз пък имам други идеи, но няма да ги пусна в оборот, софиянци😁😁😁
hidrazin - майстор
Усещаш как ме боли сайдера.
Все пак хората трябва да да изпитват и чувството и на срам...
Разбира се ако го могат. Малко вероятно за "софиянци". Те по презумпция са оперирани от тая функция.
:partyman:
P.S. Ми хайде дай си ги идеите. Щото моите мога да ги докажа.
Абеее... "софиянци", ама на хартия. :-D
kozl - майстор
Важно за предположенията е да се знае дали системата е отворена или затворена.
Да предположа, че е отворена :roll:
чет мар 20, 2025 9:28 pmKirova_B написа:
Ако системата е "отворена" възможно ли е изобщо монтиране на обезвъздушител в отделен апартамент?
Теч няма как да се открие къде е - три входа сме, по 18 апартамента във всеки.
Възможно е, но както писах ще е тегаво за изпълнение.
При отворена система се РС (отворен към атмосферното налягане резервоар) е в най-високата точка.
Ако се препълни РС прелива, а прелялата вода се отвежда по тръба обратно в абонатната.
По принцип отворените системи се конструират да се самообезвъздушават през отворения РС.
Но ако има теч, което е = загуба на вода нивото в РС спада и като се изчерпи водата в РС нивото в системата почва да спада надолу и последните етажи първи ще останат без отопление като нивото падне под радиаторите. Това се случва и в наша сграда, която е със затворена система и автоматичното допълване не работи.
Предполагам, че във ваша абонатна няма инсталирана техника за автоматично допълване. През 60-те години е направена за ръчно допълване, а за отворени системи е по друго изпълнението на автоматично допълване и едва ли ТЕЦ поддръжката на абонатни го е направила.

Така че първата проверка е дали има локално задържане на въздух в щранг лирата или се е изпразнил РС. Ще е необходим специалист, който разбира как да направи тази проверка.

Ако се изпразва РС, автомаматичен обезвъздушител към щранг лирата ще е безполезен

Понеже съм виждал преработени системи от Топлофикация София в сгради от отминалия век, то те от отворени са станали затворени.
Ако системата е преработена в затворена, РС е инсталиран в абонатната. Обезвъздушаването обаче може да е проблемно според начина на изпълнение. По принцип монтират автоматични обезвъздушители. Къде монтирали, къде пропуснали #-o
В една софийска още по стара сграда автоматичният обезвъздушитил беше монтиран на мястото на РС в таванските ОЧ. Обаче след години работа протекъл и някой го спрял и проблемите с въздуха почват. Тези от ТЕЦ-а са до абонатната, а по проблеми с инсталацията на ЕС са на добра воля. Може би срещу допълнително заплащане да погледнат и вътрешната инсталацие в ЕС :?

Аз живея в сграда с 2 входа и съм отговорник абонатна. Не използвам автоматичното допълвана, за да откривам загуба на вода в инсталацията по налягането отчитано в абонатната.
Като констатирам загуба на вода слагам обяви за търсене на теч. Никой не си мръдна пръста, докато не падна тавана в един от апартаментите и теча бе открит. Това се случи 2 пъти за 20 г. експлоатация. И в двата случая теча беше от автоматичен обедвъздушител.

Ама така сме ората, гледаме кви са кинтите по сметките, докато не ни ужили некакъв проблем.
  • 1
  • 2

Тема "Шум от циркулация в щранг лира в баня" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: