Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Ba7nask0 - помощник
ср юни 11, 2025 1:54 pmТрифон П.Трифонов написа:
ср юни 11, 2025 1:42 pmBa7nask0 написа:
...Какво означава "Хидравликата може да създава проблем"?...
Единия панел може да "остава на сухо". Различен тип са, с различно хидравлично съпротивление.
Циркулацията вероятно е само, или в по голямата си част, през единия колектор.
Това е лошо. Лошото е, че не се знае, кой панел "работи на сухо". Датчика за панела е сложен между двата панела на свързващата ги медна тръба на горните им краища, тоест предполагам минава вода между двата.
ср юни 11, 2025 2:08 pmBa7nask0 написа:
...Какво означава "Хидравликата може да създава проблем"?...
Единия панел може да "остава на сухо". Различен тип са, с различно хидравлично съпротивление.
Това е лошо. Лошото е, че не се знае, кой панел "работи на сухо". Датчика за панела е сложен между двата панела на свързващата ги медна тръба на горните им краища, тоест предполагам минава вода между двата.
Сензора се поставя на изхода от колекторите.
Така, поставен между двата, е грешно.
Високата Т на сензора, потвърждава предположението ми за "застояла вода"
Висмана е с по високо хидравлично съпротивление от двата панела, според мен.
Така мисля, без да съм измервал, поради особености на конструкцията.
За да се впрегнат двата колектора в работа, то трябва да се свържат последователно.
По ниската Т на бойлера резонно е по ниска от преди, предвид увеличения обем и работа предимно на стария колектор.
Ba7nask0 - помощник
ср юни 11, 2025 2:12 pmТрифон П.Трифонов написа:
ср юни 11, 2025 2:08 pmBa7nask0 написа:

Сензора се поставя на изхода от колекторите.
Така, поставен между двата, е грешно.
Високата Т на сензора, потвърждава предположението ми за "застояла вода"
Висмана е с по високо хидравлично съпротивление от двата панела, според мен.
Така мисля, без да съм измервал, поради особености на конструкцията.
За да се впрегнат двата колектора в работа, то трябва да се свържат последователно.
По ниската Т на бойлера резонно е по ниска от преди, предвид увеличения обем и работа предимно на стария колектор.
Това не е ли последователно свързване? Къде да поставя сензора? В случая на изхода за гореща вода на стария панел ли? Щом Viessmann-а е с по-голямо съпротивление, трябва ли да се завъртят нещата, тоест той да е втори панел и горещата вода да излиза от него към бойлера и съответно от бойлера излизащата вода да влиза в него?
Да пробвам ли сутринта преди да е вдигнала налягане системата да източа водата до 0 бара, също да изпусна РС до към 1.2-1.5,горе от игличката. След това да допълня системата до 1.8-2 бара? Като цяло в моя случай какви трябва да са наляганията?

Прикачен файл

1000асдасдасд022730.jpg
Николов Н. - специалист
Това е паралелно свързване. Последователно е: помпа-вход първи -изход първи към вход втори и от втория топлата вода към серпентината. Датчика - на изхода на втория панел.
Ba7nask0 - помощник
ср юни 11, 2025 3:19 pmНиколов Н. написа:
Това е паралелно свързване. Последователно е: помпа-вход първи -изход първи към вход втори и от втория топлата вода към серпентината. Датчика - на изхода на втория панел.
Не знам дали съм разбрал правилно, опитах се да го направя последователно:

Прикачен файл

IMG_20асдсадсад250611_153614.jpg
Николов Н. - специалист
Да. Това е последователно свързване.
Сензора на изхода на "вътрешния" стар колектор.
РС да се провери дали има налягане съответстващо на табелката му! Нали е нов.
Да, това става като се изпусне налягането в системата.
Коригира се при нужда, след което системата се пълни с 0.5- 1 бар над това на РС.

Щом е вода, да не се забрави на есен да се източи и да се напълни пропилен гликол!

Обяснението за работата на цирк. помпа не ми хареса. Добре е да се прочете инструкцията ѝ.
kozl - майстор
ср юни 11, 2025 1:52 pmBa7nask0 написа:
Вчера не бях на работа и видях налягането на системата по-късно, може би към 9-9:30, а тогава вече започва да напича слънцето панелите. Днес го видях към 7 часа сутринта и беше даже на 0.4 бара. Манометъра на системата, монтиран на помпената група започва с 0, след това има само 3 чертички до първата по-голяма. Аз ги броя 0- 0,4-0,6-0,8-1 бар. След това вече са си 1,2-1,4-1,6-1,8-2 бара.
Предпазния клапан мисля, че ми казаха е на 6? бара или 10? Наистина сега не мога да се сетя, много числа станаха.
Имах в предвид да провериш манометъра в демонтирано положение дали стрелката показва нула.

Изображение

Гледайки снимката не мога да си представя как термомера на бойлера и показанията на контролера са почити еднакви. Та термомера е в най-високата точка, а датчика е в най-ниската точка.
Няма циркулация в бойлера за разлика от:
Преди с един колектор и 100 литра бойлер на панел 90 100 градуса и в бойлера си ги правече 75-80, там даже горещата вода излизаща от бойлера минаваше през помпа и влизаше в бойлера, а тази която излиза от бойлера влизаше в панела.
Това ми прилича на циркулация в бойлера
А това предполагам се отнася за серпентината :?
При мен има 2 датчика в бойлера за БГВ долу и горе. Показанията за Т горе и Т долу почват да се изравняват при дълготраен престой, т.е. без консумация от бойлера.

Как се обезвъздушава системата?
Как пълниш системата?

А м-у другото там където е на снимката датчика за Т в бойлера над него по вертикала виждам още 2 позиции за датчици :?
Ba7nask0 - помощник
ср юни 11, 2025 4:50 pmТрифон П.Трифонов написа:
Сензора на изхода на "вътрешния" стар колектор.
РС да се провери дали има налягане съответстващо на табелката му! Нали е нов.
Да, това става като се изпусне налягането в системата.
Коригира се при нужда, след което системата се пълни с 0.5- 1 бар над това на РС.

Щом е вода, да не се забрави на есен да се източи и да се напълни пропилен гликол!

Обяснението за работата на цирк. помпа не ми хареса. Добре е да се прочете инструкцията ѝ.
Добре, за сензора разбрах :) На табелката на РС пише 2.5 бара с картинка на ръчна помпа и макс 10 бара, ще приложа снимка. Тоест ако оставя РС на 2.5 бара, системата трябва да е на 3-3,5 бара? Не е ли много?
В системата не е вода, просто така се изразих, извинявам се, пропилен гликол е.
Ще проверя инструкцията на помпата, но мисля, че в повечето случаи препоръчват режим Auto и аз така съм я оставил.

До kozl:

Снимката на бойлера, която гледаш беше за проба сложен датчика долу. Иначе сега е горе или в средата, защото в интерес на истината и аз сега видях, че има още една муфа най-горе. В книжката с инструкции пише само за тези две муфи, че са за термостат/датчик. Аз ползвам в случая от трите - средната.
Така малко съм се оплескал с обяснението, поправям се:
Ba7nask0 написа:

Преди с един колектор и 100 литра бойлер на панел 90 100 градуса и в бойлера си ги правеше 75-80, там даже горещата вода излизаща от ПАНЕЛА минаваше през помпа и влизаше в бойлера, а връщащата от бойлера, влизаше директно в панела, тоест помпата придвижваше горещата вода, не знам защо.
За обезвъздушаването... а сега де. Имам клапан в горния край на панела (втория-стар панел), имам клапан на помпената група, кранче в долния край на втория панел, и кранче или две на помпената група.

Пълненето този път е направено малко по-сложно, преди си беше с директна тръба. Сега малко се измени конструкцията и от 100 литровия бойлер в банята на втория етаж, дойде 200 литров на тавана (над банята). Студената вода, която е вързана в бойлера (вход) ми сложиха кранче и от там с накрайник и маркуч вкарвам в кранчето за пълнене на помпената група (не стои постоянно сложен този маркуч,а при нужда).

Добавям, че като се прибрах от работа около 17:30, Т на панела беше 64 градуса, а в бойлера 62 (показания и на контролера и на термомера на бойлера), само 10 градуса от сутринта 07:00 е вдигнал :D
Налягане на системата от 2 бара на обяд на 0.8, в РС си е 2.8

Прикачен файл

ьзьзьзь-06-10_21-54-52-055.jpg
ср юни 11, 2025 6:39 pmBa7nask0 написа:
... На табелката на РС пише 2.5 бара с картинка на ръчна помпа и макс 10 бара, ще приложа снимка. Тоест ако оставя РС на 2.5 бара, системата трябва да е на 3-3,5 бара? Не е ли много?...
Не, не е много.
Миналата есен смених РС с такъв като твоя, но 18л. С два Висмана съм и доста по голяма серпентина от твоята.
От 25 до 70 градуса в бойлера налягането се променя с 0.1 бара

Прикачен файл

IMG_20250611_185538.jpg

Тема "Въпрос за отопление на бойлер със слънчеви панели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: