• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 336
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Не, не става дума за това и стига с тея Галани, че ми се повръща от тях. В този раздел си говорим за сериозни неща, а Галанът е за Говорилната
AntonBM - специалист
Маречков, не са еднакви. Работят на различен принцип.
Първите са вихрови. Грубо казано задвижват водата с висока скорост и я завихрят чрез смяна на посоката на движение. Вследствие на това водата се затопля.
В първия сайт има два вида вихрови: индукционни – ползват за задвижване променливо магнитно поле. Другите са вихрови генератори – ел.двигател и нещо като помпа (има повече прегради за обръщане посоката на движение на водата). Много са шумни! Ползват и ефекта на кавитацията.
Вторият сайт е на прословутите електролитни котли – Галан.
Различни принципи, но работят на ток и консумират ЕЛ, толкова колкото топлина произвеждат. КПД близко до 99%.
Всеки климатик произвежда топлината по-евтино.
syncho - майстор
Съжалявам, че толкова късно се включвам в темата, но мисля, че има доста още да се каже по въпроса.

filmatoplo ние внасяме такива колектори каквито търсиш. На фирма Kloben са. Ето и линк към каталога за подовото отопление: подово отопление. За съжаление го нямаме на български все още този каталог, а и цените там не са верни, така че ако искаш повече инфо за тези продукти драсни едно ЛС да не пълним форума.

Сега ще седна да прочета цялата тема за да не повтарям неща, които вече са написани и ще пусна един малко по-подробен отговор базиран на опита, който сме събрали.

М/у другото на http://www.multiterm.org/projects.html има малко снимки от някои от обектите, които сме направили с подово отопление.
filmatoplo - майстор
Колегите , ползвате ли от тези тръби гъвкавите неръждаемите -питам за предимства и недостатъци .Дали да се захващам с тях - айде 300 лева за инструмент в куфарче с оная джаджа дето сплесква и оформя челото на трбата къде не съм ги дал . Дали са удачни за щрангове за слънчева инсталация - друго приложение . Как се водят размерите - в Рувекс една жена ми мънкаше 1/2-3/4 цол , не са ли на фи - само този размер ли има. Как се правят ТЕ образни връски - явно с бронзов фитинг. Тенденция ли са или отживелица , как са спрямо медните - плюс или минус . Има ли фалшиви от тях - и накрая някакви цени горе долу , тях може на лични .Благодаря на отзовалите се с инфо :)
filmatoplo - майстор
Не са тия , ония са едни на вид като гофрирани .На помпените групи ги продават за връска с разширителния съд 50 см дълги с 2 холендрови гайки . Режат се май с тръбореза , надява се гайка предварително и след това се пресова отпред челото на тръбата - не съм работил само съм чувал как става инак готови те връски съм ползвал винаги при помпите .До сега не съм си и помислял за гъвкави тръби щото при тоя бум на строителство - аз поставям тръбите еладжията или климата стъпа по тях -ужас . Сега след като ще намаляме труда , поне да печелим от време на испълнение и да съкратим манипулации от горелки и спойки.
kuuuuuul - майстор
Тези дето са като гофрирани са супер,единственото лошо е цената.Миналата година свързахме колекторите на един приятел и до сега няма проблем въпреки че нямахме специализиран инструмент за раздуването,прекарваш си я от където искаш и както искаш.Не знам какви са цените в момента но ако са съизмерими с медта си заслужава.
filmatoplo - майстор
Колко струват де никой ли не знае -в Рувекс ми казаха 11-12 лева на метър , но съм сигурен че ще я намеря и на 7-8 лв ако някой знае да каже . :) за Китайска май един спомена .
маречков - специалист
LazarGanev написа:
Не, не става дума за това и стига с тея Галани, че ми се повръща от тях. В този раздел си говорим за сериозни неща, а Галанът е за Говорилната
Спокойно Лазаре, като не ти харесва не те карам да си го слагаш у вас. И аз съм скептично настроен, но от няколко места вече получавам положителни отзиви. Системата, обаче не е толкова проста и трябва да се следи постоянно. Последно говорих с едно момче от варненско, който има такова и ме увери, че за Декември 2008г на 100кв.м. е платил към 120 лв. ток при 22 гр. постоянна температура. Момчето сподели обаче, че докато настроят всичко както трябва монтажниците идвали 7-8 пъти да настройват управлението и да докарат електролита до точната концентрация. Всеки сам си решава, аз лично ще чакам още, докато се научат да ги настройват :lol: .
filmatoplo - майстор
Значи е вярно това че системата се пълни с др разтвор от вода за да работи Галана .
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 336

Тема "Водно подово отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: