• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 67
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LKK - специалист
Загубите в оптичният кабел са супер малки, най-вече от поглъщане и от разсейване на нееднородности в кабела, иначе светлинният поток се разпространява вследствие на явлението "пълно вътрешно отражение" при което няма загуби!!!
За твоят случай, по подходящ би бил сноп от оптични влакна.
За "вкарването" в оптичният кабел трябва да се изпълнява условието за съгласуване на апертурите на падащият сноп и тази на оптичното влакно. Като имаш сноп от влакна, дори и да ти играе леко фокуса, и да има определени аберации "т.е. да не е идеална точка" ще успееш да вкараш по-голямата част от потока в световода.
Zurlata - специалист
2v6 - това във VBox-a ти ли си го правил? И аз мисла нещо такова да пробвам , ама огромно да речем 8 х 8 метра и точно позициониране (+- 0.1 Градус) към слънцето и да видим.
LKK - то това за пълното вътрешно отражение и аз го знам , но съм бачкал в англия и пррекарвахме оптични кабели с по над 20 жила бяха вътре, и ония казваха кабела да не прави резки завои защото се увеличават загубите, и наистина е така, като го бучнеш в уреда за тестване показваше различно ниво на сигнала когато е опънат с по малко завои и когато пътя на кабела има много завои и чупки. Говоря за разтояния от 200-300метра до 2-3 километра. За късо разтояние 3-4 метра до котлона може и да не влияе, е ако му вкараме 100 Мегавата сигурно ще си окаже влиание :-D , ама ме съмнява такава мощност от слънчев колектор .... или ..... :shock:
2v6 - майстор
alsted написа:
2v6:очаквам с нетърпение параметрите за въпросната хипербола и благодаря предварително.При такава цена на медната тръба със сигурност ще пробвам с такава.Мисля даже да я сплескам за допълнително увеличаване на контактната повърхност?
Във файла parabola1.zip са координатите на точките на огледалото.
По тях изрязахме от стомана 3 мм пет сегмента, върху които се закрепи неръждаемия лист. Получи се фокусна линия широка около 2 см.

Прикачен файл

segment.GIF
segment.GIF (2.63 KиБ) Видяна 5664 пъти

Прикачен файл

Parabola1.zip
(3.29 KиБ) Свален 305 пъти
2v6 - майстор
Zurlata написа:
2v6 - това във VBox-a ти ли си го правил? И аз мисла нещо такова да пробвам , ама огромно да речем 8 х 8 метра и точно позициониране (+- 0.1 Градус)
...
Аз повече се занимавах с "наливане на масло в огъня" :)
Конструкцията на огледалото беше моя идея, но нямам пръст в изработката.
Сегментите ги изрязаха на лазер.

Ти пак си помисли... :)
Zurlata - специалист
2v6 написа:
Кво точно че не те разбрах :?
alsted - майстор
2v6 написа:
Мисля си...как сте захванали ламарината за сегментите?С пробиване и с болтчета?Хваща ли я калай?Не мисля , че е ако не са изрязани дъгите с лазер ще е съществен проблем?!Ако не е тайна вснъщност вие какво постигнахте?
Zurlata - специалист
Абе моиш ги хванещ с финна заварка с аргон, с нитове или болтове, едва ли ще има някво влиание върху отражението, е ще има ама някви си стотни от процента , тури им пепел!
Ся , българия при хубав слънчев ден и падат към 1200 до към 1800 Whm2, ако се ориентира към слънцето ще ловим всичко, турям ги 1kWh на квадрат за по песимистите. Правя един колектор да речем 10 на 10 метра , напълно във възможностите на луд човек с мерак, демек 100 m2 колектор , които го въртим по двете оси срещу слънцето за да ловим всичко, значи имаме 100 kW на час , ако имаме от 3 до 7 слънчеви часа на ден ще ловим към 300 - 700 кВата на ден. турям една цистерна от ламарина с дебела изолация към 50 см вата с размери да речем 3 х 3 х 3 метра вода = 27 кубика ако се нагрее до 90 фрадуса ще е събрала енергия около 2.5 МегаВата , га има слънце трупаме вътре, га има облаци дърпаме от там и захранваме конвектор за да може да ползваме жегичката когато е паднала към 25 - 30 градуса, докато с радиатор не можем, после ако не се появи слънце през това време , пускаме термопомпата да дърпа жега от цистерната. За зимата , някой ще каже има малко слънце, еми туряме още един колектор 100 m2 или още два :-D място бол и компенсираме по малкото жега зимата. Изобщо когато си го правиш сам въпроса в големината и квадратите не стои защото не плащаш на никой а сам си деистваш, после малко зъбни колела и електроника да следи слънцето и енергото да го д*ха!
Кво ше кажете за това!

п.п. Илиев каде си бре?
alsted - майстор
Сега ако направиш и една толкова подробна разбивка на капиталовложенията и един анализ за колко време ще се излати при този постоянно растящ лихвен процент-цена няма да имаш :roll:
Zurlata - специалист
Виж сега, колко ще струва още незнам , сега правя софтуера за управлението и още не съм мислил подробно за железата, то зависи кое от каде и на ква цена ще купуваш , а може и да си имаш някои работи и да не даваш пари , за труд пари няма, за монтаж и т.н също.
Ама ако 1 m2 полирана ламарина е 20 лева(незнам дали е толкова) х 100 квадрата = 2000 лева още толкова за железа лагери цистерна(правиш си я сам от обикновена ламарина), циркулационна помпа тръби тури ги 2000 - 3000 общо към 5000 лева.
един месец ти го турям 15 слънчеви дни и 15 облачни (слънчевите са повече ама айде за песимистите...) . 100 квадрата колектор х 1 киловат на квадрат = 100 kWh.m2 х 5 часа на ден слънце = 500 kWh на ден , аиде за песимистите ти ги турям по малко 300 kWh на ден нека да са х 15 дена = около 4500 kWh на месец средно.
А сега сметни ако ги купуваш от енергото 4500 kWh х 0.2 стинки /кWh =900 кинта на месец, демек за колко време се изплаща...... за 5000 лева вложения / 900 kWh на месец = има няма 6 месеца и си готов после само лапаш на воля :-D
Тва бяха супер груби и нарочно занижени сметки та да се види че фаида има, но задължително трябва да се насочва към слънцето много точчно иначе лъчите няма да се събират във фокуса на хиперболата.
vanko68 - специалист
То всичко на сметки е хубаво,ама какво да ги правя тези 500 Квтч толинна енергия лятото? Това ще ми стигне да загрея 10 т вода с 50 гр и ще изкъпя цялото Столипиново по два пъти.
А за зимата с две приказки как ще се държи системата като добив,че тогава е зора?
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 67

Тема "Отопление от слънцето, слънчеви системи ." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: